Eğitim:
Dünyaca Ünlü Türk Profesörün İsmi Trabzon'da Yaşatacak

Fizik alanında dünyada yapılan bilimsel araştırmalara imzasını atan hemşerimiz bilim insanı Prof. Dr. Behram KURŞUNOĞLU’nun ismi, KTÜ Fen Fakültesi Fizik Bölümü Büyük Amfi’ye verildi. Özgün bir başarı hikâyesine sahip olan bilim insanının isminin, kendi şehrinde ölümsüzleştirilmesi saikiyle yola çıkılan proje ile Prof. Dr. Behram KURŞUNOĞLU’nun ismi artık KTÜ Fen Fakültesi’nde yaşatılacak.

1922 yılında Bayburt’un merkeze bağlı Aydıncık önceki ismi Malasa köyünde doğdu. Bayburt Cumhuriyet İlköğretim Okulu’nun 153 nolu öğrencisi olarak ilköğretimini tamamlayan Kurşunoğlu, daha sonra Trabzon Lisesi'ni bitirdi. 1945’te henüz İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu Matematik-Astronomi Bölümü 3. Sınıf öğrencisi iken Milli Eğitim Bakanlığı’nın açtığı bir sınavı kazandıktan sonra İngiltere’ye fizik tahsili için gönderildi.



Nobel Ödülü alan Paul DİRAC’ın danışmanlığında 1952 yılında Cambridge Üniversitesi’nde fizik doktorasını yaptı.

1956-1958 yıllarında ODTÜ’de Öğretim Üyeliği yaptı. 1958 yılında Miami Üniversitesi’nde profesör oldu. 1962 yılında yazdığı Modern Kuantum Teorisi (Modern Quantum Theory) kitabıyla bu alandaki en değerli eserlerden birine imza attı. 1965 yılında Miami Üniversitesi’nde Teorik Fizik Araştırma Merkezi’ni ve Global Foundation adlı enstitüyü kurdu ve her yıl onlarca doktora sonrası çalışan bilim adamına o kurumlarda yetiştirdi.

Prof. Dr. Behram KURŞUNOĞLU, Kuantum Mekaniği konusunda yaptığı araştırmalarla özellikle Genelleştirilmiş İzafiyet Teorisi'ni ortaya atan kişi olarak bütün dünyaca tanınmaktadır. Prof. Dr. Behram KURŞUNOĞLU, birçok tanınmış bilim adamının yetişmesinde katkıda bulunmuştur. TAEK'in kurucu üyelerindendir. Aynı zamanda 1964-1972 yılları arasında Genel Kurmay Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı danışmanlığı yapmış, bir dönem Birleşmiş Milletler Bilim Komisyonu'nda çalışmıştır.

1972'de, Fizik alanında TÜBİTAK Bilim Ödülü ile onurlandırılmıştır. 21 kitabı ve en üst düzey fizik dergilerinde 50 civarında makalesi bulunmaktadır. 1959 yılında nötrinoların türleri hakkındaki çok önemli çalışmaya önemli katkıda bulunmuştur. 1968 yılında Rusya Bilimler Akademisi’nde çalışmıştır.

Prof. Dr. Behram KURŞUNOĞLU, Albert EİNSTEİN ve Erwin SCHRODİNGER ile beraber “Birleşik Alan Teorisi”nin geliştirilmesinde aktif bir rol oynamış ve bu teori literatüre, Einstein-Schrodinger-Kursunoglu Teorisi” olarak geçmiştir.

81 yaşında Miami'deki evinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayata gözlerini yuman Prof. Dr. Behram KURŞUNOĞLU’nun, Bayburt'dan başlayıp Miami'de son bulan yaşamı, bilime ve buluşa adanmış çok değerli bir öyküdür.



Arakli Medya
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Adnan Taç: “Trabzon’un mizah geçmişi ve...

Haberi Oku