Eğitim:
NEMLİZADE KONAĞI TRABZON MÜZESİ OLMALIDIR
 

Yerli ve yabancı 1,5 milyona yakın turist ağırlayan,birçok medeniyete ev sahipliği yapmış,kadim bir şehir olan Trabzon’da, nitelikli bir arkeoloji, etnografı, resim/plastik sanatlar müzesi olmayışı büyük bir eksiktir.

Kültür ve turizminde, kentlerin en önemli ve olmazsa olmaz cazibe merkezlerinden birisinin, kentin kültür ve tarihi eserlerinin sergilendiği müzeler olduğu herkesin malumudur.

Nevi şahsına münhasır yapısı ile mimaribir şaheser yapıt olan ve son yıllarda TRABZON MÜZESİ olarak hizmet veren Kostaki Konağı’nın, 6yıldır tadilatta oluşu nedeni ile, şehrin nitelikli ve kapsamlı bir müze ihtiyacı daha belirgin bir hale gelmiştir.

Trabzon ve bölgenin en nitelikli sivil mimari yapılarından birisi olan Kostaki Konağının, tadilat sonrası kendine has mimari ve sanatsal özellikleri ile, Atatürk köşkü gibi müze konak olarak ziyarete açılması uzmanların ortak görüşüdür. Çekirdek aile için tasarlanmış ve inşa edilmiş konağa, arkeoloji veya etnografya müzesi rolünün tekrar yüklenmesi uygun değildir.

Pazarkapı, antik liman, Roma rıhtımı, Tabakhane/ Kuzgundere, Ortahisar kazılarında ve merkez dışında çıkacak arkeolojik eserler ile tadilatı devam eden Kostaki konağı ve başkadepolarda 6 yıldır nem ve ısı etkisinemaruz arkeolojik ve etnografik eserlerin, acil olarak depolardan çıkarılıp, uygun mekanlarda korunup sergilenmesi,  kentin kültürü ve turizmine hizmet edebilmesi için, yeni bir müze alanına acilihtiyacı vardır.

Trabzon’a modernbirmüze kazandırılana kadar,  kentte bulunan kamu yapılarından, mimari yapısı ve sergileme kapasitesi ileNemlizade Konağı, geçici tahsis ile müze olmaya en uygun yapıdır.

Nemlizade ailesinin kültür mirası konak, restorasyonu tamamlanmış,  6 kat ve 50 oda-salondan oluşan ve yaklaşık olarak 2500 m2 kapalı alana sahipyapısı ile  Trabzon’da bulunan tarihi öneme sahip en büyük kamu-hazine mülküdür.

Nemlizade konağı, konumu itibari ile Boztepe’nin turist/ ziyaretçi yoğunluğunu, kızlar manastırı üzerinden şehir merkezi-Meydan’a ve devamında Çarşı-Pazarkapı’ya aktarma potansiyeliile kilit bir konumdadır.

2023 yılında Boztepe seyir terasını 1 milyon 200 bin turistin ziyaret ettiği bilgisi ışığında, seyir terası  ve Meydan’a 450myürüme mesafesindebulunan Nemlizade konağının merkezi konum özelliği daha da önem kazanmaktadır.

Boztepe’deki turist yoğunluğunu şehir merkezi ve kent içine aktararak kent içi ekonomiye katkı sağlanması için Nemlizade SON BİR FIRSATTIR.

Kızlar manastırının, Kent Müzesi’nin, Kostaki Konağı ve diğer müze ve turistik alanlara ziyaretçi sayısını artırmak için yapılacak en önemli ve stratejik hamle, Nemlizade konağının Trabzon Müzesi olarak açılmasıdır.

Nemlizade Konağının, gerekli çevresel, altyapı düzenlemeleri, depolama, içerik,  sergileme, interaktif eğitim alanları vd.iç yapı tasarım ve uygulama projeleri ile birlikte, eğitici müze konseptli, uzmanların belirleyeceği içerik ile TRABZON MÜZESİ’ne dönüştürülmesi,aşağıda isimleri yazılı kurum ve kişiler olarak Trabzon halkı adına   ortak  talebimizdir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

 

 

 

NEMLİZADE KONAĞI TRABZON MÜZESİ OLMALIDIR

KADEM ÇAKIROĞLU

TTSO

BARİS CUVALCİ

TTSO

METİN KARA

TESOB

AHMET AYDIN

KONFEKSİYONCULAR OD.

ERHAN EROĞLU

TESOB

TUNCAY BEYAZ

TUROYD

MUSTAFA AKSU

TOB

METİN İNAN

UZUNGÖL TURİZM İSLETMECİLERİ DER.

SERKAN SERDAR

ZORLU GRAND OTEL

MUSTAFA DÜNDAR

ANEMON OTEL

BORA NUMANOĞLU

ADWERS CAF.

MUSTAFA KALAYCI

AKPINAR REST

TURAN PERVANLAR

ZİGANA REST

ÖZCAN İLARSLAN

TTSO (OTEL KOM)

HALUK BATMAZ

CHP ORTAHİSAR İLÇE BSK

HALİT KINALIOĞLU

MHP İL BAŞKANILIĞI

TEMEL AYDOĞDU

İYİ PARTİ

KENAN KURU

KENT KONSEYİ

PROF.DR.EBRU ÇOLAK

HARİTA MÜH ODASI- imza var

MUHİTTİN İNCE

İÇ MİMARLAR ODAS

CEMİL PEHLEVAN

ZİRAAT MÜH. ODASI

ADNAN TAÇ

SANAT EVİ ????

OSMAN KENAN AKSOY

MALİ MÜŞAVİRLER ODASI

YUSUF ÇAKIR

DTO

VOLKAN KANTARCI

TURSAB

RAGIP PİRSELİMOĞLU

TRABZON REHBERLER ODASI

DOÇ. DR. HÜLYA ÇALIŞKAN AKGÜL

ARKEOLOJİ BÖLÜM BAŞKANI

DR. ÖĞRT.ÜY GÜLER ERÜZ(NEVİN ÇUHADAROĞLU)

KADIN MİMARLAR DERNEĞİ

DR. YÜCEL DURSUN

TARİH

DR.ALTAN ÇETİN

MAÇKA MYO

DR.EMRAH AĞIN

TRABZON ÜNV.TMYO

PROF. DR.COŞKUN ERÜZ–TAMAY KATİBOĞLU

DOĞA TARİH DER.

MURAT ÇAVGA

TİSAD

ŞÜKRAN YANGIN ÜST

FEMİNART

NİLGÜN  KARAÇAM

TÜRK KADINLAR BİRLİĞİ TRABZON ŞUB.

AYŞEGÜL AKYÜZ

KEBSED

NERMİN YILMAZ DİKHAN

TOPLUMSAL KALKINMA DERNEĞİ

KAMURAN TUNA

TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ TRABZON ŞB.

GÜLER İPEK

OĞUZ, MAH ÜRET, KADIN. DAY. DER.

CAVİDAN YILMAZ

YAŞAM KADIN MERKEZİ DERNEĞİ

TÜRK ANNELER DER. TRABZON ŞUB.

 



Arakli Medya
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Ali Kemal GÜVELİ’den Büyük Başarı…

Haberi Oku