Ekonomi:
Avrupalı sanayici fındık yerine bademe yöneldi

 ORDU (AA) - Türkiye'de geçen yıl yaşanan zirai don nedeniyle stokların azalması ve fındık ihracatının dolar bazında artmasının ardından bazı Avrupalı sanayicilerin, ürünlerinde fındık yerine bademi tercih ettiği bildirildi.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkan Yardımcısı Dursun Oğuz Gürsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son aylarda artan fındık fiyatlarının, ihracata direkt yansıdığını belirterek, "Bu nedenle pahalı olan fındık fiyatları, Avrupalı sanayicilerin gözünü korkuttu" dedi. 

Fiyatların son bir iki ay içerisinde aşırı derece artması sonrası bazı sektörlerin tamamen fındıktan vazgeçtiğini dile getiren Gürsoy, "Örneğin Avrupa'da pastacılık sektörü fındığı tamamen bırakarak daha ucuz olan bademe yöneldi. Şu anda fındık unu, fındık kıyması, fındık dilmesi ve fındık püresi satışlarında oldukça zorlanıyoruz" diye konuştu.

Gürsoy, Avrupa'da ürünlerinde fındık kullanan sanayicilerin, çok daha ucuz olan badem unu, badem kıyması ve badem dilmesi, ayrıca yer fıstığı ve leblebiyi tercih ettiğini belirterek, "Bunun ister istemez Türk ihracatçılara olumsuz yansımaları oluyor. Fındık fiyatı önümüzdeki aylarda nasıl şekillenir, şu anda bunu erkenden kestirmek mümkün değil ancak fındık, eskisi gibi sanayi sektöründe tercih edilmiyor" ifadesini kullandı. 

Artan fındık fiyatlarından ikinci sektör olarak süpermarket zincirlerinin olumsuz etkilendiğine işaret eden Gürsoy, "Bu zincirlerde perakende satışlar çok dramatik şekilde düşmüş vaziyette. Bu sadece yurt dışında değil, yurt içinde de böyle. Artık marketlerde dökme ürün 70-75 lira seviyelerine ulaştı. Bunun da tüketimi, uzun vadede olumsuz yönde etkilemesi bekleniyor" dedi. 

Gürsoy, kuruyemiş sektöründe rekabetin söz konusu olduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Biz bu sezonun, bu haliyle kapanmasını bekliyoruz. Yeni sezonda ise rekoltenin durumuna göre fiyatların yeniden normal seviyelerine geleceğini tahmin ediyoruz ancak sanayici tercihini nerden yana kullanacak, onu bilmek çok zor. Yeni sezonun açılmasına 4 ay gibi bir süre var. Hep birlikte bekleyip göreceğiz. Bizim temennimiz fındığın yeniden tercih edilmesi yönünde."



Arakli Medya
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Misafir Avatar
Hakan Albayrak 9 yıl önce

hiç boşuna spekülasyon yapıp fiyatları dizginlemeye çalışmayın, fındığın 30 a kadar yolu var

Arsin Yatırım Adası Projesi’nin rafa kaldırılmasını...

Haberi Oku