Ekonomi:
Fındığı bekleyen büyük tehlike

 Son zamanlarda Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesinde çıkan zararlı haberlerine bir yenisi daha eklendi. Amerikan beyaz kelebeği ve Vampir kelebeği tartışmasından sonra Gıda Tarım ve Hayvancılık Samsun İl Müdürü Kadir Güven, Filiz uç güvesi denen zararlı ile ilgili gerekli müdahale yapılmadığı taktirde ilerleyen yıllarda fındık ürünü üzerinde olumsuz etkilerinin olabileceğini belirtti. Güven, bu sene Amerikan beyaz kelebeğinin önemli bir zararı olmadığını belirtirken, filiz uç güvesi zararlısının bahçelerde daha çok gözlemlendiğini söyledi.

Fındık ürününün zarar görmemesi için filiz uç güvesi ile ilgili gerekli mücadelenin yapılması gerektiğini belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, “Amerikan beyaz kelebeğinin genel itibariyle bu dönemde fındık ürününe çok fazla bir zararı olmayacak. Bu böcek çünkü tırtıl şeklinde yaprağı tüketerek yaşıyor. Şu dönemde zaten o sıkıntıyı atlatmış olduk. Bu yıl havaların serin gitmesi, bu böcekle alakalı mücadelelerin yapılmış olması gibi etmenlerden dolayı bu sene bu zararlıdan kaynaklı pek fazla bir zararımız olmadı. Ama bu yıl başka bir sorunla karşılaştık. Filiz uç güvesi dediğimiz güve var. Bu filiz uç güvesi özellikle taze sürgünler üzerinde filiz uç güvesi zararlanmaları var. Bunlar ile ilgili mücadele edilmesi gerekiyor. Filiz uç güvesinin fazla zararlanma yaptığı, zarar eşiğinin fazla olduğu dönemlerde gelecek yılın ürününe de muhakkak bir etkileşimi olacaktır. Bu böceklerle mücadele için kimyasal yani zirai mücadele ve bahçelerde kültürel temizlik yapılması gerekir. Bahçedeki bitkilerin üzerinde oluşan tırtıl keseciklerini toplanması veya yumurta dönemine sebep vermeden ilaçlaması yapılarak önlem alınabilir."

Kimyasal ilaçlamanın bitkiler üzerinde şuan sıkıntı yapacağını sanmadığını anlatan Güven, sözlerini şöyle tamamladı: 

"Ama yapmazsanız gelecek dönemin ürününde sıkıntı olabilir. Çotanak döneminde o tür bir sıkıntı olur da ilaçlarsanız muhakkak ki kimyasal ilacın çok faydası olduğu söylenemez. Filiz uç güvesi daha önceki zamanlarda da vardı. Zamanla oluşan hava şartları bir zararlı için çok iyi giderse epidemi dediğimiz salgın halini yapabiliyor. Bu sene kısmen bahçelerde filiz uç güvesi, salgının birazcık daha fazla olduğu doğrudur. Bundan dolayı biraz daha dikkatli olmak gerektiği kanaatindeyim. Bu zararlılar dallar üzerindeki solgunlukla ve dal uçlarındaki kurumayla gözlemlenebilir. Bu dalların hemen ortamdan uzaklaştırılması gerekiyor. Çünkü zararlı bu dal içerisinde yumurtlamasını yapıyor. Bu dalı onun üremesini engelleyecek ortamlara uzaklaştırdığınızda genel mücadele yapılmış olur. Bu zararlı ile ilgili gerekli müdahale yapılmazsa önümüzdeki yıllarda farklı zararlanma eşikleri gündeme gelebilir.”  



Araklimedya.com
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Arsin Yatırım Adası Projesi’nin rafa kaldırılmasını...

Haberi Oku