Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet (II. Mehmet) ile Akkoyunlu Sultanı Uzun Hasan arasında yapılmış olan Otlukbeli Meydan Muharebesi’nin 551. yıldönümü dolayısıyla Bayburt Demirözü Kaymakamlığı ve Erzincan Otlukbeli Kaymakamlığı’nın ortaklaşa düzenlediği yürüyüş etkinliği gerçekleştirildi. Etkinliğe Bayburt Demirözü Kaymakamı Yasin Şahin, Otlukbeli Kaymakamı İbrahim Gökçe, Otlukbeli Belediye Başkanı Yusuf Tektaş, Demirözü Belediye Başkanı Arslan Gürer, Akkoyunlu Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Haluk Akkoyunlu, Otlukbeli Köyü Muhtarı Ali Kurt, Küçükotlukbeli Köyü Muhtarı Sanatçı Sinan Özbey, Şehit aileleri, Gaziler ve vatandaşlar katıldı.
Savaşın yaşandığı Demirözü Otlukbeli Köyünden, Erzincan Otlukbeli Şehitler Anıtına kadar yürüyen Protokol üyeleri ve Vatandaşlar Otlukbeli Meydan Muharebesi’nin gurur verici hatırası ile duygu dolu anlar yaşadılar. Kalabalığa hitaben bir konuşma yapan Demirözü Kaymakamı Yasin Şahin: “Otlukbeli Zaferi ile Anadolu’da Türk birliği sağlandı. Geçen 551 yıl birlik ve beraberliğimize güç kattı. Osmanlı Devleti bu savaşın ardından ciddi manada dünyaya hükmeden bir konuma sahip oldu” ifadelerini kullandı.
Haber: Arif AZAK
OTLUKBELİ SAVAŞI (1473)
Akkoyunlu Devleti 15'inci yüzyılda Doğu Anadolu'da iyice güçlenmiştir. Irak ve Azerbaycan'ı alan Akkoyunlu Devleti, Karakoyunlu Devleti'nin yok olmasına sebep olmuştur. Gittikçe güçlenen Akkoyunlu Devleti Venediklilerle anlaşmıştır. Osmanlı Devleti'nin Karamanoğulları Beyliğine ve Dulkadiroğulları Beyliğine yardım etmesi, Akkoyunlu Devleti hükümdarı Uzun Hasanı iyice rahatsız etmeye başlamıştır.
Bu gelişmeler üzerine Fatih Sultan Mehmet büyük bir ordu hazırlatarak 11 Ağustos 1473 tarihinde doğuya doğru hareket etmiştir. Uzun Hasan ve komutasındaki birlikler, Fatih Sultan Mehmet'in ordusunda görevli Has Murad paşa komutasındaki öncü birliği tarafından pusuya düşürülerek imha edilmeye çalışıldıysa da asıl büyük muharebeler Erzincan ve Tercan arasında Otlukbeli bölgesinde meydana gelmiştir.
Otlukbeli Savaşı'nın kısaca sebepleri şu şekilde özetlenebilir:
1. Osmanlı Devleti Karadeniz kıyılarındaki Trabzon, Sinop, Amasra gibi önemli limanlarını ele geçirmiştir.
2. İran ve Akdeniz limanları arasındaki kervan yolları üzerine yeni gümrük ve vergileri koymuştur.
3. Akdeniz ve Karadeniz ile bağları kesilen, ticari ve ekonomik bir çıkmaza giren Akkoyunlu Devleti hükümdarı Uzun Hasan, Osmanlı toprakları üzerinde batıya doğru bir genişleme siyaseti gütmeye başlamıştır.
4. Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan Osmanlı Devleti'ne karşı Venediklilerle işbirliği anlaşması yapma girişiminde bulunmuştur.
Hilal taktiğinin uygulandığı bu savaşta özellikle ateşli silah ve isabetli atış üstünlüğünü elde bulunduran Osmanlı ordusu, merkezde Fatih Sultan Mehmet, sağ kanatta Şehzade Mustafa ve sol kanatta Şehzade Bayezid komutasındaki Osmanlı birlikleri kolaylıkla Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan'ın komutasındaki birlikleri dağıtmıştır. Yenilgiye uğrayan Uzun Hasan kalan birlikleri ile savaş alanını terk etmek zorunda kalmıştır.
Otlukbeli savaşının sonuçları ise kısaca şu şekilde özetlenebilir:
1. Otlukbeli savaşının sonucunda Akkoyunlu Devleti'nin yıkılma süreci başlamıştır.
2. Osmanlı sınırları, Doğu Anadolu'ya kadar genişlemiştir.
3. Venediklilerin oluşturduğu Haçlı ittifakının en güçlü temsilcisi tasfiye olmuştur.
4. Anadolu Türk birliğinin kurulması yolunda güçlü bir adım atılmıştır.
Arakli Medya