Güncel:
Milletvekili Örs, vatandaşların HES ve Araklı'daki çöp sorununu gündeme getirdi

 İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, hem HES’lerin Karadeniz’e verdiği zararı hem de Araklı’da kurulan Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin yaydığı kötü kokuları Meclis gündemine taşıyarak çözüm istedi.


İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, Karadeniz’deki HES’leri ve Araklı’da kurulan Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin etrafa yaydığı kötü kokuları Meclis gündemine taşıdı. TBMM gündemine taşıdı.

HES’lerin en büyük zararı Karadeniz Bölgesi’ne verdiğini ifade eden Milletvekili Örs, “HES projeleri ve maden arama faaliyetlerinin doğaya, derelere ve canlılara vermiş olduğu zararlar her geçen gün daha da artmaktadır. Ülkenin dört bir tarafında bu çalışmalar nedeniyle ortaya çıkan doğa tahribatına şahit oluyoruz ama en büyük tahribat, Türkiye'nin en yeşil bölgesi olan Karadeniz Bölgesi'nde yaşanmaktadır desem herhâlde bana itiraz etmezsiniz. Bu kapsamda, Artvin Kamilet Vadisi, Giresun Çanakçı Deresi ve kendi şehrim Trabzon'un Araklı ilçesindeki Kara Dere, Ordu'nun Korgan ilçesindeki Güllü ve Karakoyun Deresi'ndeki HES projeleri bölgemizde doğa tahribatının en belirgin örnekleridir maalesef. HES projelerinin etkisiyle iklimde değişikliklerin yaşandığı, bunun da ani ve yoğun yağışlar nedeniyle sel felaketlerine sebep olduğu akademisyenler ve STK temsilcileri tarafından belirtilmektedir. Bölgede uzun zamandır yaşanan sel ve heyelanlar sonucu insanlarımızın hayatlarını kaybetmesi her birimizin hafızasındadır.” ifadelerini kullandı.

Karadeniz için İklim Değişikliği Eylem Planı hakkında da açıklamalarda bulunan Milletvekili Örs, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2018 yılında Karadeniz için İklim Değişikliği Eylem Planı açıklanmış, hazırlanan raporda kaçak yapılaşmadan, dere yataklarından bozulmasından ve yağmur sularının çeşitli sebeplerle denize ulaşamamasından söz edilmiş; Karadeniz'de yapılan maden çalışmaları, denetimsiz yol inşaatları ve HES'ler nedeniyle doğa tahribatının yaşandığı teyit edilmiştir. HES projelerinin yanı sıra, yine bölgemizde ormanlık alanları, fındık bahçelerini tahrip eden ve içme sularına olan etkisiyle insan hayatını tehlikeye atan siyanürlü altın arama çalışmaları ve maden arama çalışmaları da halkın haklı tepkisine neden olmaktadır. Ordu'nun Fatsa ilçesinde yapılan siyanürlü altın arama çalışmaları, Artvin ilimizin Murgul ilçesine bağlı Damar Köyü'nde maden işleme ve ayrıştırma tesisi için bölgede açılan siyanür havuzu buna birer örnektir. Bu noktada İkizdere'de İşkencedere Vadisi'nde yapılacak taş ocağına karşı yöre halkının gösterdiği haklı mücadeleyi burada bir kez daha hatırlatıyor ve ağacını, ormanını ve deresini gelecek nesillere bırakma derdinde olan İkizdereli hemşehrilerimizin yanlarında olduğumuzu tekrar buradan ifade etmek istiyorum.” diye konuştu.

FELAKETLERİN ÖNÜNE GEÇİLMESİ LAZIM HES’lerle ilgili denetimlerin yapılması gerektiğine işaret eden Milletvekili Örs, “Özellikle yaylaları, dereleri, ormanları ve eşsiz doğasıyla insanı büyüleyen Karadeniz Bölgesi'nin son yıllarda ekolojik yıkımın merkezi hâline geldiğini görmekteyiz. Yaylaları imara açmak için yapılan yollarda binlerce ağaç kesilmiş, HES'ler nedeniyle dereler kurumuş, bunun yanında siyanürlü maden arama çalışmalarıyla bölgenin önemli geçim kaynağı olan fındık ve çay tarımına darbe indirilmiş, dereler çamur akar hâle gelmiş, su tutulmasının yapıldığı bölgelerde heyelanlar meydana gelmiştir. Bu sebeplerden ötürü yapılan ya da yapılacak olan maden arama ve ayrıştırma çalışmaları ve HES projelerinin çevreye, doğaya, bölgede yaşayan vatandaşlarımıza ve canlılara olan zararları incelenmeli, denetimleri yapılmalı ve gelecekte yaşanması muhtemel tehlike ve felaketlerin önüne geçilmelidir.” çağrısında bulundu.

ARAKLI’DAKİ KÖTÜ KOKUYA SON VERİLMELİ

Trabzon'un Araklı ilçesindeki hemşehrilerim bir sorunu yüce Mecliste dile getirmem için bana ilettiler, dün memleketteydim. Bilindiği üzere, Araklı ilçemiz Taşönü mevkiinde Trabzon ve Rize İlleri Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma ve İşletme Birliğince entegre katı atık bertaraf tesisi kurulmuştu. Bu tesisle ilgili bu kürsüde birkaç kez konuşmuştum. Ayrıca 19 Şubat 2019'da da Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bu görmüş olduğunuz önergeyi vererek burada yaşanan sıkıntılara dikkat çekmiş ve alınması gereken tedbirler konusunda yetkilileri uyarmıştım. Şimdi, burada yaşayan insanlarımızın şikâyetleri var. Bu tesis yapılırken ‘Burada vahşi depolama olmayacak, tesis son sistem olacak, koku olmayacak.’ denilmişti. Bugün ise burada ayrıştırma adı altında dışarıya dökülen çöplerden inanılmaz kokular gelmekte ve insanlar evlerinin pencerelerini açamamaktadır. Bu durumdan olumsuz etkilenen Arsin ilçemizin Kuzguncuk, Çubuklu, Yeniköy, Fındıklı ve Yolüstü mahalleleri ile Araklı ilçemizin başta Taşönü olmak üzere Hasköy, Karatepe, Ayvadere, Yeşilce, Ortaköy, Yiğitözü, Özgen, Yolgören, Buzluca, Karşıyaka ve Yalıboyu mahallelerinde vatandaşlarımız artık nefes alamaz hâle gelmişlerdir. Atık suyun arıtılmadan Yanbolu Deresi'ne akıtıldığı iddiası vardır ki bu ciddi bir iddiadır. Buralarda yaşayan vatandaşlarımız bölgeye dadanan martılardan dolayı şemsiyeyle gezebildiklerini, bölgeye domuzların indiğini ifade ediyorlar. Bu arkadaşlarımızın, bu vatandaşlarımızın sesine kulak verelim, Yanbolu Vadisi'ndeki vatandaşlarımızın mağduriyetini giderelim, vadiyi tekrar yaşanabilir hale getirelim dedi.



Arakli Medya
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

TTSO heyetinden Araklı Belediye Başkanı Çebi'ye...

Haberi Oku