Güncel:
Necdet İlhan: '300 Milyon nüfusa yetecek kadar ürün üretebiliriz”

 Necdet İlhan: “300 Milyon nüfusa yetecek kadar ürün üretebiliriz”


İyi Parti Kelkit İlçe Başkanı  Ziraat Mühendisi Necdet İlhan tarım sektöründe faaliyet gösteren üreticilerin yaşadıkları sorunlara ve çözüm önerilerine ilişkin açıklamalarda bulundu.  Necdet İlhan açıklamasında Kelkit  İlçemizin  şeker  pancarı  üretimi 2000’li yılların başında çok  fazlaydı 15 Bin dönüm alanda  65 Bin  ton  şeker  pancarının  üretildiği  dönemleri biz yaşadık. Bu üretimin neticesinde bölge ekonomisinde çok ciddi bir hareketliliği herkesimden insan yaşamıştı. Tarım  işçisi,  tarım  çiftçisi,  esnaf  sanatkar,  köylü   herkes  faydalanırdı  üretilen pancar  sanayi  dallarına  katkı  sağlardı  ekonomiyi  canlandırırdı  pancar  parası ile vatandaş  ev  yaptırır, çocuğunu  evlendirir, ailesinin  ihtiyacını  karşılar,  traktörünü  alır  ve  bütün  geçimini  temin  ederdi. Geçmişte pancar  bu  memleketin  esas  geçim  kaynağı  idi   şimdi  ise  elimizde  bir  fasulye  var  bir  mısır  var   bir  miktarda  patates   ekimi  mevcuttur.



Ak Parti İktidarı ile birlikte uygulanan yanlış tarım politikaları,  şeker üretimine koyulan üretim  kotası, mazota,  gübreye,  ilaca,  tohuma  gelen  zamlar  çiftçilerin  üreticilerin  sayısının azalmasına  bu bölgede geçimini  temin  edemeyeceğini  anlayan  insanların  bu  memleketi  terk etmesi Büyükşehirlere göçüp üretici konumundan tüketici konumuna geçmesi ile sonuçlanmıştır. Bu yanlış uygulamaların neticesinde şeker pancarı üretimimiz kuraklığında etkisi ile 3 bin dönüm alanda geçen yıl 6 bin ton şeker üretimine düşmüştür. Bu yıl ise 3 bin dönüm de 12 bin ton üretim beklemekteyiz. Kelkit İlçemizde pancar alım yeri kapatıldı üreticiler ürününü 65 km. uzaklığa Erzincan’a götürmektedir bu kantarda üründe % 40 oranında fire yani 1 kamyonda 8 ton ürün kaybı oluşmaktadır. İlçemizde pancar alım yerinin açılmasını, TMO’nun şubesinin faaliyete geçmesini üretilen ürünlerin hakkı ile alınmasını istiyoruz.



Ülkemizde tarım politikaları doğru yönetilirse 300 Milyon nüfusa yetecek kadar ürün üretebiliriz. Tarımsal destekleri ilkbahar döneminde gerçek üreticiye 50 milyar TL verirsek bunun ekonomimize katkısı 300 Milyar TL olur. İşsizliği azaltmayı amaçlayan, üniversite mezunu gençlerimize  iş  bulmaya  yönelik,  ürettiğimiz  ürünlerin  satılmasına  yönelik  memlekette  katma  değer  oluşturacak  ürünlerin  ortaya  çıkarılması  elimizde  olan  ürünlerin  dünya  piyasasında  satılarak  memleketimize  paranın  getirilmesini   sağlayarak  bir  hareket  kabiliyeti  kazanmak  zorundayız. Bu  ülke  tarımla  kuruldu, tarımla  kalkınacak  birilerinin  tarımı  çok  dikkate  almaması  üreticinin de onları sandıkta dikkate almayacağı ile sonuçlanacaktır. Bizim  elimizde  geçer akçemiz  bizim  elimizde  tek  tutanak  olduğumuz  ülkemizin  içinde  bulunduğu  coğrafya  konum  ve  her  bölgenin  yetiştirdiği  ürünler  itibariyle  bölgemiz  tarım  ve  tarıma  bağlı sanayisini oluşturarak  devam  etmesi  hareket  kabiliyetinin  tarım  olması  lazım  olduğuna  inanıyoruz.



Geçen yıl 2100 TL buğday fiyatı açıklandı 3 ay sonra Rusya’dan 6bin 700 Tl’ye buğday ithal edildi. Yerli çiftçi neden bu yanlış fiyat politikası ile eziliyor. Geçen yıl 670 TL’ye dolan traktörün deposu bu yıl 3 Bin 200 TL’ye doluyor. Geçen yıl 100 dönüm eken vatandaş bu yıl 50 dönüm ekiyor seneye 20 dönüm ekecek bu yanlış tarım politikalarının sonucu 1980 yılında Kelkit ilçemizin nüfusu 105 Bin’den şuanda 41 Bin’e düştü dedi.


Haber: Arif AZAK



Arakli Medya
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Siyasi ayrım yapmadan BÜTÜN KARDEŞLERİMDEN...

Haberi Oku