Güncel:
Rusya - Ukrayna savaşının küresel ticarete etkileri tartışıldı

 Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Türkiye Milli Komitesi ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB-ETÜ) işbirliğinde düzenlenen "Rusya-Ukrayna Savaşı: Küresel Ticarete Etkileri" başlıklı yuvarlak masa toplantısı TOBB İstanbul Hizmet Binası'nda yapıldı. Toplantıya Milletlerarası Ticaret Odası Türkiye Milli Komitesi Başkan Yardımcısı, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu da katıldı.

"YEŞİL DÖNÜŞÜME HAZIR OLMALIYIZ"

Toplantının açılışında konuşan TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tamer Kıran Covid-19 küresel salgınının hemen ardından Rusya-Ukrayna savaşının dünya gündemine oturduğunu hatırlatarak, "Rusya'nın Ukrayna topraklarına yönelik saldırısını kabul edilemez olarak görüyoruz. Bu savaşın, Türkiye ekonomisine olumsuz etkilerini de dikkatle takip ediyoruz. Hem salgın sonrasında küresel tedarik zincirinde yaşanan dönüşüm, hem de yeşil mutabakat ve iklim değişikliği çerçevesinde atılan adımlar, önemli fırsatları ve tehditleri de içinde barındırıyor. Karbon bazlı ve çevreyi kirletmeye dayalı ekonomik büyüme modelleri artık değişmek zorunda. Bu daha yeşil bir ekonomi anlamına geliyor. Yeşil dönüşüme hazır olmak gerekiyor. Son olarak da daha adil ve küresel bir ticaret mimarisine ihtiyacımız var. Kurallara dayalı uluslararası ticareti güçlendirmemiz gerekiyor. Çünkü en önemli yoksulluğu azaltma ve kalkınma aracı ticarettir. Küresel ticaretin dengeli artması, çatışma olasılığını azaltacaktır. Bu ise açık ve öngörülebilir uluslararası ticareti gerektirir. Bu küresel kriz sonrası küresel ticaretin toparlanabilmesi için ICC'nin iş dünyasına yol göstermesi çok değerli ve önemli" dedi.

DENTON: GİRİŞİMCİLİĞE DAHA FAZLA YATIRIM YAPMAK İSTİYORUZ

ICC Genel Sekreteri John Denton ise, "Türkiye'nin makroekonomik temelleri güçlü. Bu anlamda daha fazla yatırım yapmaya hazırız. Her zaman burada olmak çok güzel. Hem bir yatırımcı hem de bir dostunuz olarak bunu söylüyorum" dedi. Denton, ICC Girişimcilik Merkezi İstanbul Bölge Ofisi'ni kurduklarını anımsatarak, "Burada girişimciliğe daha fazla yatırım yapmak istiyoruz. Küresel anlamda bizim için bir ışık tutuyor. Bunu küresel bir hareket kapsamında değerlendiriyoruz ve en büyük global ekosistemi oluşturmak istiyoruz girişimcilik anlamında. Dünya çapında bunu etkinleştirmek istiyoruz. Türkiye'deki girişimcilerin de Gana'daki ya da Jakarta'daki girişimcilerle konuşmasını istiyoruz. Bu benzersiz bir platform olarak ICC bünyesinde gerçekleşiyor. Gelecekte de bu tür dönüşümlere öncülük edeceğiz" ifadelerini kullandı.

 Dünyada salgının hala devam ettiğini ve bunun üstüne de Ukrayna-Rusya savaşının eklendiğini belirten Denton, "Bu, Rusya'nın nedensiz ve kabul edilemez işgalidir. Gerçekten eşi, benzeri görülmemiş bir mülteci kriziyle de karşı karşıyayız. Savaşın ve mülteci krizinin neden olacağı ekonomik sonuçların ne olacağını kimse tam olarak bilemez. 20. ve 21. yüzyılda bu boyutta ekonomik yaptırımlar görmemiştik. G20 ekonomisine yapılan bir yaptırım var ve hatta kriz başlayana kadar 11'inci sıradaydı Rusya. Böylesine bir ölçekte yaptırım görmemiştik. Bu anlamda sonuçların neler olacağını da şu anda bilemiyoruz" dedi.

HACISALİHOĞLU: DİLEĞİMİZ BİR AN ÖNCE ANLAŞMANIN YAPILMASIDIR

ICC Türkiye Milli Komitesi Başkan Yardımcısı, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu da küresel ekonomiyi etkileyecek Rusya - Ukrayna savaşında beklentilerinin bir an önce anlaşma yapılması olduğunu ifade ederek, "Her iki ülke ile de önemli ticari bağlantılarımız var. Ekonomimizin bu çatışmadan en az şekilde etkilenmesi için çalışmalıyız. İş camiası olarak Rusya - Ukrayna savaşını yakından takip ediyor ve ekonomide yaratacağı olası sonuçlarla ilgili çalışıyoruz" diye konuştu.



Arakli Medya
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Siyasi ayrım yapmadan BÜTÜN KARDEŞLERİMDEN...

Haberi Oku