Güncel:
'Süt üretiminin devamı için tarım ve hayvancılık daha çok desteklenmelidir'
 

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Meclis Üyesi Yılmaz Karadeniz, bölgede süt ve süt ürünleri üretiminin devam etmesi için tarım ve hayvancılığa diğer bölgelerden daha çok destek verilmesi gerektiğini söyledi.

 

TTSO'nun süt ürünleri sektör temsilcilerinin de yer aldığı 10'uncu Meslek Komitesi'nden Meclis Üyesi Yılmaz Karadeniz, süt sektörünün sorunları ve talepleri hakkında açıklamalarda bulundu. Karadeniz, Trabzon'un Osmanlı döneminden bu yana tarım, hayvancılık ve özellikle tereyağında ismini öne çıkaran bir yöre olduğunu vurguladı.

 

1970'li yıllardan sonra süt işletmeciliğinin başladığını ve hem yöresel hem de ülkenin her yanına gönderilen raf ürünlerinin üretildiğini belirten Karadeniz, "Bunu ayakta tutmak ve sürdürülebilirliğini sağlamak çok önemlidir. Bu bölgedeki süt işletmeciliğinin önemi tarım ve hayvancılığı ayakta tutmak aynı zamanda istihdam sağlamaktır. Ancak tüketimin azaldığı alım gücünün zorlaştığı bir döneme girdik. 1 sene olmadan süte yüzde 150 zam gelmiştir. Eşdeğer alım gücü olmadığı için satışlarda zorluklar yaşanmaktadır. Artık büyük küçük ayrımı yapmadan süt işletmelerini nasıl ayakta tutabileceğimizi araştırmalıyız. Sütçülüğün zayıflamaması için hayvancılığa ve tarıma destek verilmelidir. Ancak bu destek Türkiye'nin bütün bölgelerine verilen destek gibi olmamalıdır. Ayrıcalıklı bir destek olmalıdır. İç Anadolu bölgesinde 10 hektar, 100 hektar arazisi olan çiftçi rahatlıkla hayvan yemini kendisi üretebiliyor, maliyetleri düşük oluyor. Ama bizim gibi arazisi az olan bir bölgede 3 - 5 dönüm arazide 2 - 3 tane hayvan bakacak ve süt satıp yöresel sanayiyi ayakta tutacak vatandaşı yaşatmak için destek vermek gerekir. Yöresel olarak süt üreticiliğinin sürdürülmesi gerekiyor. Bu işletmeler de ancak böyle ayakta durur" dedi.



Arakli Medya
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Siyasi ayrım yapmadan BÜTÜN KARDEŞLERİMDEN...

Haberi Oku