Güncel Haberleri Tümü

Fındıkta rekolte yüzde 22 düştü

Trabzon'da bu yıl fındıkta rekoltenin geçen yıla göre yüzde 22 oranında azalmasının beklendiği bildirildi.

 Trabzon Ticaret Borsası'ndan (TTB) yapılan yazılı açıklamada, kentte 2013 yılı fındık rekoltesiyle ilgili komisyon çalışmalarının tamamlandığı ve rekoltenin geçen yıla göre yüzde 22'lik bir azalmayla 49 bin 650 ton olarak gerçekleşeceğinin tahmin edildiği belirtildi.

Açıklamada, bu yıl şubat ayında yapılan karanfil sayımı şeklinin kaldırılarak sadece haziran ayında çotanak sayımı ile belirlenmesine karar verilen fındık rekoltesi için illerde oluşturulan komisyonların çalışmalarını büyük ölçüde tamamladığı anlatılarak, fındık üretilen illerden gelecek raporlar doğrultusunda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bu ay sonuna doğru Türkiye fındık rekoltesini açıklayacağı kaydedildi.

Trabzon'da ise Tarım İl Müdürlüğü başkanlığında oluşturulan ve sektörle ilgili 13 kamu ve özel kuruluş temsilcisinden oluşan komisyonun 10-13 haziran tarihleri arasında Trabzon ve ilçelerindeki fındık bahçelerinde tespit çalışması yaptığı ifade edilen açıklamada, "Sahil, orta ve yüksek kesim olmak üzere 3 kuşakta yapılan tespitlere göreTrabzon'un 2013 yılı fındık rekoltesi 49 bin 650 ton olacak. Geçtiğimiz yılın rekoltesi ise 63 bin 489 ton olarak tahmin edilen Trabzon'da buna göre fındık üretiminde yüzde 22'lik bir azalma olacak. Trabzon'da resmi kayıtlara göre 64 bin 544 hektar alanda fındık üretiliyor" denildi.

TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu da fındığın bölgenin can damarlarından biri olduğunu, Türkiye'nin de her yıl bu üründen 1.5 milyar doların üzerinde net döviz girdisi sağladığını belirtti.

Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz
Facebook Yorumları