Hasan Lütfi Ramazanoğlu’nun yeni albümü çıktı
Hasan Lütfi Ramazanoğlu’nun altısı yeni beste, toplam 12 eserden oluşan "NAZ MAKÂMI” adlı albümünde, Ahmed Kuddûsî Hz. , Abdülahad Nuri Hz. , Yunus Emre Hz. , Nurî Efendi Hz. , Hafız Yahya Soyyiğit Efendi, Mustafa Necati Bursalı, Ahmet Efe, Şakir Ünal Ensari ve Av. Burhan Gürleroğlu’nun güftelerinin yanı sıra, Sivas Yöresine ait anonim bir Ramazan İahisi de yer almakta.
TASAVVUF MÛSIKÎSİNİN EN GÜZEL ÖRNEKLERİ,
HASAN LÜTFİ RAMAZANOĞLU’NUN “NAZ MAKÂMI” ALBÜMÜNDE…
Hasan Lütfi Ramazanoğlu’nun altısı yeni beste, toplam 12 eserden oluşan "NAZ MAKÂMI” adlı albümünde, Ahmed Kuddûsî Hz. , Abdülahad Nuri Hz. , Yunus Emre Hz. , Nurî Efendi Hz. , Hafız Yahya Soyyiğit Efendi, Mustafa Necati Bursalı, Ahmet Efe, Şakir Ünal Ensari ve Av. Burhan Gürleroğlu’nun güftelerinin yanı sıra, Sivas Yöresine ait anonim bir Ramazan İahisi de yer almakta.
Albümdeki eserlerin besteleri ise Musullu Osman Efendi, Hüseyin Sebilci Efendi, Hafız Yahya Soyyiğit Efendi, Şakir Ünal Ensari, Ahmet Hakkı Turabi, Hüseyin Akpınar ve Mustafa Hakan Alvan’ a ait. Yine albümdeki eserlerden iki tanesi sanatçının kendi beste çalışmalarından seçilirken bir tanesi de aynı zamanda albümün yönetmen ve aranjörlüğünü yapan Gürsal Aydın tarafından bestelenmiş. Hüseynî, Uşşâk, Isfahan, Segâh, Hüzzâm ve Hicâz makamlarında birbirinden güzel eserlerin yer aldığı “NAZ MAKÂMI” albümünde, Şanlıurfa Yöresine ait Hicaz Makamı’ndaki ”Ben Bir Yakup İdim Kendi Halımda” adlı esere de yer verilmiş.
"NAZ MAKÂMI” albümünde hoş bir sürpriz yapılarak ,sanatçının gelecek vaat eden sevgili mahdumu İsmail Hakkı Ramazanoğlu’da mûsıkî severlerin huzuruna çıkarılmış. Bir esere vokal olarak eşlik eden İsmail Hakkı, Segâh Makamındaki “Ey Nebî Arz Ve Semâ Hayranındır Dâima” adlı eseri solo olarak okuyarak albüme ayrı bir renk katmış.
HASAN LÜTFİ RAMAZANOĞLU KİMDİR ?
1969 yılında Trabzon’un Araklı ilçesine bağlı Ayvadere köyünde doğdu.
İlk dînî tahsilini babası Aho’lu Hacı İsmail Efendi’den aldı.
Köyünde tamamladığı ilkokulun ardından altı yıl Araklı İmam-Hatip Lisesi’nde okuduktan sonra son sınıfı Sürmene İmam-Hatip Lisesi’nde tamamladı ve buradan 1987 yılında mezun oldu.
1985 yılının yaz tatilinde İstanbul’a giderek merhum İsmail Biçer Hoca’dan ta’lim ve tashîh-i hurûf dersleri aldı. Bu derslere M.Ü. İlahiyat Fakültesi’ni kazanıp İstanbul’a geldikten sonra da bir müddet devam etti.
İmam-hatip Lisesi yıllarında okullarında yapılan bütün Kur’ân-ı Kerîm’i güzel okuma yarışmalarında birinci oldu. İl ve bölge birinciliklerinden sonra Türkiye finallerinde Trabzon’u temsil etti.
İlahiyat öğrenimi sırasında Prof. Dr. İsmail Karaçam, Yrd. Doç. Dr. Fatih Çollak ve Yrd. Doç. Dr. Ali Osman Yüksel hocalardan istifade etti. Mûsıkî meşklerine de iştirak ettiği ehl-i Kur’ân Hafız İlhan Tok Hoca’dan kısa bir süreliğine de olsa Kur’ân dersleri aldı.
1990 yılında yapılan “İlâhiyat Fakülteleri Arası Kur’ân-ı Kerîm’i Güzel Okuma Yarışması”nda İstanbul’u temsîlen Türkiye Birincisi oldu.
1993 yılında Marmara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nden mezun oldu ve Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı Kelam Bilim Dalı’nda Yüksek Lisans öğrenimi gördü.O günlerde öğretmen olarak İstanbul dışına tayin olması nedeniyle tamamlayamadığı yüksek lisans eğitimini yirmi yıllık bir aradan sonra bu günlerde tamamlamaya çalışmaktadır.
Kur’an eğitimi ile alakalı çalışmalarını halen , Yrd. Doç. Dr. Fatih Çollak Hoca’nın riyâsetinde, hocanın asistan talebesi ve kalfa / hoca sıfatıyla Ümraniye/Çakmak’taki Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır Kur’an Akademisi bünyesinde devam ettirmektedir.
Okul korolarının yanı sıra, “Aziz Mahmud Hüdâyi Tasavvuf Mûsıkîsi Topluluğu”, “Yakarış Müzik Topluluğu” ve “Göztepe Türk Sanat Mûsıkîsi Korosu”nda kasîdehân-solist olarak görev aldı ve uzun yıllar bu koroların muhtelif konserlerine iştirak etti. Emin Ongan Üsküdar Mûsıkî Cemiyeti bünyesinde iki yıl nota, solfej, usul, repertuar ve tavır dersleri aldı.
Başta TRT olmak üzere, bir çok televizyon ve radyo kanallarında Kur’ân-ı Kerîm, Mevlîd-i Şerif, İlâhîler ve Kasîdeler okudu, programlar yaptı. Bir zamanlar ulusal yayın yapan Üsküdar FM radyosunda “Gönül Tüneli”, ”Vakt-i Sahûr”, ”Öz Kültürümüz” ve “Dost Kervanı” programlarının yapımcılığını ve sunuculuğunu yürüttü. Muş İmam-Hatip Lisesi’nde öğretmenlik yaptığı dönemde ise Filiz FM adlı yerel radyoda “Tanışalım Yarışalım” adıyla kültür ve müzik ağırlıklı bir program hazırladı ve sundu.
Din Eğitimi Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye genelindeki İmam-Hatip Liseleri arasında geleneksel olarak yapılan “Kur’ân-ı Kerîm’i Güzel Okuma Yarışması Türkiye Finali”nde jüri üyesi olarak görevlendirildi.Uluslararası Arapça Yarışmaları Arapça Mûsıkî Yarışması’nda bölge ve Türkiye finallerinde jüri üyesi olarak görevlendirildi.
Arif Şenyüz, Erol Köker ve Metin Özden hocaların dînî mûsıkî meşklerine de iştirak eden Ramazanoğlu, yıllardan beri ara sıra uğradığı Fatih/Karagümrük’teki Türk Tasavvuf Mûsıkîsi ve Folklorunu Araştırma ve Yaşatma Vakfı’nda gerçekleştirilen o doyumsuz meşklere son yıllarda kasîdehan vasfıyla düzenli olarak iştirak etmekte ve orada bu alanda ülkemizin en iyilerinden olan, albümleri ve konserlerinin yanı sıra radyo ve televizyonlardan takip ettiği üstadlar Ahmet Özhan ve Sami Savni Özer’le aynı havayı teneffüs etmenin bahtiyarlığını yaşamaktadır.Türk Tasavvuf Mûsıkîsi’nin bütün formlarıyla en üst seviyede icra olunduğu ve bu işlerin akademisi olarak gördüğü bu irfan mektebinin acizane bir muhibbânı olmayı kendisi için onur olarak gören Ramazanoğlu, ayrıca Üsküdar merkezli olarak kendi koordinatörlüğünde gerçekleştirilen ve uzman/danışman hocaların nezaretinde yürütülmekte olan “Ömür Boyu Meşk” projesi çerçevesinde özel meşk ve konser faaliyetlerine devam etmektedir. İstanbul’muzun en güzîde iki okulu olan Beyoğlu Anadolu İmam-Hatip Lisesi ve Kartal Anadolu İmam-Hatip Lisesi’inde “Makam Hocası” olarak özel dersler vermekte ve koro çalışmaları yaptırmaktadır.
Uzunca yıllar kitapçılık ve yayıncılık sektöründe ticari faaliyetlerde bulunan Ramazanoğlu, kurucusu olduğu Rağbet Yayınları ve Lalezar Kitabevi Yayınları’nın 300’ü aşkın kitabına editör olarak imza atmak suretiyle Türk kültür yayıncılığına önemli katkılar sağladı. İlk ürün olarak Hasan Lütfi Ramazanoğlu’nun ”Naz Makâmı” albümüyle aynı bünyede sesli ve görüntülü yayıncılık faaliyetlerine başlayan Rağbet Prodüksiyon’un bu alanda da bir çok nitelikli çalışmaya imza atması bekleniyor.
Hasan Lütfi Ramazanoğlu Trabzonlu İmam-Hatipliler Derneği (TİMDER), Hafızlar Derneği , Genç Araklı Derneği, kurucu başkanı olduğu Ayvadere Köyü Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği, Araklı İmam-Hatip Lisesi Mezunları Ve Mensupları Derneği, Ayvadereliler Derneği, Evrensel Hafızlar Derneği (EHAD) ve İslâmî İlimler Eğitim Araştırma Derneği gibi bir çok dernekte üye ya da yönetim kurulu üyesi olarak sosyal faaliyetlerini sürdürmektedir.Muş İmam-Hatip Lisesi ve Haydarpaşa Endüstri Meslek Lisesi’nde birkaç yıl öğretmen olarak yürüttüğü kamu görevini
2005 yılından itibaren Üsküdar Belediyesi’nde sürdürmektedir.
Evli ve dört çocuk babası olan Ramazanoğlu, diğer görevleriyle beraber mûsıkî/meşk/beste çalışmalarının yanı sıra konser organizasyonları ve yeni albüm çalışmalarını aralıksız olarak sürdürmektedir.