Güncel Haberleri Tümü

Kırsal turizm ve el sanatlarında 200 milyonluk yatırım talebi var

 Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) 25'inci Meslek Komitesi Başkanı İntizam Seyda Durgun, kırsal turizm ve el sanatları alanında 200 milyonluk yatırım talebi oluştuğunu belirterek, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun yeni çağrısının yılsonuna kadar yapılmasını talep ettiklerini vurguladı.

"TKDK'NIN YILSONUNA KADAR YENİ ÇAĞRIYA ÇIKMASI TALEP EDİLİYOR"

TTSO'nun Otel Yurt Pansiyon Menajer Tercüman meslek gruplarının oluşturduğu 25'inci Meslek Komitesi'nin Başkanı İntizam Seyda Durgun, sektörden gelen bazı talepleri gündeme getirdi. 30 Eylül'de sona eren kısa çalışma ödeneğinin yılsonuna kadar uzatılması talebi olduğunu belirten Durgun, "Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, özellikle kırsal turizm ve el sanatları alt başlığında en son Mayıs 2020'de çağrıya çıkmıştı. Şu an yılsonuna kadar yeni bir çağrı talebi var. Bu başlıklarda 200 milyon TL'lik bir yatırım potansiyeli bulunuyor. Yılsonuna kadar yeni çağrının yayınlanmasını talep ediyoruz. Aldığımız bilgiye göre 2022 yılı Mart - Nisan ayı gibi çıkılması planlanan çağrının yılsonuna kadar yapılarak bu sürecin hızlandırılmasını talep ediyoruz" dedi.

"YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINA BÖLGESEL HİBE TEŞVİK PROGRAMI UYGULANMALIDIR"

Sektörden gelen bir diğer talebin yenilenebilir enerji yatırımları alanında olduğunu ifade eden Durgun şöyle konuştu:

"Son yıllarda rağbet görmeye başlayan bu alanda özellikle yenilenebilir enerji yatırımları genel teşvik kapsamında sadece KDV muafiyetinden yararlanıyor. Enerjide dışa bağımlılık önemli bir konudur. Biz yenilenebilir enerji yatırımlarının en azından bölgesel teşvik kapsamına alınmasını ve özel hibe programlarıyla desteklenmesini talep ediyoruz. Yatırım Adası ve Endüstri Bölgesi odamızın takibinde olan bir konu olmakla beraber gerekirse bölgedeki odalar ve borsalar ile işbirliği yapılarak konunun önemi anlatılmalı ve mutlaka 2022 yatırım programına alınması sağlanmalıdır. Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı, özel sektöre ve KOBİ'lere yönelik olarak yakın zamanda herhangi bir destek programına çıkmadı. Bu konu yönetim kurulu ve başkanlık yapan valilerin inisiyatifinde olduğu için daha çok kamuya ait altyapı yatırımlarına destek programları çıkmaktadır. Özel sektör destek bekliyor. Özellikle imalat ve turizm sektörü, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın hibe programlarını beklemektedir. Meslek komitemizde turizm işletmeleri ağırlıktadır. İlimizde hala turizm il müdürünün atanmaması problemdir. Bir koordinasyon eksikliği var gibi gözüküyor. Eylül ayında ülkemizin en önde gelen sağlık turizmi yetkilileri Trabzon'a geldiler. Yapılan görüşmelerde Trabzon ilinin sağlık turizmindeki potansiyelini yerinde gördüler. Sağlık turizmcilerinin önerisi kapsamında 2022 Mayıs aylarında bir sağlık turizmi fuarı yapılması konusunda talepleri var. Ayrıca bölgeye yönelik spor turizmi çalıştayı yapılması faydalı olacaktır. Turizm faaliyetlerinin 12 aya yayılması konusunda özellikle Uzungöl'deki teleferik ve kayak merkezi çalışmalarının hızlandırılması gerekmektedir."

"HİNT PAZARINDA TURİZM VE MOBİLYA FIRSATLARINI DEĞERLENDİRELİM"

TTSO'nun Hindistan Büyükelçiliği ile yaptığı görüşmenin de önemli olduğuna dikkat çeken Durgun sözlerini şöyle tamamladı:

"Ülkemize gelen Hintli turist sayısı 2 yılda 50 binden 350 bine yükseldi. Hintli turistler diğer turistlere göre ortalama olarak daha fazla para harcıyor. Hindistan 1.4 milyar nüfusuyla büyük potansiyeli olan bir ülke. Dolayısıyla turizm acenteleri ile Hindistan pazarına nasıl girileceği konusunda çalışma yapmalıyız. Özellikle Hint düğünlerinin 5-10 milyon dolar bütçe ile yapılmakta olduğunu biliyoruz. Bu pazara yönelik olarak çalışılabilir. Yine Hint film sektöründe bölgemizin potansiyeli değerlendirilebilir. Hindistan'ın mobilya talebi yüksek. Mobilya pazarı konusunda da çalışmalar yapılmalıdır."

Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz
Facebook Yorumları