Güncel Haberleri Tümü

Rusya'daki kongrede Trabzon'un yatırım ve işbirliği fırsatları anlatıldı

 Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Rusya Federasyonu'nun Vladimir kentinde düzenlenen, Çin ve Beyaz Rusya başta olmak üzere birçok ülkeden hükümet yetkilileri ve iş dünyası temsilcilerinin katıldığı Vladimir Bölgesi Yatırım Kongresi'nde yaptığı konuşmada, Trabzon'daki yatırım ve işbirliği olanaklarını anlattı.

Moskova yakınlarındaki Vladimir kenti Valiliği ile Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen ve Rusya, Çin ve Beyaz Rusya başta olmak üzere birçok ülkeden yetkililer, yatırımcılar ve iş dünyası temsilcilerinin yer aldığı kongrede, Türkiye adına TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, bir sunum gerçekleştirdi.

"100 MİLYAR DOLARLIK HEDEF İÇİN DAHA GÜÇLÜ BAĞLAR KURMALIYIZ"

Trabzon'daki yatırım olanaklarını anlatan Hacısalihoğlu, yıllar önce Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin pazar ekonomisine geçiş yaptığında ilk tanıştığı ve ilişki kurduğu ülkenin Türkiye, şehrin de Trabzon olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:

"Aradan geçen 30 yılda karşılıklı olarak çok güçlü tecrübelerimiz oldu. Sıfırdan başlamıştık. Bugün Rusya ve Türkiye arasında ticaret hacminin 100 milyar dolar olması hedeflenmiştir. Bu ülkelerimizin, bölgelerimizin, şehirlerimizin arasında daha güçlü ilişkiler, bağlar ve diyaloglar kurmayı gerektiriyor. Trabzon, özellikle Rusya Federasyonunun Güney Bölgesi ile yoğun ticaret ve ekonomik ilişkiler yaşamış ve hala da yaşamaya devam etmektedir. 250 ayrı sektörde 10 bini aşan üye işletmesi bulunan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Sochi Ticaret ve Sanayi Odası ile kardeş oda protokolü kapsamında ticareti geliştirmeye devam etmektedir. Bu faaliyetlerimiz, Krasnador ve Rostov Bölgemiz ile de sürdürülmektedir. Ayrıca bu toplantıda teklif ediyorum; Vladimir Bölgesi ile de Trabzon şehrimiz arasında işbirliğimizin başlatılmasına hazırız."

"İKİ ÜLKE LİDERLERİ İŞ DÜNYASI İÇİN FIRSATLAR YARATIYOR"

Başkan Hacısalihoğlu, Türkiye'nin Rusya'ya, Rusya'nın Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu belirterek, "Liderlerimiz Erdoğan ile Putin'in özellikle ekonomik alanda ticaret ve yatırımlardaki işbirliği, iş insanlarına birçok fırsat yaratıyor. Bu işbirliği her iki ülkeye de fayda sağlamaktadır. Dış ticaret verilerine bakıldığında, 2019 yılında Rusya'dan yapılan ithalatın 22,5 milyar dolarak çıktığı ve Rusya'nın ithalat içindeki payının yüzde 11'e yükseldiği görülmektedir. Türkiye'nin Rusya'ya yaptığı ihracat her yıl artış göstererek 2019 yılında 3.9 milyar dolara yükselmiştir. Bu rakam toplam ihracat içinde yüzde 2.3 paya sahiptir. Rusya'dan Türkiye'ye gelen turist sayısı, ikili ilişkilerin pozitif seyri neticesinde 2019 yılında yaklaşık 7 milyona yükselmiştir. Türkiye'de Rus yatırımlarının toplam değeri Akkuyu santrali hariç 10 milyar doların üzerindedir. Bu yatırımlar arasında Rus vatandaşlarının Türk emlak sektöründeki yatırımlarının giderek artmakta olduğu gözlemlenmektedir. Trabzon'da Rus dostlarımıza gayrimenkul yatırımlarında ciddi fırsat bulunduğunu ve değerlendirmelerini tavsiye ediyoruz. Rusya Federasyonu Trabzon'da diplomatik olarak başkonsolosluk düzeyinde temsil edilmektedir" dedi.

POTANSİYEL İŞBİRLİĞİ ALANLARINI ANLATTI

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Rusya ve Türkiye arasında potansiyel yatırım alanlarının müteahhitlik, turizm, tekstil, yaş meyve ve sebze, otomotiv yedek parça üretimi, tarım, altyapı ve teknoloji yatırımları olarak görüldüğünü belirterek, "Türkiye, Rusya'nın ithalatında ilk 10, ihracatında ise ilk 5 ülke arasındadır. Rusya'nın başlıca ithalat kalemleri arasında bulunan meyve ve sebze ticareti Trabzonlu firmalar tarafından yapılmaktadır. Öte yandan son zamanlarda Trabzon'da yetiştirilen Karadeniz Somonu Rusya pazarına gönderilmektedir. Bu sektörde hızla gelişen ticarette ortak yatırımlarda da bulunabiliriz. İşbirliğimizin yatırımlar ile daha sağlıklı ve uzun soluklu olacağına inanıyorum. Firmalarımız arasında ikili işbirliklerini destekleyelim. Başta tarım, gıda ve inşaat olmak üzere birçok alanda ortak işbirliği projelerini müzakere edebiliriz. Ortak gündemimiz enerji, turizm ve tarım alanında işbirliği konularını kurumlarımız ve firmalarımız arasında geliştirecek adımları birlikte atmaya hazırız. www.investintrabzon.gov.tr sayfasından Trabzon'u daha yakından tanıyabilir ve bölgemizdeki yatırım olanakları hakkında bilgi alabilirsiniz. Vladimir Bölgesi Yatırım Kongresi 2020 toplantısının işbirliğimize yeni ufuklar katmasını temenni ediyorum" ifadesini kullandı.

Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz
Facebook Yorumları