Güncel Haberleri Tümü

Trabzon'da Taşeron Eleştirisi

 Türk-İş Trabzon İl Temsilcisi ve Yol-İş Sendikası Trabzon 1 nolu Şube Başkanı Gökhan GEDİKLİ, taşeron işçi olarak çalışanlara verilen kadroda, Karayollarının asıl işini yapan kişilerin dışarda kaldığını açıkladı. Türkiye'de 15 bin Trabzon, Rize, Artvin, Giresun, Gümüşhane ve Bayburt’da 600'e yakın kişinin kadro alamayarak mağdur olduğunu kaydeden Gedikli, "Asıl işçi kadro alamıyor şuanda..."dedi.

Türk-İş Trabzon İl Temsilcisi ve Yol - İş Sendikası 1 Nolu Şube Başkanı Gökhan Gedikli, bugün sendika binasında düzenlediği basın toplantısı ile taşeron işçi olarak çalışanların KHK ile kadroya geçirilmesini değerlendirdi

BAKAN SOYLU'NUN KATKISI VAR

Gedikli, ilk etapta taşeron işçilerin kadroya alınma sürecini anlatarak, "2011'in başında taşeron işçilerle ilgili mücadeleye girmiştik. 2015 yılında Ankara arena stadında dönemin Başbakanı Sayın Davutoğlu tarafından kadro müjdesi verildi. Karayollarına bağlı 6 bin 417 taşeron işçisi kadro aldı. Akabinde Karayollarında kalan 3 bin 500 arkadaşımız vardı onlarda kadroya geçirildi. 3 bin 500 kişilik protokolde İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu Çalışma Bakanıydı kendisinin katkısı vardı." dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR Cumhurbaşkanı Erdoğan'a taşeron işçilerin kadroya alınması noktasında teşekkür eden Gedikli, "Sayın Cumhurbaşkanımız kamuda çalışan bütün taşeronların kadroya geçirileceğini söyledi. Biz bundan çok büyük mutluluk duyduk. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz çok sağolsun varolsun bizim istediğimiz sonuçtu. Kadro talebiyle bu anlamda söylenecek kelime yok" diye konuştu. Ancak Karayollarının asıl işini yapan işçilerin kadroya alınmadığına dikkat çeken Gedikli, "Fakat süreç ilerleyince 24 Aralık'ta KHK ile birlikte şartlar önümüze geldi. KHK'nın yorumları yapılmaya başlandı. 1 Ocak'ta Resmi Gazete yayınlandı. Çalışma Bakanımız dün ulusal bir TV Programında Karayollarında çalışan işçilerin yapım inşaatında çalıştığı için kadroya geçirilmeyeceğini, biz bunları kadroya geçirirsek tünel yapan, 3. havalimanında çalışan bütün işçilerin kadroya geçirilmesi gerektiğini söyleyince bu konuyla ilgili bir açıklama yapma gereğini hissettim.

SAYIN BAKANI YANLIŞ MI BİLGİLENDİRDİLER?

Galiba sayın Bakanımızı yanlış bilgilendirdiler bir inşaat firması tüneli yapacak, 3. Havalimanını bitirecek kapatıp gidecek bizim Karayollarında çalışan arkadaşlarımızın böyle bir çalışma şekli yok. Sayın Bakanı yanlış yönlendirdiler galiba. Bizim ihalelerimiz rutin yol bakım işi sürekliliği var bizim arkadaşlarımız 2013 yılında haksızlığa uğradılar aynı arkadaşlarımız çalışıyor. Yol bakım, onarım, çalışma, trafik işaretlemesi, tünel içi temizlik onarım, kiralık şoförler, müşavir firma adı altında çalışanlar karayollarının asıl işini yapıyorlar. Yani bir işin adına yapım işi hizmet alımı denilmekle o işçiyi ilgilendirmez. O aldığı maaşıyla, evine getirdiği ekmeğe bakar. Sayın Bakanımızın burada yanlış bilgilendirildiğini düşünüyorum. Merkez şubemizde 6 ay önce Hizmet Alımı işinde çalışıyordu. Aynı arkadaş... Son ay aynı işi yapan aynı çalışmayı yapan arkadaşlar Karayollarında yol yapım işinde çalışıyor. Yani böyle olunca kadro alamıyor.

Bizim niyetimiz üzüm yemektir, bağcıyı dövmek değildir. Verilen kadroda kimin emeği geçmişse Allah razı olsun. Ama burada böyle bir haksızlık var. Asıl işi yapan arkadaşlarımız dışarıda kaldı. Biz bunu söylemek zorundayız. Sonuna kadar da söyleyeceğiz bu mağduriyetin giderilmesi lazım bu niyetle birlikte inşallah bu mücadelede amacımıza ulaşacağız. O arkadaşlarımız kadrolarını alacaklar diye düşünüyorum. Allah'ın adaleti varsa biz o adalete inanıyorsak ki inanıyoruz hiç şüphemiz yok O arkadaşlarımız karda, yağmurda, yazın sıcağın altında çalışıyorlar kadro almak onların hakkıdır.

SON 6 AYDA İHALENİN ADI DEĞİŞTİ

Gedikli, son 6 aya kadar hizmet alım işi olarak çalıştıklarını ancak sonrasında ihalenin yapım işine çevrildiğini kaydederek, "Son 6 ay biz orada hizmet alımı çalışıyorduk. Karayolları Genel Müdürlüğü hizmet alımı yapılmayacak, yapım işine dönülecek diye yukardan yazı bildirildi. Yukardan gelen yazıyla birlikte baskıyla birlikte yapım işine çevrildi sadece işin sonuna yapım koyuldu. O iş yapım işi de olsa, adını ne koyarsan koy, işçi onun üstünde ne yazıyor ona bakmaz. Bakılması gereken bu kişiler Karayollarının asıl işini yapıyor mu? 6 bin 417 dava kazandık biz.." dedi.

Türkiye'de bu şekilde 15 binin üzerinde kadro alamayan işçinin bulunduğunu kaydeden Gedikli, "Toplamda şuanda 15 binin üzerinde Karayollarında kadro alamayan işçi var. Bizim bölgemizde 183 kişi var. Tünellerde çalışan 200 arkadaşımız. Trafik ve diğer yerlerde çalışanlar 150.. Kiralık araçlarda da 50 arkadaşımız var. Yani yaklaşık 600 kişi var. Ayın 11'ine kadar müracaatlar var. Bu arada KHK çıkarılıp düzeltilebilir. Bizim niyetimiz gölgelemek değil. Önlerini açmak. Bilgilendirme yapıyoruz. Bu bilgilendirmeyi bütün herkese yapacağız. Önümüzdeki günlerde siyasi partilere de gideceğiz" dedi.

Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz
Facebook Yorumları