Siyaset Haberleri Tümü

Lojistik teşekkürü yağdı

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın TTSO ziyaretinde masaya yatırılan Arsin Yeşilyalı Lojistik ve Endüstri Merkezi Projesi kentte büyük sevinç oluşturdu. STÖ’ler ve belediye başkan adayları kentin dört bir yanına yayılan “Trabzon da lojistiğe kavuştu” haberlerini önce şaka zannetti. Çok sayıda vatanndaş gün boyu günebakış’ı arayarak lojistik üs konusu haberlerinin gerçek olup olmadığını sordu.

 BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın TTSO ziyaretinde masaya yatırılan Arsin Yeşilyalı Lojistik ve Endüstri Merkezi Projesi kentte büyük sevinç oluşturdu. STÖ’ler ve belediye başkan adayları kentin dört bir yanına yayılan “Trabzon da lojistiğe kavuştu” haberlerini önce şaka zannetti. Çok sayıda vatanndaş gün boyu günebakış’ı arayarak lojistik üs konusu haberlerinin gerçek olup olmadığını sordu. 

Trabzon’da Doğu Karadeniz İhraçatcılar Birliği (DKİB) tarafından ortaya atılan ve Trabzon’un 2,5 yıl süreyle olgunlaştırmaya çalıştığı Lojistik Merkez nihayet hedeflenen Çamburnu’na değil Arsin Yeşilyalı’ya yapılacak. Tersane olarak yapılan Sürmene Çamburnu’nun Dünya’da tersaneciliğin çökmesi sebebiyle cazibe merkezi olmaktan çıkmasının ardından lojistik üs olması fikri ortaya atıldı. DKİB Başkanı A. Hamdi Gürdoğan’ın ortaya attığı bu fikir büyük ilgi gördü. Büyük ilgi beraberinde tartışmaları getirdi. Trabzon merkezinde bulunan ve Albayraklar tarafından işletilen limanın işleticileri, lojistiğin Çamburnu’na kurulmasına karşı çıktı. Merkez mi olsun, Sürmene mi olsun tartışmaları tam 2 yıl sürdü. 

Trabzon Valiliği, Belediye, DOKA TTSO VE DKİB heyetleri dünyadaki lojistik merkezlerini gezdi. Sonunda karar Almanya’dan davet edilen lojistik uzmanlarına bırakıldı. Almanya’dan gelen lojistik uzmanları yeri inceledi. Bu yerden en uygun olanı Arsin Yeşilyalı olduğunu kaydettiler. Düzenlenen toplantıda tutanakar tutuldu. Ancak Albayraklar buna da izin vermedi. Bakanlar bu sorunu aşamadı. Sorun Başbakan’a bırakıldı. Ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tüm bu gelişmelerden haberdar olmayınca Of-İyidere Vadisi’ni işaret etti. İyidere Vadisi’ne muhteşem bir lojistik yatırım önerdi. Lojistik merkezi Trabzon’dan kayınca yoğun bir tartışma gündeme geldi. Trabzon için hayati önem arzeden bu konuyu günebakış sonuna kadar sahiplendi. 2 Ekim’de başlayan süreçten bugüne tam 18 lojistik manşetiyle çıktı.  STK’ların destek verdiği gelişme Başbakan’ın önüne koyuldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da önceki gün ziyaret ettiği TTSO’da tüm gelişmelere vakıf olarak TTSO Yönetimi’nin talep ettiği Arsin Yeşilyalı’ya lojistik üs ile birlikte Endüstri Merkezi kurulması talimatı verdi. Bu gelişme Trabzon’da büyük sevinç oluşturdu. Bu gelişmeyi STK’lara ve ilçelerdeki bazı belediye başkan aday adaylarına sorduk.

Mehmet Cirav (Ticaret Borsası Meclis Başkanı): Lojistik merkezi ve endüstri merkezinin İyidere’nin yanısıra Arsin’e alınmasına çok sevindim. OSB’nin denizle buluştuğu bölge artık mükemmel bir lojistik üs olacak. Aynı şekilde İyidere OSB’nin denizle buluştuğu yerde mükemmel bir lojistik merkez olacak. Alman lojistik uzmanlarının Arsin Yeşilyalı’yı “En iyi yer” olarak belirlediklerini biliyordum. Ama doğrusu ben lojistik üssün Trabzon’a verileceğine inanmıyordum. günebakış Gazetesi’ne bu anlamda tebrik ederim. Ali Bey’i bir kaç kez bu konuda aradım. Tebrik etmekle birlikte “Bu iş bitti beyhude uğraşma diye de uyardım” o da bana her seferinde: “Hayır bu Trabzon’un hakkı. Trabzon’a ticaret merkezi hükmünü tarih ve ticaret verdi. Bu olay Başbakan’a yeterince anlatılamadığı içir alamadık” demişti. Gerçekten bu işe çok inanmıştı. Bir kez daha anladım ki inanmak her şeyin yarısıydı. Bıkmadan usanmadan sonuna kadar gitti. Bir sivil toplum örgütü gibi STK’larala iş birliği yaptı. Sonunda bu gerçeği Başbakan’a anlatmayı başardı ve hakikaten Başbakanımız her zaman doğrunun yanında olmuştur. Trabzon’a hakkını vermiştir. Ben Ali Öztürk’ü yürekten tebrik ediyorum ve Başbakanımıza teşekkür ediyorum.

Mustafa Yaylalı (Trabzon Kent Konseyi Başkanı): Trabzon için çok önemli bir gelişme. Daha önce Kent Konseyi olarak yaptığımız açıklamalarda belirttiğimiz gibi tarihten beri ticaret kenti olan, İpekyolu’nun önemli bir ayağı olan Trabzon’u yeniden ayağa kaldıracak bir proje olacaktır. Bu konuda emeği geçen herkese, Sayın Başbakanımız’a, Ticaret ve Sanayi Odamız’a, Trabzon’daki sivil toplum kuruluşlarının tamamına ki sivil toplum kuruluşlarımızın tamamı bu konuda büyük hassasiyet gösterdi. Kalkınma Ajansımız’a özellikle teşekkür ediyoruz. Önemli bir eksiği dolduracak ve Trabzon’a çok önemli katkıları olacaktır. Hem lojistik açısından hem Yatırım Adası Projesi açısından Trabzon’un çok önemli bir katma değeri olmuştur artık. Çok önemli bir adımdır. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Havaalanının uzatılması da söz konusu. Karayolları’nın oradaki ağı da önemli. Şimdi demiryolunun da bir şekilde aktif tadilatla oraya bağlanması bu işi çok önemli bir safhaya getirecektir. Ayrıca bu durum Trabzon’da üretim olmaz mantığının da yıkılmasına sebep olacaktır. 

Hanefi Mahitapoğlu (MÜSİAD Trabzon Şube Başkanı ): Ticaret Odası’nın bu projeyi onaylamış olması yetmez, bu işin hayata geçmesi için Başbakan’ın da onayladığı bu projenin üzerine mutlak suretle hızla gitmesi gerekir. Daha önce STK’ların bir şey yapmadığını ve TTSO’nun bu konuda kendine rol biçmesi gerektiğini söylemiştik. Bu işin pratik anlamda yansıması gerekiyor. TTSO’nun bu konu üzerine gitmesi lazım. Bu lojistik merkez Trabzon için tarihi bir fırsattır. Bu konuyla ilgili denizyolu, demiryolu, karayolu ve karayolu koordinatlarının birleştiği bir nokta olması gerekiyor. Ara taşımacılık olmaması gerektiğini ifade etmiştik. Bu çalışma da beklentilerimize yakın bir çalışmadır. Bu yüzden çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu projenin deniz ayağında eksik durduğumuzu düşünüyorum. Denizyolu taşımacılığında yolcu taşımacılığının yanında yük taşımacılığının meydana getirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ticaret Odası da, Sivil Toplum Örgütleri de bu ayağı mutlaka kullanmalı. Zira karayolu şu anda ulaşım noktasında bizim artan ticari potansiyelimize cevap verecek bir konumda değil. Yakın gelecekte yeni sahil karayolu umut olmaktan çıkar. Bunu hafifletmek için denizyolu mutlaka devreye sokulmalıdır.

Şaban Bülbül (Makina Mühendisleri Odası Başkanı): Lojistik dedik mi sıkıntı yaşarız. Biz ismini değiştirdik. TTSO’da Teknolojik Aktarım Merkezi olarak tanımladık. Başbakan’ın toplantısında ben yoktum ama Başbakanımız’ın bu olumlu tavrından dolayı son derece mutluyuz. Çalışmalarından dolayı Ticaret ve Sanayi Odası’na ve bu proje için gerekli talimatları veren Başbakanımız’a teşekkür ediyoruz.

Ahmet Alemdaroğlu (Arsin OSB Yönetim Kurulu Başkanı): Biz daha önce bu tür bir projeyi bir arkadaşımızla Ticaret ve Sanayi Odası’na ilettik. Arsin OSB’nin altına bir liman, Yeşilyalı’da da hem lojistik merkez hem Organize’nin Yeşilyalı tarafına büyümesi şeklinde bir düşüncemiz vardı. Ancak maddi nedenlerden dolayı sıkıntı olur diye sürdüremedik. Şimdi Başbakanımız bu işe olur diyor. Başbakanımız ‘olur’ dediği zaman akan sular durur. İnşallah gündeme gelir ve imzalanır. Çünkü zor bir olay. Yeşilyalı’da yapılanma oldu. Belediye’den bu tarafa olan yerde konutlar yapıldı. Yine de çok sevindirici bir gelişme, söylediğim gibi umarım hayata geçer. 

Ümit Çebi (Saadet Partisi Araklı Belediye Başkan Adayı): Bu Trabzon için tarihi bir karardır. Ben bunda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Biz her zaman şunu söyledik. Trabzon normal il değildir. Trabzon, dünyanın en ünlü, tarihi ve kültürü ile stratejik illerinden bir tanesidir. Trabzon yıllardan beri maalesef bazı insanların birbirlerine çalım atmalarından dolayı hakkını alamamıştır. Lojistik olayı Trabzon’umuz için olmazsa olmaz hizmetlerden bir tanesiydi. Ben bu konuda emeği geçenlere ve Sayın Başbakan’a teşekkür ediyorum. Ama tabi benim o verdiğim ilanda ikinci bir talebim olmuştu. Bu da Başbakan’dan aldığımız lojistikten sonra Araklı’nın çöpten kurtulmasıdır. İnşallah Sayın Başbakan bu konuda Araklı’da bir müjde verir. Araklı’daki bu tarihi sıkıntı da ortadan kaldırılmış olur. Şunu ifade edeyim. Bu konuda lojistiğin üssü olması konusunda özellikle Ali Öztürk Bey’i tebrik ediyorum. Gerçekten gazetesinde onun devamlı olarak gerek köşesinde olsun, gerekse manşetlerinde olsun ve bugün lojistiğin Trabzon’un Arsin İlçesi’nde olmasında katkısı çok büyüktür. O’na da ben özellikle teşekkür ediyorum. Bu lojistik Trabzon’umuza çok yakışan bir hizmet anlayışıdır. İnşallah zaman içersinde bunun çok faydasını göreceğiz. Özellikle Araklı’mızın Bayburt Yolu açıldığı zaman buradan gerek Erzurum-Bayburt bölgesine gerek en meşhur tarihi İpek Yolu olan Araklı Dağbaşı’nın da şimdi bir tanesi bitti. İkinci tüneline başlamışlar. Bunu da açtıktan sonra Lojistik Merkez’in önemi daha fazla ortaya çıkacaktır. Ben inanıyorum ki bu önemli hizmetin Lojistik’in Trabzon’a verilmesi olayı zaman içerisinde Trabzon’a verilen hakkı olan bir yatırımın olduğu daha açık bir şekilde ortaya çıkacaktır.

İsmail Keskin  (İstanbul Bakkallar Odası Başkanı ve Arsin Belediye Başkan Aday Adayı ):Başbakanımıza bu konuda sonsuz teşekkürler ediyoruz. Arsin lojistik için biçilmiş kaftan. Ben biliyorsunuz aynı zamanda Arsin Dernekler Federasyonu’nun da başkanlığını yapıyorum. Şimdi benim bu konuyla ilgili bir beyanatım var. Mutlaka Lojistik Merkezi Arsin’e kurulmalı. Benim dediğim yer de mutlaka Arsin olsun ama yer olarak da Sitilef Ovası bunun için biçilmiş kaftandır demiştim. Tabi biz geçmişi konuşuyoruz diyoruz ki aynı zamanda Arsin federasyonu başkanı olmak hem Trabzon Federasyonu’nun da başkan vekiliyim. Hem STK’lar da görevli olmam hasebiyle tabi siyasetle bu işin de bağlantısı var. Siyasi bir şeyler konuşmalı yapmalı ya da ilini, ilçesine iyi şeyler vermeli. Bu düşüncelerden hareketle biz lojistik de mutlaka Arsin’de içimizde dedik. Arsin için güzel oldu. Trabzon için güzel oldu. Komşu illerimiz için güzel oldu. Hakikaten minnettarız Sayın başbakanımıza. O en iyisini bilir, en güzeli yapar ve en güzelini görür. Dolayısıyla bizler O’nun teşkilatından olduğumuzdan demek ki sirayet ediyor. Allah hayırlı uğurlu etsin. Hem ilimiz hem de çevre illerimiz için Arsin’de olması içeriye doğru Gümüşhane, Erzurum güzergahına da çok büyük destek olacak. Belki iş sahası kazandıracak. Dolayısıyla çok güzel bir çalışma. Bizim için çok mutluluk verici. Bana göre artık bayram yapılabilecek bir gün olarak dünkü Sayın Başbakanımızın konuşması değerlendirilmeli. Bununla ilgilide tabi biliyorsunuz biz Arsin’de Arsin aday adayı olarak başvurumuz var. Bunu vurgulamamın sebebi bu görevde bize de tebliğ edilirse bununla ilgili çalışma özel gündem olarak bundan sonra değerlendiririz diye düşünüyorum. Ya da bununla ilgili hem konuşulur hep anılır diye düşünüyorum. Ben şahsen adıma hem ilçem adına hem ilim adına çok mutluyum Allah hayırlı uğurlu etsin. Başbakanımıza da bu konuda hem teşekkürlerimi sunuyorum hem de büyük onur duyduk. Minnettarız kendilerine. Bu seçim çalışmalarında ben olayım olmayayım herhangi aday adayı arkadaşımız olursa da mutlaka bunu dile getireceğim. Hakikaten ilçemiz hem ilimiz için hem de bölgemiz için  ulunmaz bir nimet.

AK Parti Akçaabat Belediye Başkan Aday Adayı Mehmet Baş: Biliyorsunuz hem Sayın Başbakanımız hem de Sayın Bakanımız Trabzon’a ayrı bir önem veriyorlar. Dolayısıyla Trabzon lojistik Merkezi epeydir konuşuluyor. Yeri ve ne zaman yapılacağıyla ilgili tartışmalar oldu. Ayrıca Sayın Başbakanımıza vermiş olduğu bu karardan dolayı çok teşekkür ediyoruz. Sayın Bakanımızın da bu konudaki hassasiyetinden ötürü ayrıca ona da çok teşekkür ediyoruz. Lojistiğin Arsin’e de kurulacak olması hem ulaşım açısından fevkalade önemli ve güzel olmuştur. Hem de Trabzon’a yakın olması açısından oradaki hareketliliği bir kat daha artıracaktır. Kesinlikle önemli bir kazanımdır bu bizim için buraya ulaşım açısından da Lojistik oluşması açısından da fevkalade bir hareketlilik kazandıracaktır. Hem Trabzon’umuza hem de halkımıza hayırlı olmasını diliyorum.

Sürmene Belediye Başkan aday adayı İsmail Hakkı Küçükali: Başbakanımız ne istemişsek verdi. Yeşilyalı’ya Lojistik zaten tersane olarak yapılmıştı. Yani temeli o şekilde atılmıştı. Şimdi de devam ediyordu. Lojistik Çamburnu’nda olsaydı bizim için az masrafla yapılacaktı. Yeşilyalı’da olması bizim için fark etmez hem lojistiğimiz hem tersanemiz olmuş oldu. Bundan dolayı ben başbakanımıza şükran borçlu olduğumuzu ifade ediyorum. Ayrıca Vakfıkebir’e Organize Sanayi Bölgesini hızlandıracaklar. Yardım parasını, ödeneğini arttırdı. Tekno kentin ödeneğini arttırdık. Şükran borçluyuz ne diyelim ki. Emeği geçen kişiler var bunların başında Ali Öztürk var O’na da çok teşekkür ediyorum. Tek başına kendini ortaya koydu. Baskısını ortaya koydu. Trajlarını dert etmedi. Ama Ali Öztürk geri adım atmadı ve başarılı oldu. Trabzon adına, bölge adına istedi. Tebrik ediyorum. Başbakanımıza şükran borçluyuz. Çok sevinçliyim. 

Rahmi Üstün (AK Parti Sürmene Belediye Başkan aday adayı): Çamburnu Tersanesi’nin lojistik merkez yapılmasını istiyorduk. Daha önceleri bu konuşuluyordu. Daha sonra İyidere’ye kaydırıldığı söylendi. Şimdi de Arsin Yeşilyalı’ya alındığı söyleniyor. Lojistik merkezin  Trabzon’a gelmiş olması sevindirici. Ama benim açımdan baktığımda Sürmene Yeniay Çamburnu tersanesinin lojistik merkez yapılmasını isterdim. Öyle olması daha iyi olurdu. Burada limanın boşaltım merkezi olarak kullanılması gerekiyor. Devletin yaptığı bir hayli yatırım var. Atıl vaziyette duruyor. Bunun bir şekliyle değerlendirilmesi gerekiyor. Tersanecilik çöküşe geçtiği için tersane işini uzun yıllar beklemek gerekecek. Bekletmenin bir anlamı yok. Yani Yeşilyalı’da yeni bir liman ve mendirek yapılacak. Buna gerek yok. Sürmene Çamburnu’nda yer hazır. Yine de lojistik merkezin Trabzon bölgesi içinde olması sevindiricidir. Ama devletin yaptığı yatırımın değerlendirilmesi gerekiyor. Çamburnu lojistik merkez olabilecek konumda. Buranın değerlendirilmesini isterim. 

Selahattin Çebi (AK Parti Araklı Belediye Başkan Aday adayı): Araklı tarihi İpekyolu üzerinde bulunan bir yer. Tarihi liman işlevi var. Yeni lojistik merkez güneye bağlantı yollarının tam ortasında bulunacak. İşte Araklı Bayburt yolu, Maçka’dan gidilen Gümüşhane yolu bunun örnekleridir. Başbakan her gelişinde Trabzon’a müjdelerle geliyor. Bu sefer de projeleri müjdeledi. Bu bölge bunu hak ediyor. Bu projelerin bölgeye yapılması yönünde zaten bir fikir birliği teknik olarak da siyasi olarak da vardı. Başbakanımızın hassasiyetlerini Arsin’e, OSB’ye, Araklı’ya göstermesi bizim için önemlidir. İnşallah daha da iyi olacaktır. Arsin Yeşilyalı lojistiği Sayın Başbakanımızın Trabzon’a verdiği önemi gösteriyor, büyük projeleri açıklıyor. AK Parti Hükümeti projeleri kısa sürede tamamlıyor. Alışıla gelmişin dışında bir siyaset izliyor. Araklı Bayburt yolu da yapılıyor. Bunun çalışmaları devam ediyor. Araklı’nın güneye açılan bir kapısı olarak Bayburt değerlendirilebilir. Arsin OSB artık doluluk oranı tamamlamak üzere. Arsin OSB’ye en yakın yer Araklı. Arkalının Kaşıksu mevki Arsin OSB’ye takviye olabilir. Arsin OSB’den Ovit’e kadar güney çevre yolu da önemlidir. Bu yolların lojistiğe bağlantı yolları da olacaktır. Özetle Sayın Başbakanımız kendi ayağa kaldıracak bu projeye onay vererek Trabzon’un kendisi için ne kadar önemli olduğunu göstermiştir. 

Eyüp Ergan (AK Parti Yomra Belediye Başkan aday adayı): Genel kanıda burada. Bu zaten beklediğimiz bir şeydi. Sevindirici bir şey. Hem Yomra’ya hem Arsin’e hem Trabzon’a büyük katkıları olacak. Trabzon’unda beklediği bir şeydi. Hem limana yakın olması hem havaalanına yakın olması dolayısıyla bize katkıları olacağını düşünüyoruz. Uzun süredir beklediği bir şeydi Trabzon istediğini aldı. Lojistik merkezler, tüm dünyada giderek daha önemli ve kritik merkezler haline gelmeye başladı. Kent merkezi içinde kalmış olan yük garlarının; Avrupa ülkelerinde olduğu gibi, etkin kara yolu ulaşımı olan ve müşteriler tarafından tercih edilebilir bir alanda, yük lojistik ihtiyaçlarına cevap verebilecek özellikte, teknolojik ve ekonomik gelişmelere uygun, modern bir şekilde kurulması çok önemli. Bu açıdan Trabzon’daki lojistik merkez hayati işleve sahip olacaktır.

Emin Uludüz (Trabzon TSO Meclis Üyesi ve CHP Vakfıkebir Belediye Başkan Adayı): Sayın Başbakanımız, Trabzon Ticaret Sanayi Odamızı ziyaret etti. Ziyaretinde Lojistik Endüstri Bölgesi olarak Arsin’i önerdik. Kendisi dosyanın hazırlanıp kendisine gönderilmesini istedi. Trabzon tarihi bir il olduğu için, lokomotif konumunda olduğu için Lojistik Merkezi’nin Trabzon’a yapılması gerekir. Başka illere yapılmasına kesinlikle karşı değiliz, her yere olsun ama büyükşehir varken, küçük şehre yapılması da mantıklı değil.  Trabzon Lojistik Merkezi’yle hava limanımız var, limanımız var, demiryolumuz da gelecek. Karayolumuz zaten var. Dolayısıyla Lojistik Merkezi’nin Trabzon’a yapılması çok doğru ve yerinde bir karar. Trabzon’a mutlaka yapılması gerekir. Sayın Başbakanımızın Lojistik Merkez konusunda gösterdiği hassasiyetten dolayı teşekkür ediyorum.

Muhammet Balta (AK Parti Vakfıkebir Belediye Başkan Aday Adayı): Sayın Başbakanımızın Trabzon ziyareti sırasında Lojistik Merkez konusundaki verdiği müjde Trabzon ilimiz için tarihi bir müjdedir. Lojistik Merkez, Karadeniz Bölgesi’nin lokomotif görevi üstlenen ve Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan ilimizin çehresini değiştirecektir. Şehrimiz lojistik altyapısını oluşturan dört unsurdan üçüne sahiptir. Bunlar deniz, kara ve hava ulaşımıdır. Demiryolu da yatırım programında olduğundan, Trabzon ilimiz Lojistik Merkez için hazır bir büyükşehirdir. İlimizin de gelişmesine büyük katkı sağlayacak olan bu Lojistik Merkez sözünü ilimize veren Sayın Başbakanımıza şükranlarımızı arz ediyorum.

Mehmet Alp (AK Parti Vakfıkebir Belediye Başkan Aday Adayı): Sayın Başbakanımızın Trabzon için verdiği bu müjde tarihe geçecek bir müjdedir. Lojistik Merkezi’nin Trabzon’a yapılması için müjde veren Sayın Başbakanımıza ne kadar teşekkür etsek azdır. Büyükşehir olmamızın ardından Lojistik Merkezi’nin de Arsin yapılacak olması bölgemizde göçün önüne geçeceğini, istihdam açısından bölgemize büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum.  İnşallah bununla birlikte daha fazla limanın yanı sıra demiryolumuz gerçekleşir ve Trabzon, Karadeniz’in en büyükşehiri haline gelecektir. Bu, tarihe karşı sorumluluğumuzu da yerine getirmek demektir.

Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz
Facebook Yorumları