Siyaset Haberleri Tümü

Vatandaş Bilgi Sahibi İmiş !

Araklı Belediye Başkanı Recep Çebi, vatandaşların büyükşehir konusunda bilgi sahibi olduğunu belirterek, “Tek endişeleri vergilerle ilgili! Büyükşehir yasasında ilk 5 yıl vergi alınmayacak, bu yasayla ilçemizdeki imar durumunu yeniden gözden geçireceğiz.

 Araklı Belediye Başkanı Recep Çebi, vatandaşların büyükşehir konusunda bilgi sahibi olduğunu belirterek, “Tek endişeleri vergilerle ilgili! Büyükşehir yasasında ilk 5 yıl vergi alınmayacak, bu yasayla ilçemizdeki imar durumunu yeniden gözden geçireceğiz.

Trabzon’un yıllardır süren hayali gerçek oldu ve büyükşehir statüsüne kavuştuk. Öncelikle Trabzon adına neler beklediğinizi merak ediyorum.

Öncelikle size ve şahsınızda Kuzey Ekspres Gazetesi’ne teşekkür ediyoruz. Trabzon’un nüfus olarak ikinci büyük İlçesi olan Araklı’da sizleri görmek bizi mutlu etti. Trabzon, Türkiye’nin, adı her zaman ön planda olan, büyükşehir olmadan önce de büyükşehir olarak bilinen bir ilidir. Dolayısıyla Cumhuriyet tarihi boyunca birçok siyasi iktidarlarda Trabzon’un büyükşehir olması hep vaat edildi. Biz hep bu beklenti içerisindeydik. Sayın Başbakanımızın çabalarıyla birlikte bu hayalimiz de gerçekleşmiş oldu. Trabzon Büyükşehir oldu, bundan dolayı Araklı olarak biz de çok mutlu olduk.

Araklı’nın 48 bin 600 nüfus oranı var. Araklı’nın 42 köyü, 3 beldesi büyükşehir yasası ile mahalle oldu, bir merkez belediyemiz, 5 tane de merkeze bağlı mahallemiz var. Büyükşehir’den beklentimiz büyük. Büyükşehrin en büyük destekçilerinden biri de benim. Çünkü ‘birlikten kuvvet doğar’ sözünden yola çıkarsak, belediyeler bütünleşerek daha etkili ve hızlı hizmet yapacak. Makine parkları güçlenecek. Büyükşehir belediyesi birçok hizmeti üstlenecek, bütçemiz genişleyecek, kişi başına gelen gelir iki katına çıkacak, istihdam artacak. Büyükşehir olunmasıyla birlikte Trabzon’un havası değişecek. Dolayısıyla İlçelerin de havası güzelleşecek. Büyükşehir yöneticisi olmak da çok önemli; bugün Trabzon’u çok iyi yöneten, başarılı bir Belediye Başkanı var.

Bu konuyla ilgili yaşadığım bir olayı sizinle paylaşmak istiyorum; Araklı, büyük bir sel felaketi geçirdi. Bir sabah kalktık ki Araklı resmen boğuluyor. Çok çaresiz kaldım, ilk aradığım insan Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu oldu; ‘Abi boğuluyoruz, kurtar bizi ‘ dedim. Sabahın 6’sında kendisiyle birlikte bütün makine parkı ve insan gücüyle Araklı’ya geldi. Araklı’yı bir günde temizlediler. Büyükşehrin belediyelere bakışı budur. 

 

Bu yasayla beraber ilçelerde durum ne olur. Başkanlığını yaptığınız ilçe ve diğerleri Trabzon’un büyükşehir olmasından nasıl etkilenir?

Bizim 3 beldemiz var, bunlar kapatılacak ama bir idarecileri olacak. Bu beldelerin makine parkaları duruyor ve daha da güçlendirilecek. Köylerimizin mahalle olmasıyla oralara daha çok hizmet vereceğiz. Nüfusumuzun yüzde 70’i merkezde, yüzde 30’u da köyler de oturuyor. Köylerdeki vatandaşlarımızı oralarda durdurmamız gerekiyor. İstihdamı köylere kaydırmamız lazım. Köylerdeki ana yollar, altyapı ve suyu büyükşehir ile halletmemiz gerekiyor. Çünkü köylerden merkeze göç daha büyük sıkıntılara neden oluyor. Köylerimizde insanlarımızı rahat ettirmek için hayvancılık ve tarım yatırımlarına destek vermeliyiz. Bunu da Büyükşehir ile başaracağız. Trabzon’un batısına baktığınızda Tonya, Vakfıkebir ve Beşikdüzü’nde oldukça yoğun hayvancılık ve süt ürünleri üretimi yapılıyor. Ama doğuya geldiğinizde hiçbir şey yok! Buralarda bir çalışma yapılmamış, artık bunu yapmak zorundayız.  Bu konuda köylerimizin altyapısını hazırlamamız lazım. Araklı merkeze en uzak Bahçecik köyümüz artık mahalle oldu. Merkeze 40 kilometre uzaklıkta. Buralarda yaşayan insanlarımızı orada istihdam etmeliyiz. Vatandaşımız büyükşehir konusunda bilgili. Fakat endişe vergilerle ilgili! Büyükşehir yasasında ilk 5 yıl vergi alınmayacak. Büyükşehir yasasıyla ilçemizdeki imar durumunu yeniden gözden geçireceğiz. Bazı köylerimizde kanalizasyon yok, dolayısıyla altyapı ve üstyapı çalışmalarını büyükşehir ile birlikte yürüteceğiz. Biz bunları vatandaşa anlatıyoruz. Herkes kafasına göre istediği yere ev yapamayacak, her şeye bir düzen gelecek. Vatandaş bunları zaten biliyor. İlk başlarda birtakım sıkıntılar olacaktır ama zaman içerisinde sıkıntılar aşılacak ve vatandaşlarımız büyükşehir olmanın rahatlığını yaşayacaktır.  

 

Araklı’nın kentsel dönüşüme ihtiyacı var çünkü Araklı 1953 yılında kurulan çok eski bir ilçe. 60 yıl önce Araklı’ya kimse ev yapmıyordu, sıkıntılı, bataklık bir yerdi. Kurucu belediye başkanımız rahmetli Yılmaz Çebi, insanların Araklı’ya yerleşmesi, ev yapması için çok çalıştı. Bugün geldiğimiz durumda Araklı Trabzon’un en hareketli ilçelerinden biri oldu. Açık söylemek gerekirse imar konusu çok sıkıntılı! Ama son zamanlarda yapılan binalar her yönüyle yasaya uygun. Araklı’da beni en çok rahatsız eden sıvasız ve boyasız binalar. Bunlar Araklı’ya hiç yakışmıyor. Bu konuda çok eleştiriliyorum, bunun farkındayım. Göreve geldiğimden beri sıvasız ve boyasız evlere yapı kullanma izni vermiyorum ama bu alışkanlığı da bir türlü bitiremedik. Araklı halkından bu konuda daha duyarlı olmasını, evlerinin sıva ve boyasını biran önce yaptırmalarını bekliyorum. 

 

 

Önümüzdeki dönem yine bu koltukta olursanız önceliğiniz ne olacak? Tersinden de sorabiliriz; sizce başkanı olduğunuz ilçenin ivedi sorunu nedir?

Görevde olduğum 4 yıl içerisinde vaat ettiğim 25 projeyi ve bunlara ek olarak başka projeleri yerine getirdim. Bundan sonra da halkımızın desteğiyle inşallah göreve devam edersek Araklı için hayati önem taşıyan büyük projeleri gerçekleştireceğiz. İlk büyük projem sahili doldurmak olacak. Araklı’ya yeni bir Araklı daha katacağım, en büyük hedefim bu! Denizden faydalanmamız lazım. Akçaabat, Arsin ve Of bunu yaptı. Araklı da bunu yapacak. Araklı’dan geçen sahil yolu bizi biraz sıkıntıya soktu, ilçenin rüzgârını kesti. Ama yapacak bir şey yok, biz şimdi deniz dolgusu yaparak Araklı halkını denizle buluşturacağız. Bu çok büyük bir projedir ve önümüzdeki dönemde bunu hayata geçireceğiz. Bu projeye bağlı olarak, yapılan sahil yoluna baktığınızda Araklı’ya Trabzon tarafından giriş yolu hiç uygun değil. Geçtiğimiz günlerde Araklı’nın içerisindeki parkın karşısında bir araç yandı ve ben itfaiyemle oraya geçip aracı söndüremedim. Çünkü Ana yola Araklı’dan çıkış yok, çıkmam için önce Sürmene’ye geçmem gerekiyor. Diğer taraftan ise, tünelden çıkıp diğer yola geçmem gerekiyor. Bu büyük bir sıkıntı! Bununla ilgili bir proje yaptık, Araklı-Dağbaşı’nda Bayburt’u Araklı’ya bağlayan bir tünel yapılıyor. Bu tünel Araklı’nın turizmini geliştirecek çok büyük bir projedir. Oradan gelen yolu, dolgu ve viyadüklerle birleştirip Araklı’nın giriş-çıkışını oradan vereceğiz. Bu projeyi Karayolları Genel Müdürlüğü’ne sundum, kabul edildi. Masrafı çok ama peşini bırakmayacağız. Araklı’nın önünü açacak projelerden bir tanesi de bu projedir.

Bir başka projemiz de Turup bölgesiyle alakalı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile birlikte Turup bölgesine çıktığımızda kendisine, ‘sayın bakanım buradan merkeze doğru bir teleferik yapma planımız var’ dedim. Sayın bakanımız da buna onay verdi. Bu projeyi de önümüzdeki dönemde hayata geçireceğiz. Buradan da anlaşılacağı gibi Trup’a çöp tesisi yaptırmayacağız. 2004 yılında çöp tesisi yapılması kanunlaşmış olmasına rağmen biz Araklı halkı ve sayın bakanımızın katkılarıyla birlikte Turup’u Araklı’nın en güzel mekânlarından biri haline getireceğiz. İlçemizde işsizliği azaltmak adına tarım ve hayvancılıkla alakalı projelerimiz de var. Yatırımcılarımızı ilçemize çekmeye çalışıyoruz.

 

İlçe halkının kent ve köy ilişkisini doğru şekilde kuramadığı düşünülüyor. Mesela sadece seçim ya da fındık zamanı köyüne gelip yılın geri kalanını şehirde geçiren pek çok aile var. Bu durum ilçenin sosyal ya da ekonomik konumunu etkiliyor mu?

Bu bizi olumlu yönde etkiliyor, bereket getiriyor! Kesin olmamakla birlikte bir araştırma yaptırdık, Dünya’da ve Türkiye’de 600 bin civarında Araklılı nüfus gözüküyor. Türkiye’nin her yerinde karşınıza mutlaka bir Araklılı çıkar. Ben her konuşmamda söylüyorum, Dünya’nın neresinde olursa olsun Araklılı olan herkesin köyüne ve ilçesine gelmesini, bizi yalnız bırakmamasını istiyorum. Maddi durumu iyi olanların mutla bir yatırım yapmasını istiyorum. Araklılı işadamlarını davet ediyoruz. Hiçbir şey yapmasalar bile bir ağaç diksinler yeter. Yaz aylarında nüfus oranımız 100 binlere çıkıyor, sokaklarımız kilitleniyor ama biz bundan memnunuz. İlçeye bereket getiriyorlar. Altyapımız da bunu kaldırıyor, caddelerimiz geniş. Diğer taraftan Araklı’nın en büyük eksiği bir otel. Gelen turistlerimizi konaklatacak bir otelimiz yok, bunu en kısa zamanda yapmamız gerekiyor. 

 

Trabzon’un ilçeleri neden bir Bodrum, bir Fethiye ya da Didim gibi olamadı… Benzer doğal güzelliklere sahip olmamıza rağmen bu coğrafyayı gerektiği gibi değerlendiremedik… Siz Araklı’yı turizm açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?

Araklı’da dağ, yayla turizmini geliştirmemiz gerekiyor. Doğal güzelliklerimiz çok, bunları değerlendirmemiz lazım. Güzel şeylerin yanında eksiklerimizi de söylemekten çekinmemeliyiz. Mesela gelen turistler günübirlik ziyaretler yapmak zorunda kalıyor, onları yaylalarda tutmamız için konaklama tesisleri yapmamız şart. Otel ve sosyal tesisler yapmak gerekiyor. Bugün bir ilçede cami, belediye binası, hükümet konağı varsa bunların yanında da bir otel olması gerekiyor. 60 yıllık bir ilçeyiz ama sanayi sitemiz yok, her apartmanın altında bir demirci, damperci, doğramacı var. Bunları artık bir yerde toplamak lazım, bunu yapmak belediyenin görevidir. Bunun için sanayi sitesi inşaatına başlıyoruz, çarşı içerisindeki sanayi esnafını oraya toplayacağız. Bu da turizmin gelişmesine etki edecektir. Örneğine öğrenciyi ilçemizde tutamıyoruz. Hepsi sabah gelip akşam Trabzon’a dönüyor. Bunları Araklı’da tutmamız lazım. Aynı şekilde yaylalarımızı önemsiyoruz ve bu bağlamda yaylalarımıza tek tip, doğaya uygun evlerin yapılması konusunda çalışmalarımız ve sıkı denetimlerimiz var. Yaylalarımızın beton binalarla dolmasına kesinlikle izin vermeyeceğiz.       

 

Özellikle belirtmek istediğim çok önemsediğim bir projemiz var. Hanımlar için sosyal tesis projesi, bunu hayata geçirdik. Hanım kardeşlerimiz Araklı merkeze geldiklerinde dinlenmek, vakit geçirmek ve ihtiyaçlarını gidermeleri için bu sosyal tesisimizi kullanıyorlar. Bu bizi çok mutlu ediyor. Şimdilik bir tane var ama çok yakın zamanda bir yenisini daha yapacağız.

 

 

Benim sorularım bu kadar sizin eklemek istediğiniz özellikle belirtmek istediğiniz bir şeyler var mı?

Biz, belediye personelimizle bir bütün olarak çalıştık. Sizin aracılığınız ile Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Erdoğan Bayraktar’a, eski bakanımız ve milletvekilimiz sayın Faruk Nafiz Özak’a, sayın Prof. Dr. Cevdet Erdöl’e ve milletvekillerimize, Trabzon Valisi Sayın Recep Kızılcık’a, Çevre ve Şehircilik Bakan yardımcısı Muhammet Balta’ya, İl Başkanımız sayın Adnan Günnar’a, Trabzon Belediye Başkanı sayın Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’na teşekkür ediyorum. Yine bizimle birlikte uyum içerisinde çalışan, Ak Parti ilçe başkanına, Araklı kadın kollarına, gençlik kollarına, İl genel meclis üyelerine, Araklı belediye personeline, Araklı kaymakamına, Garnizon komutanına, Emniyet müdürüne ve Araklı halkına teşekkür ediyorum. Bu arada hayırsever vatandaşlarımızı da unutmamak lazım, hayırsever vatandaşlarımız Araklı’ya çok sayıda yatırım kazandırmıştır onlara da teşekkürü bir borç biliyorum. Biz bu ekiple Araklı’da büyük işler yaptık. Allah nasip ederse daha büyük işler yapmaya devam edeceğiz.  

 

KAYNAK: KUZEYEKSPRES

Yorumlar
  • HASAN HÜSEYİN CEYLAN

    çok işi bir hizmet devamini diler teşekkür ederim arakliya yakişir

  • vatandaş

    siteniz araklı haberden daha iyi. başarılarınızın devamını dilerim

Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz
Facebook Yorumları