Yaşam:
TBMM Genel Kurulu'nda yasa değişikliği

 TBMM Genel Kurulu'nda, 12 bin 500 öğretmen kadrosu ihdasını da içeren Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Teklifi'nin birinci bölümünde yer alan 6 madde kabul edildi.

 
Kabul edilen maddelere göre; er ve erbaşlar ile Kıbrıs'a giden askerlerin harçlıklarının hesaplanmasında esas alınan ve hala uygulanan gösterge rakamları yüzde 100 artırıldı. Buna göre, 38 TL alan erler 76 TL; 43 TL alan onbaşılar 86 TL; 49 TL alan çavuşlar 97 TL alacak.
 
Askeri öğrencilerin harçlıkları da artırılıyor. Askeri öğrencilerin harçlıklarının hesaplanmasında, "teğmen rütbesinin birinci kademe brüt aylığı" yerine, "6528 gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutar" esas alınacak.
 
2003 öncesi ve sonrası göreve başlayan astsubayların başlangıç derece kademeleri ile eğitim seviyelerine bağlı olarak yapılan intibak işlemlerinde paralellik sağlanıyor.
 
Teklifle, 31 Aralık 2015 tarihinde sona erecek "Öğretim üyeleri için öngörülen emeklilik yaşı, devlet üniversitelerinde görev almaları şartıyla 72 yaşını doldurulduğu tarihtir" uygulaması 31 Aralık 2016'ya kadar uzatılıyor.
 
Hazine'ye veya DSİ'ye ait deniz ve iç sularda ya da bu yerlerden alınarak karada yapılacak su ürünleri üretim tesislerinde veya su ürünleri yetiştiriciliği yatırımlarında ihtiyaç duyulan su ve su alanlarıyla deniz ve iç sulardaki su ürünleri istihsal hakkının kira teknik şartları, süreleri ve yıllık bedellerinin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca belirlenme süresi 1 Ocak 2017'ye kadar uzatılıyor.
 
"MEHMETÇİK 3 LİRA HARÇLIK ALACAK"
CHP Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel, teklifin yasalaşması halinde erlerin günlük yaklaşık 1 lira olan harçlığının 3 liraya çıkacağını belirterek, "Vatani görevini yapan erlerimizin cebine günde 3 lira harçlık koyacaksınız. Bununla beraber, 1 Ocak'tan itibaren sizin tarafsız Cumhurbaşkanınız 32 bin lira maaş alacak. Vatani görevini yapan Mehmetçik günde 3 lira harçlık alacak, Cumhurbaşkanı 32 bin lira alacak. Yazıktır, ayıptır, günahtır" dedi.
 
Vatani görevini yapan Mehmetçiklerin sigortalı yapılmasını ve terhis olmuş gençlerin işsizlik sigortasından yararlanmasını da önerdiklerini anlatan Yüksel, "Birilerinin çocukları milyonları sıfırlarken garibanların çocuklarını günde 3 liraya layık görmenin neresinde adalet var? Birileri 750 bin liralık saat takarken garibanlara '3 liraya geçin' demek ne kadar vicdani? Birileri para sayma makineleriyle para sayarken, Mehmetçik'e layık gördüğünüz 3 lira ne kadar ahlaki? Sizlere göre Reza'nın önüne yatanlar mı, şehit olup vatan toprağına düşenler mi makbul?" diye konuştu.
 
"OKULA KARŞI HUSUMET İÇİNDE"
HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, bölgede yaşanan durum nedeniyle okulların karargah olarak kullanıldığını dile getirerek, bazı fotoğraflar gösterip, "JÖH kimdir? Yeni atanmış öğretmenler bunlar mı? 12 bin 500 öğretmen böyle mi atanacak? Çocuklar, sokağa çıkma yasağı olmayan mahallelerdeki okullara bile gidemiyor" dedi.
 
AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, bazı ilçelerde terör örgütünün, barikatların arkasında belli alanlarda egemenlik kurmak ve halkın hayatını zehir zindan etmek için elinden geleni yaptığını, devletin kurumları olarak gördüğü okul ve hastane gibi mekanlara yönelik saldırı içinde olduğunu söyledi. Devletin, bu tür kurumları terör örgütünün elinden kurtarmak ve nihai olarak asli işlevine kavuşturmakla görevli olduğunu anlatan Bostancı, şöyle konuştu:
 
"Türkiye'de herkesin eğitim öğrenim hakkını savunmak ve bunun için gerekli tedbirleri almak devletin ahlaki görevidir, zaten devlet bunu yapıyor. Terör örgütü geçmişten beri eğitim öğretim kurumlarına karşı da hasmane bir tutum içindedir ve çocukların okullara gitmemesi için çok çeşitli propaganda yöntemlerini devreye sokmaktadır. Okula karşı husumet içindedir. Bunu da ideolojik bir perspektifle, ideolojik duruşu çerçevesinde yapmaktadır. Orada yaşananları doğru, tutarlı bir şekilde okumak, terör örgütünün yaptığı zalimlikleri hatırlamak ve bu çerçevede devletin de asayişi, güvenliği sağlamak ve yeniden bu kurumları eski işlevine kavuşturmak için çaba gösterdiğini bilmek gerekir."
 
HDP'li Demirel, halkın okullara zarar vermediğini ifade ederek, milletvekillerini bölgeye giderek okulları görmeye çağırdı.
 
"HALK OKULLARA ZARAR VERMİYOR"
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, halk tarafından okullara zarar verilmediğini belirterek, "Halkımız elinden geldiği kadar bu okulları saldırganlardan korumaya çalışıyor" diye konuştu.
Avcı, Silvan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi ve pansiyon binası, Silvan Malabadi Ortaokulu, Silvan Hasuni METEM, Silvan Adil Kepolu İlkokulu, Silvan Anadolu İmam Hatip Lisesi, Yeşil Silvan Mesleki Teknik Eğitim Merkezi, Bismil Ulutürk İlkokulu, Bismil Fatma Ana Anaokulu, Bismil İlkokulu, Bismil Yunus Emre İlkokulu, Sur Mardinkapı İlkokulu, Sur Cumhuriyet İlkokulu, Sur Süleyman Nazif İlkokulu, Lice Halk Eğitim Merkezi, Lice Atatürk İlkokulu, Lice Mevlüt İlgin Ortaokulu, Bağlar Vehbi Koç İlkokulu, Kayapınar İlkokulu'nun, Diyarbakır'da tahrip edilen ve zarar gören okullardan bazıları olduğunu söyledi.
 
Bakan Avcı, "Bunlar sadece bazıları. Bunların onarılabilir durumda olanlarını biz onarıyoruz, onaracağız, onarılamaz durumda olanların yerine yenilerini yapacağız inşallah" ifadesini kullandı.
Genel Kurul'da, HDP'li milletvekilleri ile AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu arasında tartışma yaşandı. Çavuşoğlu'nun, "Eş başkanların çocuklarının okuduğu okullar var mı, bu okullar arasında? Onlar kolejlerde, yurt dışında. Beyaz Kürtlersiniz siz" demesi üzerine HDP'li bazı milletvekilleri, "20 tane cenaze yerde duruyor. İnsan mısınız ya?" diye tepki gösterdi.


Araklimedya.com
Anahtar Kelimeler
ARAKLIARAKLİMEDYAHaber
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Semi Hamzaçebi: Erzincan depremi Trabzon’da...

Haberi Oku