Güncel:
Muhammed Hanefi Cengi Belgesel yapımcıları tarafından inceleniyor

 Bayburt Valisi Cüneyt Epcim, İstanbul Eyüp Sultan Bayburt Derneği’nin Bayburt Temsilcisi Araştırmacı Abdülkadir Temur’u işyerinde ziyaret ederek bir süre sohbet etti.  Ziyarette Vali Cüneyt Epcim ve Abdülkadir Temur bölgede restorasyonu devam eden tarihi eser ve türbelerin son durumuna yönelik bir süre sohbet ettiler.

Ziyaretin ardından açıklamalarda bulunan Abdülkadir Temur, 2010 yılında İstanbul’da araştırma yaparken TDV ansiklopedisi 2. Ciltte Hz. Ali oğlu Halve Bin Hanefiye’den olan Muhammed Hanefi’nin makamının Bayburt’un Balca( Berne ) köyünde olduğunu okudum. İlhan Yardımcı “Gez Anayurdu gör Bayburt’u” kitabında konuya vurgu yapıyor. Evliya Çelebi seyahatnamesinin 1. Kitap sf.38’de konuya dikkat çekiyordu.

2010 yılında Bayburt’a geldiğimde Bayburt’a 10 km. mesafedeki Balca köyüne gittim. O dönemde Muhtar Ömer Aydemir ile türbe hakkında görüşmeler yaptım. Köyün yaşlıları 80 yıl önce Babalarından dinlediği Muhammed Hanefi’nin Şehitler Deresi(Köye 2 km. mesafede) tepede kalede 24 arkadaşı ile şehit düştüğünü anlattılar. 1960 yılında köy sakinlerinden Enver Karadağ’ın rüyasına giriyor. Benim mezarımı kaldırın şeklinde inşaata başlanıyor. Onarılması ise 2011 yılında aynı köy sakinlerinden taş ustası Müteahhit Bekir Aslan tarafından yapılıyor.

Aradan geçen uzun yılların sonucunda verdiğimiz mücadelenin neticesi olarak 2021 yılında türbeyi Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü yetkilileri  ziyaret ederek tescil etti. Türkiye ve İslam coğrafyasına duyurulur. Hoca Ahmet Yesevi, Hacı Bektaş Veli soyu ve boyu Hz. Ali Oğlu Muhammed Hanefi’dir.

Muhammed Hanefi Cengi kitapları uzun yıllardır kitapseverler tarafından yoğun ilgi görmektedir. Muhammed Hanefi Cengi Belgesel yapımcıları tarafından incelenmektedir. Belgesel yayına hazırlanır izleyici ile buluşursa büyük ilgi göreceğini düşünüyorum dedi.

Haber: Arif AZAK



Arakli Medya
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Siyasi ayrım yapmadan BÜTÜN KARDEŞLERİMDEN...

Haberi Oku