Kültür:
Turizm yıldızı Uzungöl'ün hazin jübilesi!

 Trabzon'un Çaykara ilçesinde bulunan, her yıl yerli ve yabancı çok sayıda turist ağırlayan, Trabzon’un dünyaya tanıtılmasında önemli rol oynayan doğa harikası Uzungöl'ün son durumu ile ilgili Sabah Gazetesi yazarı Şeref Oğuz bir yazı kaleme aldı. Bu yazıyla Trabzon ve Trabzonluların dünya çapında nasıl rezil olduğu gözler önüne serildi… Doğru söze ne hacet…!”

 

Oğuz'un "Turizm yıldızı Uzungöl’ün hazin jübilesi" isimli yazısında Uzungöl'deki fahiş fiyatlara dikkat çekti.

 

İŞTE O YAZI!

Turizm yıldızı Uzungöl’ün hazin jübilesi

 Jübile muhteşem finalin adıdır. Neşe ve coşku doruktadır ve sporcu, kariyerini bu görkemli gösteriyle sonlandırır. Hüzün, jübilede olmaz... Jübile sonrası sporcunun yaşadığıdır genelde. Hele ki kendini daha uzun süre iş yapacak gibi görüyorsa...

Uzungöl Trabzon'a 99 km uzaklıkta Çaykara'nın çok ünlü turizm beldesi... Deniz seviyesinden 1090 metre yükseklikteki bu göl vadinin ortasında yamaçlardan düşen kayaların Haldızen Deresi'ni kapamasıyla oluşmuş...

Şimdilerde burada adım atmak dahi çok zor. Zira çoğu Arap ülkelerinden gelen turistler her yeri kaplamış. Araç kuyrukları, tıkanan trafik ve zaman zaman yürümenin dahi imkânsız hale geldiği Uzungöl, yörenin açık ara turizm yıldızı.

Fakat bir sorun var. Bu yıldız, jübilesini yapıyor. Üstelik bu jübile her ne kadar turizmciler ve yöre halkı için görkemli görünse de derin bakanlar için hüzün barındırıyor. Zira bir jübile... Yani, yarını yok. Yani finale doğru koşar adım gidiyor turizmciler...

Kahve 25 lira. Nargile mi istediniz? Tabii ki buyurun, 100 lira... Komşu köy Taşkıran'daki su fabrikasından şişesi 25 kuruşa alınan su 3 lira... Sac kavurma? Size uygun fiyat 40 lira... Oda mı bakmıştınız? Yer yok. İğne atsan yere düşmüyorsa, eski köy evi ahırları dahi oda olmuş.

Peki ya fiyatı? Normal zamanda 100 lira ama yaz sezonunda size 800 lira olur. Zaten tur şirketleri 150 liraya kıştan kapadığı odayı satıyor ve geceliğine 700 euro isteyen var.

Uzungöl'e gelip de muhlama yemeden dönülür mü? Yörenin muhteşem yayla peynirini kim gidip getirecek? İzmir'den gelen taze kaşar pekâlâ iş görür. Zaten bunlar turist, nereden anlayacak çakma muhlamayı...

İran, Katar, Suudi Arabistan'dan gelmişler bir yana Uzungöl'ün şöhretini duyanlar da burada... Tesislerin yarısını tur operatörleri satın almış. Tıpkı akbaba fonlar gibi, fiyatları zıplatıp kaliteyi yerle bir edip "exit" sürecine girmişler bile.

Kamu denetimi? Şikâyetler diz boyu. Turistler kandırılmaktan bıktı ama cevap yok. 100-150 bin lira cezayı anında ödeyip mühürlenmiş tesisinin arka duvarından yeni kapı açacak kadar da şeytani inovasyon mucizesi(!) gösteriyorlar.

Çalışanlar genelde Suriyeli... Aşçılar Gürcü, garsonlar yöreden gelen işsiz gençler. Çoğunun kayıtdışı olduğunu söylemeye dahi gerek yok. Hele ki Suriyeli çalışana ödenen ücreti ağzıma almaya utanırım.

Bir gelenin bir daha gelmemesi üzerine kurulmuş bu strateji, jübile diye adlandırdığım bu akılsız oyunun "hüzün" kalemini oluşturuyor. Çok değil 5 yıl içinde tesisleri satacak birini bulamayacak, turisti ise ancak daha akıllı ve ahlaklı davranan beldelerde görebilecekler.

Giden turisti geri getirmenin maliyeti, elde tutmanın 13 katına mal olacağını, en sancılı ve en uzun yoldan öğrenecek Uzungöl. Göl uzun ama ufuk kısa olursa, kaçınılmaz son, hüzünlü jübiledir ne yazık ki...



Arakli Medya
Anahtar Kelimeler
ÇaykaraUzungöl
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Misafir Avatar
ümit tanrıverdi 9 yıl önce

Uzungöle gitmenize gerek yok akçaabat sera gölü aynı güzelliğe sahip bence

Misafir Avatar
ibrahim avcılar 9 yıl önce

Aracınız başınıza bela oluyor. Adım başı otopark(!) mühürsüz bilet kesiyorlar...

Misafir Avatar
Hamza Tuyluoglu 9 yıl önce

Degerli Hemsehrilerim inanmayanlar otel fiyatları icin www.booking.com adlı siteye bakarlarsa Yazarın dediklerinin nekadar dogru oldugunu gorecekler. Fırsatçı zihniyete hep beraber hayır dememiz lazım.

Misafir Avatar
Eşref Çakır 9 yıl önce

bize umreye gitmek nasip oldu. ailece gittik. bizde turizm kotası yok. onlarda var. umrede hac gibi kalabalık. hemde yıl oniki ay. bir meşhur tavukcu varmış. bizde oraya gittik. Medine i Münevverede. yaklaşık 2 saat bekledik bize sıra gelmedi. vazgeçtim geri döndük. fiyatını sordum. 3 lira 5 lira. 5 yıl önce yine aynı imiş. kola orada 5 yıl öncede 4 riyal şimdide 4 riyal ( 2tl). Eğer o temiz değil diye eleştirilen araplar bizim Uzungöl esnafı gibi olsa varya ne biz ailece gidebilirdik. nede oradaki umrecilerin coğu gitemezdi. düşünsenize bir gece otelde kalmak 600 euro. yahu benim bir aylık umre masraflarım 3 kişilik aile 2.225 euro. iyiki o mübarek yerler bizim esnafın elinde değil.

Misafir Avatar
şükrü tahan 9 yıl önce

Ben uzungöl de market iletiyorum bahsettiği 3 liralık suyuna 55 kış a satıyorum bunlar göz darlığı arap çekememexliği eksikler olabilir eyvAllah yazılanlar kadar değil yazık

Misafir Avatar
R.Gittigider 9 yıl önce

Yazarın gerçekte uzungöle gelip gelmediğini bilmiyoruz. Bu yazdıkları kim yaşamış bilinmiyor bunların fatura ve belgelerle ispat etmesi lazım. Uzungöl de bir nargilenin 100, bir kahvenin 25 TL. Ye satıldığına inanmıyorum. Uzungöl Turizmini yaşatma Derneği bunu ciddi şekilde araştırması lazım. Gerekirse gazeteci beye ulaşması lazım. Bu şekilde Uzungöl ün adını kirletmeye, rencide etmeye hiç kimsenin hakkı yok. Çünkü Türkiye de başka uzungöl yok . Buraya hepimiz sahip çıkmalıyız ve çıkacağız. Uzungöl de bu densizliği yapıp bir yörenin ismini bu kadar küçük düşürmeye sebep olmuşsa onun veya onların tespit edilmesi gerekir.
Bir aylık yemek bedelini bir öğünde uzungöl de yemek parası veren arkadaş da doğru söylemiyor. Yada kaç kişilik yemek yediğini belirtmiyor. Bu gün büyük şehirlerde bir çok kafede bir kahve 15-20 TL. Dir bir su 5 TL. Dir. Bir Kıymalı pide semtine ve mekanına göre 15-20 TL'dir. Bu gazeteci beyin bir kuru fasulye ve bir pilav için 50 Tl.verdiğine eminim. Ben Ankarada bir kuru bir pilava 2 sene önce 40 Tl. Ödedim. Böyle yerler ćok. Büyük şehirlerde bunları verirken gıkınız çıkmıyorda buraya gelince herşey bedavamı olacak. Ankarada istanbulda domates 2-3 tl den satilıyor Ayaş tarlakarın dibinde, Uzungöle gelene kafar 5 Tl.Ye çıkıyor yörede sebze yetişmiyor nakliye binincr böyle oluyor. Bunu kimse hesaplamiyor Bu sadece bir örnektir. Uzungölde ne tuketiliyorsa hepsi dışarıdan geliyor. Uzungöl de su fabrikası var veya dereler akıyor diye su bedevamı olacak, oto gar larda bile bir su bir çay 3-5 TL dir. Gazeteci arkadaş Bunları hiçmi bilmiyor. Kendi düşüncem bu arkadaş uzungöle gelmemiş birileri buna sen bunları böyle yaz demiş. Eğer gelmişse uzungöldeki otelin restoranın kafenin belgelerini köşesinde göstersin. Değilse kendisini müfteri ilan edeceģiz. Taşkıran,lı kendini bilmez densizin birisi de bu yazıyı alıp kendi görüşüymüş gibi feesbug sayfasında yazdı ama daha sonra kaldırdı düzenbaz. Bir ata sözümüz var MEYVE TUTAN AĞAÇ TAŞLANIR. bende bunu böyle görüyorum Uzungölümüzü çekemiyorlar. AMA HERKES BİLSİN BU UZUNGÖL BİZİMDİR , HEPİMİZ SAHİP ÇIKACAĞIZ. SAHİP ÇIKMAZSAK HEP BİRLİKTE YOK OLURUZ.

Misafir Avatar
Sezai kurt 9 yıl önce

Bu gazeteci arkadas yazisini yazarken bu fahis fiyatlari veren isimleride verseler daha inandirici olurdu belkide var ama bu yuzde bes veyaonu gecmez butun uzungolu karalamak art niyetten baska bise degil zaten yillardir uzungolu karalama sevdalilari var hem siyasi hemde bolgesel hic birzaman rize aleyhinde bir olumsuz yazi yok yillardir millete anzer bali millete kazikliyorlar bir sefer bu gazeteci arkadas burda ne hikmet var bi arastirayim demediler ben gittim bizim daglarda daha bereketli ve sifali cicekler var ama bir uzungollu yetkili yahu bizde artik uyanalim bunlara okkali bi cevap verelim diyen yok meydani bos bulup sahipleri iyi oksuyor istedigi gibi gazetelerde yaziyor yeter uzungollu bir kac arkadas ciksin

Misafir Avatar
serap hacisalihoglu 9 yıl önce

Alakası yok bu fiyatlar sadece araplara yapılıyor.iyide oluyor onlara bende turizm mekanı yanında mağazada çalışıyorum bende 100 TL olan urun yan dükkânında 600 TL adam benimki neden ucuz diye sorunca şirketler rehberler komisyon alıyor arada dalavere işler dönüyor diyorum adam 100 tllik mali bırakıp 600 tl olana koşuyor bu mallik degilde ya nedir bu yuzden yerli turist çoğu yapılanı hak ediyor. Allah her insana akıl vermiş kullanmasını bilene

5. Uluslararası Şair Zihni Ödülleri Sahiplerini...

Haberi Oku