Güncel Haberleri Tümü

Araklı’da Bir İlk…

Tiyatro Sanatçısı Servet Yalçın önderliğinde kurulan Türkiye’nin ilk uluslararası sirki olan Atlas Sirki, Araklı Belediyesi’nin katkılarıyla sadece dört gün için Araklı’ya geldi.

GELECEĞİ BİRBİRİNE SANATLA BAĞLAYAN KÜLTÜREL BİR KÖPRÜ 

                             Projenin sanat Tiyatro Sanatçısı Servet Yalçın önderliğinde kurulan Türkiye’nin ilk uluslararası sirki olan Atlas Sirki, Araklı Belediyesi’nin katkılarıyla sadece dört gün için Araklı’ya geldi.

Araklı Belediyesinin katkılarıyla Park yanına kurulan 300 kişilik sirk çadırında “Canbazhane Şenliği” isimli seyirlik sanatlar gösterisini Perşembe akşamından itibaren sunacak olan Atlas Sirki; İp canbazlığı, Parendebazlık, Ateşbazlık gibi Somut Olmayan Kültürel Miras kapsamındaki seyirlik sanatların yanı sıra, palyaçolar, sihirbazlar, yüksek hava gösterileri, sevimli köpekler ve dev piton yılanlarıyla gittiği her yerde özellikle çocukların ve ailelerin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor. 

Yok olmaya yüz tutan geleneksel seyirlik sanatlarımızı halka tanıtmak için yola çıkan sirkin bir amacı da çoğu Avrupa ülkesinde çocukların gelişiminde özel bir yeri olan yeni nesil sirk sanatçıları yetiştirmeyi hedefleyen bir okul açmak.

 SİRK SANATLARI ANADOLUNUN ÖZ KÜLTÜR MİRASIDIR                                                                                  Tiyatro Sanatçısı Servet Yalçın açıklamasında; “Bize, binyıllara varan bir kültür birikiminden miras kalan geleneksel gösteri sanatçıları ve ip canbazları, tamamen gerçek kahramanlardan oluşan bir eğlence kültürünün baş aktörleriydi. Onlar aslında yaşamımızın gizli kahramanları, isimsiz emekçileriydiler. Canıyla oynayarak cesaretin, özgüvenin, azmin ve sabrın sembolü olan bu gerçek kahramanlar, 15. Yüzyıldan itibaren Avrupa’nın birçok kentinde yaptıkları gösterilerle, bugünkü dünya sirklerinin oluşmasına da çok büyük katkılar sağlamışlardır. Modern sirklerde uygulanan birçok gösterinin kökeni Osmanlı şenlikleri ve kadim Anadolu Medeniyetleridir” dedi.

GEÇMİŞLE yönetmeni ve topluluğun kurucusu Servet Yalçın, “Anadolu’daki halk şenliklerinden ve Osmanlı dönemi şenlik kültürümüzden gösteri sanatlarımıza aktarılan çok önemli seyirlik unsurlar vardır. İp cambazlığı gibi sirk sanatları bu seyirlik unsurların başında gelir. Bu sanatlarımız, canbazhanelerin köy köy, kasaba kasaba tüm Anadolu’yu gezerek yaptıkları gösterileriyle 1970’li yıllara kadar yaşamış ve ilerleyen zamanlarda eğlence anlayışının kökten değişmesi ile tarihe karışmıştır. Kaybolan bu sanatlar üzerine toplanan belge, bilgi, minyatür, gravür ve eski fotoğraflardan yola çıkılarak oluşturulan “Canbazhane Şenliği - Seyirlik Sanatları Gösterisi” modern toplumda geçmişle geleceği birbirine sanatla bağlayan kültürel bir köprü görevi görmektedir” dedi.

BAŞKAN RECEP ÇEBİ’YE TEŞEKKÜRLER                                                                                                                 Bu otantik gösteriyi ailece, çocukları ile birlikte paylaşmak isteyen tüm sanatseverleri gösterilerine beklediklerini belirten Servet Yalçın, Atlas Sirkinin Araklı’ya gelmesi için desteğini esirgemeyen Araklı Belediye Başkanı Recep Çebi ve tüm emeği geçenlere teşekkür etti. Gösterilerin 29 Ağustos Perşembe akşamından itibaren sadece 4 akşam için saat; 19.30’da, 20.30’da ve 21.30’da tekrarlanacağını ileten Yalçın, katılımın yoğun olmasından dolayı biletlerin daha erken alınması konusuna dikkat çekti.




HABERİN KAYNAGI: AHMET SUNGUR MUSTAFA SOLMAZ

Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz
Facebook Yorumları