Eğitim:
Doç. Dr. Ahmet KÖKSAL: 'İlk atışın yapıldığı türbelere dikkat çekti!”

 

18 Mart Çanakkale Zaferi’nin yıldönümü dolayısıyla Türk Ocakları Trabzon Şubesi’nde, Karadeniz Teknik Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet KÖKSAL’ın konuşmacı olarak katıldığı “108. Yılında Çanakkale Zaferi" konulu seminer düzenlendi.

Seminere MHP Trabzon İl Başkanı Ömer Ayar, Türkiye Kamu-Sen Trabzon İl Temsilcisi Coşkun Dilber, TÜRKAV Trabzon Şube Başkanı Kenan Kuru, Elektrik Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi Eski Başkanı Mustafa Yılmaz Odabaş, Türk Ocakları Trabzon Şubesi Başkanı Prof. Dr. Hikmet Öksüz, Prof. Dr. Ahmet Sarı ve Prof. Dr. İsmail Demir’in yanı sıra çok sayıda davetli de katıldı.

 

Doç. Dr. Ahmet KÖKSAL konuşmasında öncelikle işgalcilerin neden Çanakkale’yi hedef aldığını ayrıntıları ile dinleyici ile paylaşarak, Çanakkale deniz ve kara savaşlarına değindi. 18 Mart 1915 tarihinin aslında savaşın başladığı veya bittiği bir tarih olmadığını kaydeden KÖKSAL, bu tarihin müttefik donanmasının büyük harekâtını yaptığı ve Çanakkale sularına gömüldüğü gün olduğunu, bundan sonra ise Ocak 1916’ya kadar kara harekâtlarının sürdüğünü dile getirdi. Çanakkale deniz muharebelerinde ilk atışın Agamemnon zırhlısı tarafından Süleyman Paşa ve Namık Kemal’in Bolayır’daki türbelerine yapılmasının tarihsel bir intikam hissiyatı ile gerçekleştiğini belirtti.

         Çanakkale’nin sembolik anlamına vurgu yapan Köksal, ihtirasın, maddeciliğin ve kibrin sembolü olan müttefik gemilerinin isminde bile bu kibrin gizli olduğu ifade etti. Bir diğer sembolü de sevgi ve merhamet olarak ifade eden Köksal, burada askerlerin vatan sevgisi ve memleket sevgisine dikkat çekerek Mehmetçik’in yaralı düşmanına duyduğu merhametin dünyada emsali görülmediğini kaydetti.

         Konuşmasında propaganda sembollerinden de söz eden Köksal, batının “yaramaz oğlan çocuklarının memleketlerinden on binlerce kilometre ötede boş bir maceranın peşinde koşarken, bizim çocuklarımızın vatanlarını savunmak için yollara düştüklerini ve canlarını feda ettiklerini belirtti.

Köksal konuşmasını şu şekilde tamamladı: “108. Yılında Çanakkale; bir olduğumuzu, yok olmayacağımızı, bölünmeyeceğimizi tüm dünyaya bir kez daha gösteren bir tarih anıtıdır. Aldığımız soluktaki etkisi unutulmamalıdır… Çelik makinelere, modern silahlara karşı, kanın, kemiğin etin, ruhun direnişi olan Çanakkale, İstiklal Harbi’nin özgüvenini sağlamıştır. Burada en önemli nokta ise yeni Çanakkaleler olmaması için yapacaklarımızdır. Yeni zaferler kazanmak ancak bilim-kültür sahasında yapacaklarımızla mümkündür.”dedi.

Seminerin ardından Türk Ocakları Trabzon Şubesi Başkanı Prof. Dr. Hikmet Öksüz, bütün katılımcılara teşekkür etti.

Haber: Arif AZAK



Arakli Medya
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

MUSTAFA BAK: “LİYAKATI TAMAMEN ORTADAN KALDIRARAK...

Haberi Oku