Ekonomi:
2 Cesur Adam Bölgenin sorunlarını masaya yatırdı
 

Trabzon Bölgesel Veteriner Hekimler Odası Başkanı Erol Sayın, Akçaabat’ta yapılan Et Kombinası’nın 100 Milyon liraya mal olduğunu ve boş durduğunu açıkladı

Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Cemil Pehlivan ve Trabzon Bölgesel Veteriner Hekimler Odası Başkanı Erol Sayın basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Toplantıya, Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Cemil Pehlivan, Trabzon Bölgesel Veteriner Hekimler Odası Başkanı Erol Sayın ve basın mensupları katıldı.  'Yazılı ve Görsel Basınla Danışmak; Farklı Bir Bakış Açısı İle Trabzon ve Tarımına Bakmak Değil Birlikte Görmek' adı altındaki toplantıda ilginç açıklamalarda bulunuldu.

 

Toplantıda konuşan Erol Sayın, Veteriner Hekimler Odası hakkında bilgi vererek sözlerine başladı. Trabzon'da ve Türkiye'de ziraat mühendisleri ve Veteriner Hekimlere yeteri kadar değer verilmediğini kaydeden Sayın, "Trabzon'da sağlıklı gıda diyoruz. Kurban Bayramında sağlıklı et tüketmek öncelikli olmalıydı. Esas hayvanın kaç kilo olduğu değil sağlıklı olup olmadığıdır. Kesilecek hayvanların veterinerler tarafından kontrol edilmesi lazım. Vakfıkebir’de ve Akçaabat'ta olmak üzere iki tane kesim alanı var. Koca Trabzon'un merkez ilçesi Ortahisar'da da kesimhane yok. Trabzon'un et kombinasına ihtiyacı vardı. Fındık bahçesinde, dere kenarında hayvanlar kesildi. Hiç kimde çıkıp da demedi ki kesimhane nerede? Bizim kasaplarımız hayvanlarını nerede kesiyor diye soran olmadı. Herkes yediği et ile ilgilendi. Geldiğimiz noktada Trabzon'a et kombinası kazandırıldı. Bir yıl önce şartlı onay aldı, iki ay önce de tam onay aldı. Bir senede kırk tane ithal büyükbaş ve yüz tane de küçükbaş kesimi yapıldı. Hala ilgili kurumlarla temasa geçilip Trabzon'daki kasapların etlerini keseceği bir yer yapamadık” şeklinde konuştu.

 

Erol Sayın, 100 milyonluk bir yatırım orada boş duruyor. Trabzon’da kasaplar hala kendi işlerini kendileri hallediyor. Trabzon gibi ismiyle, köftesiyle, sütlacıyla marka olmuş bir şehiriz. Akçaabat köftemiz var, Hamsiköy sütlacımız var. Bunlara sahipken en güzel kesimhaneye sahip olmamız gerekiyor. Bu bir eksiklik köftemiz varsa etimize, sütümüze sahip çıkmamız gerekiyor. İnsanların köftesini gönül rahatlığı ile yiyeceği bir kesimhane Akçaabat'ta olmasın mı?” diye konuştu.

 

Trabzon'un olmazsa olmazı hayvan ırkı Jersey. Hafif hayvan olduğu için bu bölgeye uyum sağlamış bir ırktır. Bu hayvanı nerede alalım derseniz Türkiye'de bu hayvan Trabzon'dan alınırdı. Tonya ileçemiz Jersey hayvan ırkını nerden alırız diye düşünüyor. Kendi hayvan ırkımızı koruyamadık. Bizim hayvan ırkımızın sütünün tereyağı sarı olur. Dışarıdan buraya gelen yağlar sarartılıyor. Yurt dışında Jersey ırkının marka değeri var. Jersey hayvan varlığını arttırmak lazım. Bu ırkı yaşatmak için çalıştay yaptık ama hiçbir şey olmadı. Kimse kapımızı çalmadı. Biz bunu oda Başkanı olarak iktidar partisine götürdük. Mevcut iktidarda kim varsa onun kapısını çaldık geri döndük." ifadelerini kullandı.

 

 

 

"Trabzon'da 40 bin işletme vardı şimdi 28 bin işletme var"

Trabzon'da Aile işletmelerinin korunamadığını belirten Başkan Sayın, "Eskiden Trabzon'da 40 bin işletme vardı şimdi 28 bin işletme var. Aile işletmeciliği bitirilip hayvancılığı zarara uğratırsanız o insanlar hayvanını kesime gönderir. Bunun önüne geçmek lazım. Destekleme vermek lazım. Tarım kredi diye bir kurum var. Orada üreticiye piyasa fiyatı altında yem verirseniz onlar hayvanını satmaz. Bir hayvan 50 bin liradan başlıyor. Yurt dışından damızlık hayvan ithal ediyoruz. Bu kentte Bin Euro’ya mal olacak hayvana yurt dışından 3 bin Euro verip ithal ediyoruz. Arap turizmi ile gelen dövizi ithal hayvan ve et ile dışarı veriyoruz. Üretime dayalı destekler olması lazım." dedi.

 

 

"İlk etapta 20 bin gıda mühendisi alınması lazım"

Somon festivalinde Veteriner Hekimler odasının bulunmamasına eleştiren Erol Sayın, "Geçenlerde Somon Festivali yapıldı. Güzel bir şovdu. Avrupa'nın sizden balık alması için veteriner hekim raporuna ihtiyaç var. Tarım İl müdürlüğündeki arkadaşlar gece gündüz veteriner hekim raporu hazırlıyor. Ama Somon festivalinde Veteriner Hekimler Odası yoktu. Sadece satan mı bunun reklamını yapıyor. Sağlıksız somonu gönderin bakalım yurt dışına sizden balık alacak ülke bulabilecek misiniz?

 

Tarım bakanlığı 10 senedir tarım mühendisi almıyor. Ziraat mühendisi almıyor. Yüz kişi alıyor. Bu alım değil. Şu an Bakanlığa ilk etapta 20 bin gıda mühendisi alınması lazım. Bu şekilde bir işleyişle yurt dışından gelip buradan hayvan alacak ülke bulamazsınız." açıklamasında bulundu.

 

 

"Mevcut fakültelerin güncellenmesi lazım"

Türkiye'de var olan veteriner hekim fakültesinin Avrupa ülkelerinde bulunan toplam fakültelerden fazla olduğunu söyleyen Sayın, öğrencilerin hiçbir şey öğrenmeden bomboş mezun edildiğini dile getirdi. Yeni fakülte açmak yerine mevcut fakültelerin kaliteli hale getirilmesi gerektiğini kaydeden Sayın, "Türkiye'de her yere fakülte açıldı. Boş mezun veriyor. Tüm Avrupa'nın toplam sayısı kadar Türkiye'de veteriner hekim fakültesi var. Mevcut fakültelerin güncellenmesi lazım bizim kaliteli insanlara ihtiyacımız var mevcut olan yerler kaliteli yapılsın. Herkes boşta kalmış, KPSS'ye hazırlanıyor. Hiçbir şey öğrenmeden mezun oluyorlar. Türkiye'nin Veteriner hekim ve ziraat mühendisleri fakültesine ihtiyacı yok. Olanlar kaliteli hale getirilsin." açıklamasında bulundu.

 

Trabzon ve bölgenin sorunlarını, çarpık usulsüz yapılaşma konularını yakından takip ederek ihmali olan ilgili kurumları basın aracılığı ile kamuoyu ile paylaşıp mahkeme süreçlerini başlatan verdiği mücadele ile sağduyulu, çevre dostu birçok kesim tarafından ayakta alkışlanan Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Cemil Pehlivan ise toplantıda detaylı bir sunum yaparak tarım arazileri, sahiller, dere yatakları ve yapılaşmaya yasak bölgelerdeki kaçak yapıları mahkeme süreçlerini, gelinen aşamayı ve yanlış uygulamaları Gazeteciler ile paylaştı.

 

Cemil Pehlivan sunumunda fotoğraflar üzerinden kaçak yapıların işleyiş sürecini paylaşırken dinleyenler zaman zaman hayretler içinde kaldı.

Haber: Arif AZAK



Arakli Medya
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Arslan Soydan: “FINDIK ÜRETİCİSİNİ KÜSTÜRMEYİN”

Haberi Oku