Trabzon eski Tarım İl Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Çankaya yaptığı açıklamada: “Doğa Tarih Derneği olarak Araklı Konakönü, Kalecik, Buzluca köylerini tarımsal açıdan inceleme fırsatı bulduk. Fındık bahçelerinde yaptığımız gözlemlerde herhangi bir don zararı görülmemiş ayrıca iyi bir fındık mahsülü olduğunu gözlemledik.
Bu bölgede kokarca yönünden de gerçi havaların yağışlı gitmesinin de etkisi var herhangi bir kokarca zararlısına rastlamadık. Bilindiği gibi kokarca zararlısı fındık da halkımızın baş belası olarak nitelendirdiği istilacı bir böcek bu bakımdan seferberlik ruhu içerisinde bununla mücadele etmek durumundayız. Şimdi don zararı konusunda özellikle tabii ceviz çok hassastır orada bir teyzemiz bahçesindeki cevizin simsiyah olduğunu yani dondan zarar gördüğünü bize ifade etti ben de eriklere bakma fırsatı buldum. Eriklerin meyvesi içinde herhangi bir zararı yok ancak üstteki çiçeklerde hafif bir kararma söz konusu tabii tarım teşkilatımız bölgemizde özellikle fındık başta olmak kaydıyla tüm tarımsal ürünlerde zarar gören üreticilerimizin zarar oranını tespit etmektedirler.
Tarım Sigortası yaptırmışsa vatandaşımız Tarsim Sigorta uzmanları, eksperler vasıtasıyla bu zararı tespit ediyorlar ve elbette ki zarar karşılanacak. Yalnız ÇKS‘ye kayıt olan sigorta yaptırmamış üreticilerin de bu zararları Tarım Bakanlığı tarafından karşılanacak. Burada önemli bir nokta var eğer ÇKS’ye hala kayıt yaptırmamış üreticilerimiz varsa mutlaka kayıt olmalılar. Çks nedir Çiftçi Kayıt Sistemidir sigorta konusunda Devletin %70 hibe oranı vardır. Üreticilerimizin dikkatli olmalarını ve sigortalarını yaptırmalarını ben tavsiye ediyorum özellikle Ordu ve Samsun’da daha fazla zarar olduğunu duyuyoruz yine 300 metrenin üzerindeki sahalarda da önemli bir zararın olduğundan bahsediliyor ancak kesin sonuç hasar tespit çalışmalarının sonuçlanması sonunda kamuoyunu açıklanacaktır” ifadelerini kullandı.
Arakli Medya