Ekonomi:
Tarihi Konak Aslına Uygun Restore Edilmeli…

 

Trabzon eski Tarım İl Müdürü, Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Çankaya yaptığı açıklamada: “Doğa Tarih Derneği olarak Tarihi İpekyolu üzerindeki efsunlanmış masalsı bir köy olan Hamsiköydeyiz. Hamsiköy tarihi ipekyolu üzerinde, Zigana dağlarının kuzey eteğinde, sislerin, dağların eteğinde efsunlanmış masalsı bir köy, tarihi bir köy ve lojistik merkez özellikle İpekyolu kervanlarının daha sonraki yıllar yolcu otobüslerinin özellikle Erzurum’a giden otobüslerin konakladığı bir merkez konumundaydı.

 

Hamsiköy’ün 13. yüzyıla kadar uzanan tarihi var. Bizanslılar burada hüküm sürmüş daha sonra Trabzon İmparatorluğu, 1461’de Osmanlı himayesine Trabzon geçtikten sonra Çaykara‘dan, Of’dan ve diğer yerlerden vatandaşlar bu bölgeye geldi.

 

 

Hamsiköy dünyaca ünlü dillere destan sütlacıyla meşhur bir köyümüzdür burada çiçek ve bitki çeşitleri çok olduğu için sütte lezzet nefis oluyor. Bu lezzetli sütten yapılan ilaç onun için sütlaç ünvanını almıştır. Maçka‘ya 19 km uzaklıktaki Hamsiköy‘de tarihi bir konak vardır ve bu konak Ahmet Karakullukçu tarafından Maçka’da Kaymakamlık yapan ve Arapçayı çok iyi bilen bu Kaymakam tarafından beş köy birleştirilerek Hamsiköy inşa edilmiş kendisi burada yılın 12 ayı yaşamıştır. 2 tane konak yaptırmıştır bir tanesi restore edilmiş bir tanesi Anıtlar Kurulunca koruma altına alınmıştır fakat bakımsızlıktan çok içler acısı bir durumdadır. Bu tarihi yapının acilen aslına uygun bir şekilde onarılması gerekmektedir. Yerli ve yabancı çok sayıda insanın yılın 12 ayı ziyaret ettiği bu bölgede tarihi konağın hali hem çok çirkin görünüyor hem de güvenlik tehlikesi oluşturuyor.

 

 

Hamsiköy‘ün yaylaları, şelaleleri, akarsuları çağlamaktadır biz de gezimizde bu yeşil ormanlıklarda tırmandık, akarsu seslerini dinledik, çeşmelerinden su içtik, karahindibalar, ısırganlar diğer tarafta ebegümeçleri, papatyalarla zengin bir coğrafyadan geçtik bu değerler burada arıcılık için önemli bir potansiyeldir. Ekoturizm için Hamsiköy biçilmiş bir kaftandır burada zaten Ağustos ayında Hamsiköy festivali yapılmaktadır. Tarih var, coğrafya var, diğer taraftan kültür var, yaşanmış önemli anılar var.  Sadece sütlaç değil burada özellikle kuru fasulyesi Osman ustanın kuru fasulyesi çok önemlidir. Sütlacı çok güzeldir kesinlikle sütlacı fırınlamaz, üstüne fındık atmaz. Tarım Bakanlığı olarak süt reçeli yaptık diğer taraftan burada bir kooperatifimiz vardı bu süt kooperatifi kaşarıyla, telli peyniri ile tereyağıyla ünlü bir kooperatiftir bugün üzülerek öğrendik ki çalışmıyormuş ama tereyağı konusunda dediğim gibi kaşar konusunda gerçekten geçmişte çok önemli hizmetler yapıldı. 2017 yılında Türkiye patent ve Marka kurumunca Hamsiköy sütlacı coğrafi işaret alarak tescillendi.

 

 

Hamsiköy şelaleleri ve travertenleri büyük bir potansiyel taşımaktadır. Hamsiköy‘de yapılaşma ve tabii ki restoran sayıları artmaktadır ancak dediğim gibi yöresel mimariye dikkat ederek köydeki yöresel mimari eserleri korunarak ve restore edilip ahşap binalar vasıtasıyla eko turizme hizmet edilmelidir.

Tüm vatandaşlarımızın bu doğal güzellikleri görmesini tavsiye ediyorum. Bu bölge yol aşağıdan Erzurum yolu alttan geçince korunmuş bir bölge olarak kaldı ve her şey burada organik kesinlikle tüm vatandaşlarımızın görmesini tavsiye ediyorum Hamsiköy masalsı bir köydür, efsunlanmış bir köydür netice itibarıyla bu güzelliği hepiniz görmeliyiz” dedi.

Haber: Arif AZAK



Arakli Medya
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Hüseyin Öztorun’dan Örnek Davranış…

Haberi Oku