Ekonomi:
Trabzon Sanayi Yatırımları ile Kalkınabilecektir

 

Gemi tersane sahası olarak planlanarak 2010 yılında yapımı tamamlanan, Sürmene-Çamburnu Tersane Sahası rantabl bir şekilde kullanılamamakta, bu alanın sektörde faaliyet gösteren firmalara eşit bir şekilde tahsis edilmemesi nedeniyle, milyarlarca TL harcanarak gerçekleştirilen bu yatırımın Trabzon ekonomisine yapacağı katkı taşıdığı potansiyelin altında kalmaktadır. Bunun yanında, Trabzon Sürmene-Çamburnu bölgesinde tarihten gelen geleneksel bir sanayi kolu olan gemi ve yat imalatı, istenilen düzeyde gelişme gösterememektedir. Günümüzde Trabzon ilimizde gemi imalat sanayi, alınan ihracat siparişleri ile her geçen gün gelişme göstermekte, ancak sektöre girmek isteyen ve yatırım yapmak isteyen yatırımcılar yer bulamadıkları için yatırım yapamamakta, alınan ihracat siparişlerini yerine getirememektedir. Sürmene Çamburnu Tersane alanının büyük bir bölümünün tek bir firmaya tahsis edilmesi ve yeni yatırımcılara yer tahsisi yapılmaması, Trabzon ve bölge ihracatının gelişmesini ve bölgeye önemli katma değer ve istihdam sağlayacak gemi ve yat sektörü sanayinin geliştirilmesini engellemektedir. Bilindiği üzere, gemi inşa ve onarım sektörü Türkiye’nin gelecek vadeden endüstriyel sektörlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Gemi inşa sanayi, gemi imalatında kullanılan ürünlerin çeşitliliğinin yüksek olması sebebiyle diğer sanayi kollarını bir lokomotif gibi sürüklemekte ve onların gelişmesinde teşvik edici unsur olmaktadır. Gemi inşa kapasitesinin artmasının, gemi üretiminde kullanılan ürünleri üreten işletmelerin ticaret hacminin gelişmesi, istihdam kapasitesinin artması gibi zincirleme katkıları çok üst düzeydedir.

Bu nedenle, Sürmene Çamburnu Tersane alanının Gemi ve Yat Organize Sanayi Bölgesi ilan edilerek, yatırım yapacak ve en fazla istihdam sağlayacak yatırımcılara tahsis edilmesinin sağlanması Trabzon kamuoyunun en büyük beklentilerinden biridir.

Bunun yanında, Trabzon, bulunduğu bölgenin olumsuz coğrafi şartları, altyapı ve lojistik imkanların yetersiz kalması, yatırım arsası yetersizliği ve sabit yatırım maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle yatırımcılar tarafından tercih edilmemektedir. Bu olumsuzluklar yanında Trabzon’un Yatırım Teşvik Mevzuatında gelişmiş iller gibi 3’üncü Bölge kategorisinde bulunması, Trabzon ilini çevreleyen illerin ise 5’inci Bölge kategorisinde yer alması, Trabzon’un sanayileşmesini engelleyen en önemli nedenlerdendir. Şehrin yeterli sanayi yatırımı almaması, ihracatının gelişmesini engellemekte, işsizliğin artmasına, nüfusun başka kentlere göç etmesine ve özellikle 40 yaş altı eğitimli gençlerin hızlı bir şekilde kenti terk etmesine neden olmakta ve bu durum geçmiş yıllarda Doğu Karadeniz Bölgesinin merkezi ve cazibe merkezi işlevini gören şehrimizin, bölgedeki birçok şehirden geri kalmasına, Trabzon’un kent vizyonundan hızlı bir şekilde uzaklaşmasına sebebiyet vermektedir. Bu nedenle Trabzon’da sanayinin belli bir doygunluğa ulaşması ve orta-yüksek teknolojili ürün üretiminde şehrimizin yatırım açısından cazip hale gelmesi için, Trabzon’un Yatırım Teşvik Mevzuatında 6. Bölge kategorisine veya Cazibe Merkezi Programlarına alınmasını talep ediyoruz.

Trabzon’da coğrafi konumun dezavantajlı yönleri nedeniyle sanayi yatırımları için arsa bulunamamaktadır. Bulunan yatırım arsalarında ise fiyatların aşırı yüksek olması ve arazi yapısından dolayı sadece bina yatırımının bile çok yüksek rakamlara, neredeyse makine yatırımının 2 katına ulaşması nedeniyle yatırımcılar sanayi tesisi yatırımında Trabzon’u tercih etmemekte, belli bir büyüklüğe ulaşan yatırımcı dahi büyük yatırımlarını şehir dışına kaydırmaktadır. Bu nedenle, Trabzon’un sanayileşmedeki yetersizliği dikkate alınarak, TOKİ’nin yatırımcılarail genelinde arsa üreterek üstyapı yatırımları yapılmış bir şekilde uzun vadeli ödeme sistemi ile tahsisinin yapılması, yüksek potansiyeli olan Hazır Giyim, Mobilya, Gıda ve Su Ürünleri sektörleri için yeni Organize Sanayi Bölgeleri oluşturularak yatırımcılara tahsis edilmesi gerekmektedir. Bunun için öncelikli olarak;

- Trabzon ve bölge illerimizde tamamen ihracata yönelik olarak yetiştirilen Türk Somonu üretiminin geliştirilmesi ve üretim süreçlerinde firmaların kümeleme modelinde iş birliği içinde gelişmelerinin sağlanarak, tek bir merkezde faaliyet göstermeleri amacıyla Trabzon ilimizde bir Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi ihtiyacı hasıl olmuştur. Bu amaçla kullanılabilecek en uygun alanın ise Sürmene ilçemiz Çamburnu mevkiinde bulunan ve yeni yerlerine taşınan tersane sahiplerinin boşalttığı deniz kıyısında bulunan eski tersane alanı olduğu firmalarımızca belirtilmekte olup, bu alanın su ürünlerinin işlenmesi ve katma değerli üretiminin teşviki amacıyla Su Ürünleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi haline dönüştürülmesi talep edilmektedir.

- Diğer gıda ürünlerinin imalatı için de aynı şekilde uygun bir alanda Gıda İhtasas Organize Sanayi Bölgesi oluşturularak alt ve üst yapıları tamamlanmış bir şekilde, yatırımcılara tahsis edilmesi talep edilmektedir.

- Araklı ilçesinde ise arazi tespiti yapılan alanda hızlı bir şekilde alt ve üst yapı yatırımları tamamlanarak tekstil-hazır giyim ve ayakkabı sektörlerine yönelik Hazır Giyim İhtisas Organize Sanayi Bölgesi yapılması sağlanmalıdır.

- Trabzon’un, mobilya sektöründe hammadde olarak kullanılmakta olan sert ağaç türlerinin (kayın, kestane, kızılağaç, vb.) yoğun olarak yetiştiği bölgede olmasından dolayı, mobilya sektöründe hammadde kaynaklarına yakınlık avantajı bulunmaktadır. Bu ürünlerin işlenmiş katma değerli ürün haline getirilerek şehir ve bölge istihdamına, ihracatına katkı sağlaması açısından Trabzon’da Mobilya ve Ağaç İşleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması sağlanmalıdır.

Yapılacak olan bu yatırımlar Trabzon’a sınıf atlatacak, Trabzon’u bölgenin merkezi işlevine geri döndürecek ve yüksek işsizliğe çözüm olacaktır. Bu nedenle, Trabzon kamuoyunun yeni dönemde Milletvekili adaylarımızdan en öncelikli beklentisi bu yatırımların Trabzon’a kazandırılmasıdır.

Trabzon’da sanayi olmaz, turizmle kalkınmalıdır veyatırım adası büyük bir maliyettir yeniden düşünülmesi gerekir gibi Trabzon gerçeklerinden uzak söylemler, bugüne kadar Trabzon’u hep geri bıraktığı gibi, bu güzide şehri maalesef bölgenin merkezi işlevinden uzaklaştırmış ve işsizliğin her geçen gün çığ gibi büyüdüğü, yüksek eğitimli nüfusun hızlı bir şekilde göç etmek zorunda bırakıldığı bir konuma düşürmüştür.

Buradan tekrar yeni dönemde Trabzon’u temsil edecek değerli milletvekili adaylarımıza seslenmeyi sivil toplum kuruluşu olarak bir görev addediyorum; Hanımlar, Beyler Trabzon için biçilen bir misyon var.Yatırım Adası; Trabzon’un, Karadeniz, Kafkasya, Orta Asya, Türk Cumhuriyetleri ve Orta Doğu Bölgesinin yüksek katma değerli ürün üretiminde küresel tedarik merkezi olma işlevi görmesi için Cumhurbaşkanımız kararı ile endüstri bölgesi ilan edilmiştir.Bu misyonu lütfen Trabzon’a çok görmeyin.Verilen sözlere, ResmiGazete’de ilan edilen karara lütfen sahip çıkın.

 

Ahmet Hamdi GÜRDOĞAN

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği

Yönetim Kurulu Başkanı

Türkiye İhracatçılar Meclisi

Denetim Kurulu Üyesi



Arakli Medya
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

BÜYÜKŞEHİR KARARLI, KOKARCAYA GEÇİT YOK

Haberi Oku