Güncel:
10 Mahalle Muhtarından ortak basın açıklaması

 Trabzon ili, Araklı ilçesi, Taşönü mahallesinde bulunan ve Aşkale Çimento Fabrikasının taş ocağı olarak kullandığı arazisi, üretime son verdikten sonra Trabzon Büyükşehir Belediyesine tahsis edilmiş, Belediye de 20.04.2016 tarih ve 342 sayılı encümen kararı ile burada çöp fabrikası kurulması kararı almıştır.


Fabrikanın yapılma işi ihalesi, yap-işlet-devret modeli ile EVRA Grup Şirketlerine verilerek iki yıl inşaat 23 yılda işletme süresi ile sonunda tesis olduğu gibi belediyeye kalmak üzere 1200 ton/gün işleme kapasitesi ile projelendirilerek inşaatı bitirilmiş deneme üretimine başlayarak faaliyete geçirilmiş bulunmaktadır.


Mahallelerin ortasında bulunan bu tesisin yapılmaması için;

Heyelan bölgesinde olmasından dolayı tehlike arz ettiği,

Bitişiğinde bulunan kapatılmış mağaralarda olan tabiat harikası sarkıt, dikit ve travertenlerin olduğu, açılarak tekrar turizme kazandırılması gerektiği,

Etrafının tarım arazileri ile çevrili olduğu ve yetişen ürünlere zarar verebileceği,

Uydu görüntülerinden de anlaşılacağı üzere tesise 250 m’den daha yakında insanların oturduğu evlerin olduğu,Pis koku, gürültü ve görüntü kirliliği oluşturabileceği,Tesisten sızabilecek zehirli atıkların Yanbolu Deresi’ne karışması ile dereninde zehirlenebileceği vb. uyarılar yapılmışsa da bu uyarılara karşı hiçbir işlem yapılmamıştır.


2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 13 ve 14. Maddeleri gereğince Doğal Sit Alanı olarak ilan edilmesi gereken yerde çöp işleme tesisi yapılmıştır.


Tesis yapılmadan önce, çalışması esnasında etrafına hiçbir zarar vermeyeceğine dair söz verilmesine rağmen verilen sözün tam tersinin yaşandığı, çevresinde bulunan köy ve mahallelerdeki sakinler tarafından şikâyet konusu olmaya devam etmektedir.


Söz konusu tesis faaliyete geçtiği günden beri çevreye kötü koku yaymakta, çirkin görüntü oluşturmakta, gürültülü çalışmakta ve zehirli sıvı atıklarla çevreyi olumsuz etkilemektedir.


Bu şikayetleri ortadan kaldırmak ve çevrede yaşayan insanların zarar görmesini önlemek için gerekli önlemlerin acilen alınmasını önemle arz ederiz.


Fabrikadan etkilenen mahalle halkı adına;

Taşönü Mahallesi Muhtarı

Yeşilce Mahallesi Muhtarı

Ortaköy Mahallesi Muhtarı

Çubuklu Mahallesi Muhtarı

Kuzguncuk Mahallesi Muhtarı

Yalıboyu Mahallesi Muhtarı

Karşıyaka Mahallesi Muhtarı

Buzluca Mahallesi Muhtarı

Yeniköy Mahallesi Muhtarı

Yeşilyalı Mahallesi Muhtarı



Arakli Medya
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

BAŞKENT’TE TRABZON RÜZGARI

Haberi Oku