Güncel:
Başkan Taflan, Ankara'da Emlak Yönetmeliği Çalıştayı'na katıldı.

 Trabzon İnşaatçılar ve Emlakçılar Odası Başkanı Ayhan Taflan, lise mezunu olmayanlar ofis açmasın dedi. Taflan, tapu işlemlerinde belediyelerden alınan rayiç bedel yazısının vatandaşlarımızı, meslektaşlarımızı ve tapu dairelerinin iş yoğunluğunun azaltılması için dijital ortamda bilgi edinilmesi ile ilgili konuları içeren toplantı yapıldığını ifade ederek şunları söyledi: “Ankara’da Bakanlıkta, yönetmeliğimizle ilgili 2 gün süren çalıştayda Türkiye’deki oda başkanlarının katıldığı 5 Haziran 2018 tarih ve 30442 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan ve 14 Ekim 2020 tarih ve 31274 sayılı Resmi Gazete’de revize edilerek yayınlanan taşınmaz ticareti hakkında yönetmelikte tanımlanan sorumlu emlak danışmanlarının tapu dairelerinde inceleme işlem başlatma imkanların tanınması, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ve meslek odalarının birlikte hazırlayacağı sorumlu emlak danışmanı kimlik kartları ile tapu dairelerinde girişlerin kontrollü olarak sağlanması, emlakçı esnafının yetkilendirme sözleşmesinde açıkça belirtilmesi koşulu ile, Tapu ve Kadastro Müdürlükleri, Vergi dairesi müdürlükleri, Belediyeler ve diğer kurumlardaki işlemlere aracılık etmek  ve bu kurumlardan bilgi ve belge temin etmek. 

MADDELER ESNAF LEHİNE DEĞİŞTİLMELİ
Tapu işlemlerinde belediyelerden alınan rayiç bedel yazısının vatandaşlarımızı, meslektaşlarımızı ve tapu dairelerinin iş yoğunluğunun azaltılması için dijital ortamda bilgi edinilmesi ile ilgili konuları içeren toplantı yapıldı. Toplantı sonrası hazırlanan ortak metni Esnaf Sanatkarlar Genel Müdürü, İç Ticaret Genel Müdürü, Tapu Kadastro Genel Müdürü ve Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan’a sunulmuştur. Emlak yönetmeliğindeki uygulamada zorluk çekilen maddelerin emlakçı esnafımızın lehine değiştirilmesi için çalışmalar devam ermektedir.


GEÇİCİ YETKİ BELGESİ UYGULAMASI
05.06.2018 tarihinde yayınlanan ve 14.10. 2020 tarihinde revize edilen taşınmaz ticareti hakkında yönetmelikte yaşanan bazı sıkıntıların giderilmesi için bakanlıkta yapılan toplantı sonucu 05.06. 2018 tarihinden sonra oda kayıtları yapılan lise mezunu olmayan meslektaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi için daha önceleri tarafımıza gönderilen ve görüşe açılan revize yönetmelik taslağında ve tarafımıza şifayı olarak bildirildiği üzere müktesep hakları yönetmeliği revize tarihi olan 14.12. 2020 tarihi olarak okul şart aranmaksızın uygulanması. Yönetmelikteki deneyim süresi  konusu usul ve esasları açık ve net bir şekilde ifade edilmediğinden bu usul ve esasların belirlenmesi denetim süresi  konusu şahıs işletmelerinde ve sözleşmeli işletmelerde farklılık göstermekte bu konu çifte standartlara sebep olmaktadır. Bu konuda geçici yetki belgesi uygulaması olacağı kanaatimizdir. 


ÇİFTE STANDART KALDIRILMALI
Yine yönetmelikte şahıs işletmelerinde sabıka kaydı istendiği halde ticari şirketlerdeki şirket sahiplerinin sabıka kaydının olmasına rağmen müdür veya yetkili atanmak suretiyle bu sorunu kolaylıkla aşabilmektedir. Bu hususun da dikkate alınıp bu konudaki çifte standartın kaldırılması. Yönetmelikte ifade edilen sözleşmelerin formatının bakanlık tarafından hazırlanarak tüm Türkiye'de aynı tip sözleşmenin kullanılmasının sağlanması taşınmaz ticareti yetki belgelerinin süresi olması ve belli dönemlerde vize koşulu getirilmesi. İlan portallarının yetki belgesi olmadan üyelik oluşturulmasının önlenmesi bu konuda usul ve esasların net bir şekilde ifade edilmesi. Ayrıca sahibi sıfatı ile ilan veren kişilerin gerçek malik olup olmadığının denetiminin de bir açığa bağlanması. Emlak ofisi açacak şahısların vergi mükellefiyeti tesis edileceği zaman da Maliye Bakanlığı tarafından lise mezunu şartı aranmasının sağlanması. Yönetmelikte belirtildiği üzere yetki belgesi sahibi müşterisi ile yetkilendirme sözleşmesi bulunan Emlak danışmanlarının Tapu sicil Müdürlükleri, Kadastro Müdürlükleri, Belediyeler ve ilgili kamu kurumunda belge ve bilgi edinme konusunda kamu kurumlarına gereken bildirimin yapılması denetimlerin ilgili meslek odaları tarafından yapılması hususunda odalara yetki verilmesi.

SORUMLULUK VERİLMESİNİ TALEP ETMEKTEYİZ
Tapu Sicil Müdürlüklerinde alım satım işlemi hazır hale geldiğinde akit esnasında alıcı ve satıcının imzalarının alındığı gibi yetki belgeli sorumlu emlak danışmanının da akit belgelesine aynı şekilde bir imza kısmının açılması ve sorumluluk verilmesini de talep etmekteyiz.” dedi.



Arakli Medya
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Siyasi ayrım yapmadan BÜTÜN KARDEŞLERİMDEN...

Haberi Oku