Güncel:
ÇÖPLÜK OLACAK MI?

 Trabzon-Rize İlleri Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği (TRABRİKAB) tarafından Araklı Turup mevkiine yapılması planlanan çöp tesisine tahsis edilen alana yakın yapılan ağaç kesimleri Turup’u yeniden gündeme taşıdı. Geçtiğimiz hafta Turup mevkiinde 20’ye yakın çam ağacı kesildi. Kesilen çam ağaçlarının ardından ilçe halkı Turup’a çöplük yapımına başlandığını düşünerek tepki göstermeye başladı.

Orman Şefliği’nden Açıklama

Yaşanan tartışmaların ardından Orman İşletme Şefliği ağaç kesimleri ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada ‘Enerji nakil hatlarında meydana gelebilecek yangınlara zamanında müdahale etmek için ağaçlar kesilerek yol açılması planlanmıştır’ dendi. Açıklamada, ‘Söz konusu ağaç kesimi TEİAŞ’IN Bölge Müdürlüğü tarafından işletmemize yazılı talebi üzerine Orman sahasındaki enerji nakil hatlarının geçtiği alanlarda ağaçların budanarak veya kesilerek yol açılması planlanmıştır.

Orman sahasındaki enerji nakil hatlarında meydana gelebilecek yangınlara zamanında müdahale edilmesi amaçlanmaktadır. Araklı Turup Bölgesinde yapılan çalışmada söz konusu ağaç kesimi enerji nakil hatlarının geçtiği alanda olup yine söz konusu alanda TRABRİKAB’ın alanını kapsamamaktadır. Çoruh Elektrik’ten alınan bilgiye göre de alanda herhangi bir trafo merkezi kurulumu gerçekleşmemiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur’ ifadelerine yer verildi.

Turup Platformundan Tepki

Yaşanan ağaç kesimi ve sınav giriş belgesinde Araklı Katı Atık Merkezi ibaresinin yer almasının ardından Turup Gençlik Platformu dönem sözcüleri Osman Dilber ve Arzum Koç açıklama yaptılar. ‘Turup bölgesinde, bölge halkının bilgisi olmadan kesilen çam ağaçlarının hesabını kim verecek? Sermayenin taşeronluğundan vazgeçmeyen yöneticilik anlayışı kesilen çam ağaçlarının hesabını verebilir mi?’ şeklinde soruların yer aldığı açıklamada ağır ifadelere yer verildi. Açıklamanın devamında ‘Önce Çöp Depolamak için geldiniz. Kendinize destek verecek niteliksiz insanlarla vermiş olduğumuz mücadeleye taş koymaya çalıştınız. Lakin kazanan, yaşam hakkını savunan bizler olduk. Üçkağıtçılık, talan ederek kazanma güdünüzü bayağı heyecanlandırmış olacak ki, korkunuzdan kimseye haber vermeden ormanımızda katliam yaptınız. Bu katliamla elektrik dağıtım şirketlerinin daha fazla kazanmasına ve Hes’lerle doğamıza zarar vermesine ön ayak olmaya devam ettiniz.

Bunun hesabını soracağız. Yaşam hakkı mücadelesi hiçbir bireyi ötekileştirmeden, bireyin özgün iradesi ile toplumlaşarak özgürleşen bir mücadele biçimidir ve Turup mücadelesi de bunun en güzel örneklerindendir. Kesilen ağaçların iki katı kadar fidan dikileceğini ve bu dikim kampanyasını birilerin faşist yüreğiyle değil, sevginin ve barışın yüreği ile yapacağımızı bildiririz” dendi.

Güvenlik sınavı giriş belgesinde sınav giriş yeri olarak Araklı Katı Atık Merkezi ibaresinin kullanılmasına ise “Bu sınavları yapanlar önce kendilerine bir güvenlikçi alsınlar. Utanın! Turup’a ne çöp yaptıracağız nede dağlarımızdan çaldıkları suyun kullanıcısı olan elektrik şirketlerine direk diktireceğiz” açıklamalarıyla tepki gösterildi.

Gümrükçüoğlu ‘Yapılmayacak’ Demişti

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu 30 Mart seçim çalışmaları kapsamında ziyaret ettiği Araklı’da “Turup’un katı atık çöp depolama yeri olarak hiçbir zaman karar ve niyetimiz olmadı. Kimse Turup üzerinden siyaset yapmasın. Geliştiren projelerle bırakın katı atık tesisini adeta enerji tesisini 30-40 dönüm arazi üzerinde oluşturma çalışmalarımız sürmektedir. Tüm il coğrafyasını da araştırmaya devam etmekteyiz. Turup’a hiçbir zaman çöp tesisi kurma niyetimiz olmadı” İfadeleri kullanarak Turup’a çöplük yapılmayacağının müjdesini vermişti.

İki İbare De Aynı

Araklı Turup Mevkii için hem özel güvenlik şirketinin sınav giriş yerinde ki Araklı Katı Atık Merkezi ibaresi ile, Orman İşletme Şefliği’nin açıklamasında ‘Araklı Turup Bölgesinde yapılan çalışmada söz konusu ağaç kesimi enerji nakil hatlarının geçtiği alanda olup yine söz konusu alanda TRABRİKAB’ın alanını kapsamamaktadır’ cümlesinde yer alan TRABRİKAB alanı Araklı Turup mevkiinin resmiyette hala çöp alanı olarak görüldüğüne işaret ediyor. Turup’a çöp tesisi kurma niyetimiz yok diyen Gümrükçüoğlu’nun ve TRABRİKAB’a başkanlık yapan Trabzon Valiliğinin konuya nasıl bir açıklama getireceği merak konusu. Turup’ta çöplük yapılmaması için resmiyette hiçbir adım atılmaması ve tüm açıklamaların sözlü olarak yapılması, Turup’ta çöp tesisi yapılacağı iddialarını giderek güçlendiriyor. Şimdi bütün gözler resmi makamların yapacak olduğu açıklamalarda.

Kaynak: Taka



Araklimedya.com
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Misafir Avatar
mehmet ilgjc 10 yıl önce

Arakliya..furuptepeye.kesi likle. Opluk.olamaz

Misafir Avatar
Çebihan 10 yıl önce

Araklı ve civarı hatta tüm Trabzon çevresi ılıman Karadeniz ikliminde sürekli yağış alan, Ege ve Akdeniz gibi sık orman yangınlarının rastlanmadığı bir bölge, ayrıca TURUP mevkii öyle bir bölgeki ağaç kesmeden müdahele edilebilecek yol yapılabilir.... Diyeceğim odur'ki bunlar kılıf,bir takım bahanelerle kurumlar çalıştırılıp önce yollar ardından projeyi uygulama oyunları.... Zaman bunun böyle olduğunu gösterecektir

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ TOPLANTILARI...

Haberi Oku