Güncel:
Doğu Karadenizde büz kullanımı yasaklandı

 Doğu Karadeniz Havza Yönetim Heyeti toplantısı, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu başkanlığında, Trabzon, Rize, Giresun, Ordu, Artvin ve Gümüşhane illerinin Valilikleri ve ilgili paydaş kurumları ile birlikte, Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Uzun’un da katılımıyla gerçekleştirildi.Toplantıda taşkın olaylarının önlenmesi adına bölgemiz için tarihi bir karar alındı. Karara göre bundan sonra Doğu Karadeniz Havzasında hiçbir dere yatağına büz (boru) konulamayacak ve konulmuş olan büzler de zaman içerisinde en az 2,5 x 2,5 m boyutlarında menfezlerle değiştirilecek.

OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ

Toplantıda, DSİ 22. Bölge Müdürü Dr. Emre AKÇALI yaptığı sunumda, yan dere taşkınlarının en büyük nedeninin derelerdeki rüsubat hareketi sonucu büzlerin tıkanmasıyla oluştuğunu belirtmiş ve büzlerin yerine iş makinalarının içine girerek biriken rüsubatı temizleyebileceği en az 2,5 x 2,5 m boyutlarında menfezlerin kullanılmasının bölgemiz için elzem olduğunu ifade etmiştir. Trabzon Valisi İsmail USTAOĞLU, taşkın zararlarının azaltılması adına söz konusu teklifi uygun görerek heyetin oylarına sunmuş ve tarihi karar oy birliği ile kabul edilmiştir. Böylece, Doğu Karadeniz de taşkın zararlarının azaltılması adına önemli bir adım atılmıştır.

DSİ 22. Bölge Müdürü Dr. Emre Akçalı, Yan dere taşkınlarının en büyük nedeninin derelerdeki rüsubat hareketi sonucu büzlerin tıkanmasıyla oluştuğunu belirterek, alınan kararın, taşkın riskinin ortadan kalmasında ciddi katkı sunacağını söyledi. Akçalı ayrıca özellikle taşkın zararlarının azaltılmasına olan desteklerinden ötürü Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’ye ve DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın’a şükranlarını arz etti.

İŞTE ALINAN O KARAR!

Alınan karar şu şekildedir; “Her türlü kuru ve sulu dere yatağı, yamaç suyu ve rusubat getiren yüzeysel sularda kati suretle büz kullanılmaması, bunun yerine yeterli kesit ve eğimde olmak üzere en az 2,5 x 2,5 m boyutlarında tek gözlü kutu menfez yapılması kararı alınmıştır. İş bu karar öncelikle yeni yapılacak olan geçişlerde uygulanacak olup, eski yapılmış büzler ve uygunsuz menfezler de ilgili Kurumlarca ödenek imkânları dâhilinde yukarıda belirtilen şartlara uygun olarak zaman içerisinde yenilenecektir.”



Arakli Medya
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Ali FAİZ: Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın...

Haberi Oku