Güncel:
Kaçakçılıkta Mezarlık Oyunu!
Doğal güzellikleriyle cezbeden Doğu Karadeniz şu sıralar biyokaçakçıların meskeni oldu. Çiçek, böcek ve sürüngen türlerini yurt dışına kaçırmak isteyen yabancılar bu türleri çoğaltmak için de Müslüman mezarlarını kendilerine korunak olarak seçiyor.


KUŞ ve ÇİÇEK TÜRLERİ

Türkiye’de Doğu Karadeniz, biyokaçakçılık için cazibe merkezi haline geldi. İsveç, Danimarka, Fransa, Macaristan, Japonya ile Hollanda'dan gelen şahısların bitki türleri, İran'dan gelenlerin kuş türleri, Çek Cumhuriyeti, Rusya, Almanya'dan gelenlerin ise kelebek, böcek ve sürüngen türlerini kaçırdıkları ya da kaçırmaya teşebbüs ettikleri belirtildi. 

KORUNAKLI YERLER

Kaçakçıların ayrıca ürünlerini çoğaltmak ve dikkat çekmemek için Doğu Karadeniz’deki mezarlıkları kullandıkları iddia edildi. Yakalanan bir kaçakçının verdiği ifadede “Mezarlıklar kutsal ve korunaklı yerler olduğu için istediğimiz türleri orada rahatça çoğaltabiliyoruz. Çünkü Müslümanlar mezarlıklardan hiçbir bitkiyi koparmaz” dediği öğrenildi. 

112 kişi yakalandı

Biyokaçakçılıkta en çok vakaya Artvin’de rastlanırken, kaçakçılık yapanların ise genel olarak genetik kaynakları elde etme maksadı güden ve özellikle biyoteknoloji alanında çalışan akademisyenler oldukları ortaya çıktı. Bu güne kadar Türkiye’de 65 biyokaçakçılık olayında 20 farklı ülkeden 125 kişi hakkında yaklaşık 3 milyon 500 bin TL idari para cezası uygulandı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye'de 2007- 2016 yılları arasında toplam 65 biyokaçakçılık olayında 20 farklı ülkeden 125 kişi hakkında yaklaşık 3 milyon 500 bin TL idari para cezası uygulandı. 



Arakli Medya
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

BAŞKENT’TE TRABZON RÜZGARI

Haberi Oku