Güncel:
Prof. Dr. Celal Tekinbaş'dan önemli uyarılar!

 Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Celal Tekinbaş, kanser tedavisinde toplumda"Bıçak vurulursa kanser yayılır" diye yanlış bir düşünce olduğunu belirterek "Kanseri evre 1 dediğimiz başlangıç evresinde yakalarsak cerrahi yöntemle tedavi edebiliyoruz. şuanda bilinen en etkili tedavi yöntemi cerrahi. Organ kanserlerinin birçok türünde erken teşhis ve sonrasında yapılan etkin cerrahi yöntem çok başarılı sonuçlar veriyor." dedi.

 

Tekinbaş, kanserin dünyanın en önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu ifade etti. Birçok hastalığın çözüm yollarının üretildiğini aktaran Tekinbaş, şunları söyledi:

 

"Ama kanserlerin önemli bir kısmının tam kesin çözümü üretilemedi. Böyle bir hastalığı olan insanların 'Tamam çözüm olmayacak, ben artık ölüme gidiyorum' diye düşünmemesi lazım. Elbetteki tedavisi var ama hekim olarak bizim üzerimize düşen görevi yapmamızın yanında bu hastalıklarla uğraşan kişilerin de yapması gereken önemli şeyler var." 

 

"Şu anda kanser oluşturma açısından en zararlı alışkanlık sigara ve alkoldür. Bunlardan kesinlikle uzak durmamız lazım. Ona rağmen elbette ki sigara ve alkol alınmadığı zaman kanserle karşı karşıya kalabiliyoruz ama alkol ve sigara kanseri ortaya çıkaran çok önemli etkenler. O zararlı alışkanlıklarla yaşayan insanlarda kanser olma ihtimali çok daha yüksek. Dolayısıyla bizim öncelikle görevimiz kanser yapıcı zararlı etkenlerden uzak durmaktır. Uzak dursak da ortaya çıkabilir. O zaman da kanserin belirtilerini iyi hesap edip doktora başvurmak önemli görevimizdir."

 

KANSER NE KADAR ORTAYA ÇIKARSA TEDAVİDE O KADAR BAŞARILIDIR

 

Akciğer kanserinin diğer kanser türlerine oranla daha yaygın olduğunu aktaran Tekinbaş,"Öksürdüğümüzde balgamımızdan kan geliyorsa önceden olmayan öksürüğümüz başlamışsa ya da var olan öksürüğümüz şekil değiştirmişse kesinlikle doktora başvurmamız gerekiyor. Biz, gerekli tetkiklerle onun ne olduğunu ortaya çıkarıyoruz. Bu önemli bir şey çünkü kanser ne kadar erken ortaya çıkarsa tedavi de o kadar başarılıdır."dedi.

 

Tekinbaş, kanseri evrelendirdiklerini de anlatarak "Kanseri evre 1 dediğimiz başlangıç evresinde yakalarsak cerrahi yöntemle tedavi edebiliyoruz. Şu anda bilinen en aktif tedavi yöntemi cerrahi. Organ kanserlerinin birçok türünde erken teşhis ve sonrasında yapılan etkin cerrahi yöntemi çok başarılı sonuçlar veriyor" diye konuştu.

 

Toplumda "Kansere bıçak vurdun, yayılır" diye yanlış bir algı olduğuna da dikkati çeken Tekinbaş, şunları kaydetti:

 

"Bizim en fazla uğraştığımız toplumdaki yanlış olan bu algı. Maalesef insanların yıllar içinde oluşan var sayımlarını ortadan kaldırmak zor oluyor. Bu algı, kesinlikle doğru değildir. Biz, kanser dokusuna bıçak vurmuyoruz. Kanserli hücreyi, normal doku ile çıkartıyoruz. 'Ameliyat oldu, kanser yayıldı' düşüncesi, tamamen yersiz ve bilimsel gerçeklere aykırı bir düşüncedir. Biz, onkolojik cerrahi dediğimiz kanser hücresinin etrafa bulaşmaması için her türlü tedbiri alıyoruz ve kanser hücresine dokunmuyoruz. Etrafındaki normal dokudan onu çıkartıyoruz."dedi.

 



Arakli Medya
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

BAŞKENT’TE TRABZON RÜZGARI

Haberi Oku