Güncel:
Trabzon'daki Darbeci Komutanın Yargılanmasına Başlandı...
DARBE gecesi Trabzon Valisi Yücel Yavuz’un 3 kez makama davetini reddeden 4. Motorlu Piyade Tugay Komutan Vekili Kurmay Albay Bahadır Dalgıç’ın yargılanmasına başlanıldı.

Anayasayı ihlal ve hükümete karşı işlediği suçlardan ötürü biri ağırlaştırılmış iki kez müebbet hapsi istenilen Albay Dalgıç’ın örgüt üyesi olduğu iddiasıyla da 5 yıldan 10 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

BAŞSAVCI İDDİA MAKAMI OLDU 

2. AĞIR Ceza Mahkemesi Heyeti’nin iddia makamı koltuğunu olayın yaşandığı gece valilik makamında olan Cumhuriyet Başsavcısı Mithat Kutanoğlu oturdu. 21 tanık arasında yer alan Trabzon Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Gürmen İlhanoğlu ise tanık olarak dinlendi. Sanık albayın savunmasının ardından, iddia makamı ise sorularıyla davaya ışık tuttu. Tanıkların dinlemesi gece yarısı sona erdi.

TRABZON 4. Motorlu Piyade Tugay Komutan Vekili Kurmay Albay Bahadır Dalgıç’ın yargılanmasına başlanıldı. Albay Dalgıç, Bafra F Tipi Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne bağlanarak savunmasını yaptı.

MAHKEME BAŞKANINI SİNİRLENDİRDİ

Darbe gecesi Trabzon Valisi Yücel Yavuz’un 3 kez makamına davetini reddeden 4. Motorlu Piyade Tugay Komutan Vekili Kurmay Albay Bahadır Dalgıç, dün hakim karşısına çıktı

Savunması sırasında sık sık yemin eden ve komutanının emri üzerine birliğinden ayrılamadığını belirten Albay Dalgıç, zaman zaman mahkeme başkanını sinirlendirdi. Mahkeme Başkanı, Dalgıç’ı sözlü olarak sık sık uyardı. Hakkındaki iddiaların asılsız olduğunu belirten Bahadir Dalgıç, kendisine Erzincan’dan telefonla bilgi verildikten sonra, birliğine geçtiğini ve emrindeki askerleri çağırdığını söyledi.

KOMUTANININ EMRİNİ YERİNE GETİRMİŞ

Albay Dalgıç, “Birliğinden ayrılma’ dediler. Bende Vali Beye bunu anlattım. Er veya geç, suçlular cezasını çekecektir.  Darbe bildirisinin tamamı okumadım. O gece ne olduğunu hala anlamış değilim. Sinirli ve stresli olduğum için okuyamadım” dedi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanının, ‘Asker dirayetlidir. Soğukkanlıdır. Bir mesajla sinirlenirsen, bu işi nasıl yürütürsün. Bir mesajla strese niye girdin’ şeklindeki sorusuna Dalgıç, “İlk defa başıma böyle bir iş geldi” diye cevapladı. Mahkeme Başkanı, Albay Dalgıç’a,  ‘Bilgi gelmeden personeli kışlaya niye çağırdın?’ sorusuna ise , “Sorulardan sanki ben bu darbeyi biliyorum. Öyle bir hisse kapılıyorum” diye cevapladı.

MAHKEME BAŞKANI ALBAYA DAYANAMADI

Albay Dalgıç’ın davada tanık olan Gürmen İlhanoğlu’nun İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun iftar yemeğinde gördüğünü söylemesi üzerine,’Yemeğe sende katılmışsın, yasak mı yemeğe katılmak’ şeklinde sert çıktı. Albay Dalgıç, olay gecesi Anayasa değişikliği konuşuluyordu. Gürmen Bey, ‘Yeni anayasayı insanlara anlatırsın, herkes anlar’ dedi. Bunun üzerine tartıştık. Bende böyle düşünen bir hukukçunun Aysun Kayacı’dan ne farkı var dedim.

AYIŞIĞI KAMERALARI GECE KARARMIŞ

Mahkeme Başkanın Birlik’teki kameraların gece neden kapatıldığı sorusuna Albay Bahadır Dalgıç, “Bölgenin adı Ayışığı Bölgesidir. Ahi Evren Dede Caminin bulunduğu bölgedir. Üç ana görüntü sistemi vardır. Ama neden karardığını bilmiyorum” diye cevapladı. Kontrol ettiniz mi sorusuna ise Dalgıç, “Benim böyle bir görevim yok. Sorumlusu vardır” şeklinde cevap verdi.

İDDİA MAKAMI SORULARINA CEVAP İSTEDİ

Sanığın savunmasının tamamlanmasının ardından İddia Makamı koltuğunda oturan Başsavcı Mithat Kutanoğlu, “Sanığın ‘Er veya geç suçlular cezasını çekecektir’ sözüyle suçlu olarak kimi kastediyor. Yasa dışı faaliyeti engellemek için çabası olmuş mu ve ordu komutanının emrini yerine getirme talimatını kaçta aldı” şeklinde üç ayrı soruya cevap istedi. Albay Dalgıç, “Uçakla halka ben bomba atmadım. Bunlar kimse onları kastediyorum. Onlar girsin hapse, darbeyi planlayan Adil Öksüz ortada yok” dedi.

BÖLGE BAŞSAVCISI TANIK OLARAK DİNLENDİ

Trabzon Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Gürmen İlhanoğlu, Valinin  Albayı ikna etmesi için izinde olan  İl Jandarma Komutanını aradığını söyledi. İlhanoğlu, “Polis tarafından valiliğe getirilen albayın sinirli ve yüzünün asık olduğunu gördüm. Kimin emriyle hareket ettiği belli değildi. Gelmeme sebebini neden açıklamadığını sordum. ‘Komutanın emriyle gelemedim’ dedi. Bunun üzerine ‘Komutanın darbe girişimine katılıyorsa, onun emriyle yine gelmeyecek misin’ dedim. ‘Demagoji yapma. Farklı bir durum olsaydı, böyle oturuyor olmazdık’ şeklinde bana cevap verdi” diye konuştu.

ALYBAY, MAHKEME BAŞKANANI YİNE KIZDIRDI

Kendisinin darbe yanlısı ve heveslisi gibi sunulduğunu belirten Albay Dalgıç duruşmada sinirlendi. Dalgıç, “Adil yargılama istiyorum. Müebbetle yargılanıyorum” diye sert konuştu. Bunun üzerine mahkeme Başkanı,  ‘Bahadır, seni son kez uyarıyorum’ şeklinde sanığı uyardı.  Başsavcı Kutanoğlu ise tanığın vali beye sahil güvenlik ve tugay komutanının süre vermesi bu süre içerisinde iki komutanını valiliğe gelmemesi durumunda haklarında adli işlem yapacağını söylediğini duyup duymadığını sordu. İlhanoğlu ise bu konuşmayı duyduğunu söyledi. Mahkeme, gecenin ilerleyen saatlerine kadar askeri tanıkları dinledi.



Arakli Medya
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Siyasi ayrım yapmadan BÜTÜN KARDEŞLERİMDEN...

Haberi Oku