Güncel:
TRABZON'UN SANAYİ İHRACATININ LOKOMOTİFİ: OTOMOTİV ENDÜSTRİSİ

 Trabzon'dan gerçekleştirilen sanayi ürünleri ihracatı her geçen gün artış kaydederken Otomotiv Endüstrisi ihracatı ise lokomotif sektör olarak ön plana çıkıyor.

Katma değeri en yüksek sektörlerimizden olan Otomotiv Endüstrisi kategorisinde ihraç edilen ürünlerin tamamına yakını Trabzon'da kurulu tesislerde üretilerek Avrupa'nın önde gelen otomotiv devlerine ihraç ediliyor.   

En fazla ihracat artışı sağlanan 3'üncü sektör

2021 yılı Ocak-Kasım döneminde önceki yılın aynı dönemine kıyasla %60 gibi yüksek oranlı bir ihracat artışı yakalan sektörde 41,4 milyon $ ihracat gerçekleştirildi. Bu başarı ile önemli bir ihracat hacmine ulaşan Trabzon ili Otomotiv Endüstrisi sektörü, ihracatını 15,5 milyon $ artırarak en fazla ihracat artışı sağlanan 3'üncü sektör olarak ön plana çıktı.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu başkanı Saffet KALYONCU yaptığı açıklamada;

Ocak-Kasım döneminde Trabzon'dan Otomotiv sektöründe 36 farklı ülkeye ihracat gerçekleştirilirken, en fazla ihracat gerçekleştirilen ilk 3 ülkenin; %56 artış ve 14,6 milyon $ ihracat ile Almanya, %66 artış ve 11,6 milyon $ ihracatla Polonya ve %318 artış ve 4,5 milyon $ ihracat ile Hollanda olduğunu belirtti.

KALYONCU; 2021 yılında 2020 yılından farklı olarak sektörün ihraç pazarları arasına eklenen Sırbistan, Kamerun, Kazakistan, Fransa ve Mali gibi ülkelerin, her geçen yıl artan ihracat ivmesi yanında sektörün pazar yelpazesinin de genişlemesini sağladığını belirtti.

Kilogram başına ihracat birim fiyatı arttı

Bununla birlikte geçtiğimiz yıl 1,65 $ olarak gerçekleşen kilogram başına ihracat birim fiyatının 2021 Ocak-Kasım dönemi ortalamasında 1,88 $'a ulaşması sektörün bir başka başarısı olarak kayıtlara geçti.

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Saffet KALYONCU; Trabzon'un büyük değeri olan Otomotiv Endüstrisi sanayicilerinin ihracat yanında istihdam yönüyle de Trabzon iline büyük katkı sağladığını, Trabzon'da üretilen katma değerli yedek parça ürünlerinin neredeyse dünyanın tüm karayollarında yol kat eden araçlarda kullanılmasının büyük bir başarı ve gurur olduğunu belirterek, sanayileşmeye ihtiyacı olan Trabzon ilinin, önümüzdeki dönemde otomotiv sanayisi üzerinde yoğunlaşmasının Trabzon'a çok büyük değer katacağına inandıklarını ifade etti.  



Arakli Medya
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

TTSO heyetinden Araklı Belediye Başkanı Çebi'ye...

Haberi Oku