Güncel:
Trabzon'un yaz- kış bahçesi EKOPARK
 Trabzon’da Ortahisar Belediyesi tarafından yapılan EKOPARK vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Parkın dört mevsim vatandaşların emrinde olduğunu ifade eden Ortahisar Belediye Başkan Avukat Ahmet Metin Genç, “Yaz – kış bahçesi olarak tüm vatandaşlarımızın hizmetinde dört mevsimlik bir park inşa ettik” dedi

Ekopark yapma fikri nasıl doğdu?

Ekopark vatandaşlarımıza taahhüt ettiğimiz projeler arasında yer almaktaydı. Karadeniz herkesin malumu olduğu üzere adı yeşille müsemma bir bölge... İnsanların Karadeniz'i ziyaretlerinin temelinde bu yeşil alanları, tabiat güzelliklerini görmek yatıyor. Ama ne yazık ki, son yıllarda yeşil alanlarımızda özellikle şehir merkezinde ciddi azalmalar oldu. Bu şehir gittikçe betonlaştı. İşte Ekopark yapma fikri de tam bu noktadan çıktı. Vatandaşlarımızın yeşil alanların, parkların artırılmasıyla ilgili çok ciddi talepleri vardı. Biz de ekolojik özellikleri dikkate alarak, doğaya zarar vermeden Ekopark'ımızı hayata geçirdik. Rahatlıkla ifade edebilirim ki, Ekopark'ımız bu ihtiyaçtan doğdu.

MESiRE ALANI GiBi 

 Ekopark ile ilgili vatandaşlardan ne tür geri bildirimler aldınız?

Ekopark'ımızı her ziyaretimizde vatandaşlarımızdan hüsnü kabul görüyoruz. Çok defa bize böyle bir projeyi yaptığımız için teşekkür ediyorlar, memnuniyetlerini dile getiriyorlar. Vatandaşlarımızın mutluluğunu ve huzurunu gözlerinden, yüzlerinden okuyabiliyoruz. Özellikle de çocukların şen şakrak oyunlarını gördüğümüz zaman biz de kendimizi mutlu hissediyoruz. Hafta sonları güzel havalarda Ekopark halkımızdan yoğun talep görüyor. Ailece, çoluk çocuk, yaşlı genç hep birlikte Ekopark'a gelerek buranın tadını çıkarıyorlar. Her yaş grubundan insanlarımız burada keyiflerince dinleniyor. Özellikle çocukların toprağı, bitkileri ve ağaçları tanıması için mükemmel bir proje diye düşünüyorum. Bir mesire alanı hüviyetinde çam ağaçları arasında yeni bir nefes alanı oluşturduk. Bu nitelikteki parklarımızı da artırmayı düşünüyoruz. Sadece Ekopark yeşil alan ihtiyacını karşılamaz. Bizim bu nitelikte daha çok parkı hayata geçirmemiz lazım.

“TOPRAĞIN ÖNEMİNİ ÇOCUKLARIMIZA ANLATACAĞIZ”

■ Çocuklarımızın doğa ile buluşmasından bahsettiniz, bunu biraz daha açabilir misiniz?

EKOPARK’a gelen çocuk doğa ile ne tür bir bütünleşme yaşayacak? “Son dönemlerde dünya şehirleri, betonlaşmadan vazgeçerek doğal yaşama çok önem vermektedir. Birçok ülke şehirlerinde görüyoruz ki, büyük binalar yıkılarak yerlerine ekoparklar yapılıyor... Bunu biz de Trabzon’a getirmiş durumdayız. Çocuklarımız için mükemmel bir oyun ve gezinti alanı. Doğayı tanımaları, bitki ve ağaçlarla iç içe olmaları açısından da çok önemli bir işleve sahip. Bizim hedefimiz çocuklarımızı yapmış olduğumuz parklara yönlendirerek evlere hapsolmaktan kurtarmak. Bir çocuk toprağa basmanın huzurunu, dinginliğini yine Ekopark’ımız da tadacak.”

Toprağın beslediğini, büyüttüğünü çocuklarımız bu parkta öğrenecek

 Parkımızda bulunan çıplak ayak yürüyüş yolunda çocuklarımız toprağın verdiği huzuru öğrenecek. Aşık Veysel’in toprak ile alakalı güzel bir şiiri vardır. Büyük usta der ki, “Koyun verdi kuzu verdi süt verdi / Yemek verdi ekmek verdi et verdi / Kazma ile döğmeyince kıt verdi / Benim sadık yârim kara topraktır.” Aşık Veysel’in bu dizelerinde olduğu gibi toprağın önemini çocuklarımıza anlatmak için bu tür parklara ihtiyacımız var. Hızlıca gelişen dünyada nano teknolojinin ilerlemesiyle adının henüz koyulmadığı çağın açılmasına ramak kalmışken unutulmaması gerekli olan bir hadise var. O da toprak besler, büyütür. Bunu çocuklarımıza öğretmeliyiz.

ULUSLARARASI ÖDüLLü

EKOPARK’ı diğer parklardan ayıran özellikleri nelerdir?

Sadece park değil, eğitsel yaşam alanı “Karayollarından devraldığımız 12 bin 300 metrekarelik alanda hemşehrilerimizin, vatandaşlarımızın daha yaşanabilir bir şehirde yaşam sürmelerini sağlamak adına, yeşili artırabilmek adına, dinlence alanları oluşturabilmek, çocuklarımızı toprakla ve yeşille buluşturabilmek adına biraz da içeriğini ekolojik özelliklerle donattık. Projenin 2016 yılı Antalya EXPO Fuarı’nda ekolojik özellikleri de dikkate alınarak 521 proje arasından 15. seçildi. Bir taraftan bilimsel manada hizmet edecek olan biyolojik gölet, arı oteli, yağmur bahçesi, ahşap yürüyüş yolunu planladık. Hem çocuklarımız burayı gezerek, yaşayarak öğrensin hem de dinlensin istedik.” dedi



Arakli Medya
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

TTSO heyetinden Araklı Belediye Başkanı Çebi'ye...

Haberi Oku