Güncel:
Tüm zamanların rekoru olan ihracattan 2 milyar doları aşkın döviz sağlandı
 Türkiye’nin en önemli tarımsal ihraç ürünü olan ve dünya üretiminin de büyük kısmının gerçekleştirildiği fındıkta, 2019 yılı dış satımında tüm zamanların rekoruna imza atıldı. Yaklaşık 320 bin ton iç fındık ihraç edildi.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkanı Edip Sevinç konu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, 2019’da yaklaşık 640 bin kabukluya tekabül eden 319 bin 772 ton iç fındığın ihraç edilerek karşılığında 2 milyar 28 milyon 727 bin dolar döviz girdisi sağlandığını bildirdi.

Edip Sevinç, bir önceki yılı oluşturan 2018’de ihraç miktarının 279 bin 250 ton iç fındık, karşılığında da elde edilen dövizin ise 1 milyar 635 milyon 235 bin dolar olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:

“Buna göre miktar bazında yüzde 14.5, döviz gelirinde ise yüzde 24 artış sağlandı. İhraç edilen fındık miktar bazında tüm zamanların rekorudur. Bu rakama ulaşılması bir tesadüf değildir. Türk ihracatçısının azimli bir şekilde fındığın tüm dünya piyasalarına arz edilmesi yönündeki çabalarının sonucudur. Bunu başaran tüm fındık ihracatçılarımıza şükranlarımı sunuyorum.”

Çin’e ihracat hızla artıyor
Çin Halk Cumhuriyeti’ne yapılan fındık ihracatındaki düzenli artışa da dikkati çeken Edip Sevinç; “Bu ülkeye geçen yıl 11.180 ton iç karşılığı 87.2 milyon dolar fındık ihracatı gerçekleştirildi. Bunlar da bu ülke için, hem miktar, hem de döviz geliri olarak tüm zamanların en yüksek rakamıdır. Çin en fazla ihracat yapılan ülkeler sıralamasında 6’ıncı sıraya yükselmiştir. Çin’e yönelik ihracatımızın her yıl önemli miktarda artmasını ve önümüzdeki birkaç yıl içerisinde Almanya ve İtalya’nın ardından 3’üncü sıraya yükselmesini bekliyoruz” dedi.

Edip Sevinç; bundan sonra fındıkta üretim fazlası sorununun yaşanmayacağını, üretiminde piyasaya indirilmesinde bir sıkıntı yaşanmaması halinde, 2020 yılında da artış trendinin devam edeceğini de vurguladı.



Arakli Medya
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Ali FAİZ: Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın...

Haberi Oku