Güncel:
Unutulmaz 4 numara: Kadir Özcan!
 Kadir Özcan, futbola amatör olarak Akçaabat Tütünspor takımında başladı. İki ağabeyinin o zamanki adıyla Sebat Gençlik takımında forma giymesi, Kadir’in futbol hayatına devam etmesinde etkili olan sebepler arasındaydı. Ağabeylerinin izinden gitmek isteyen genç Kadir, amatör takımında gösterdiği performansıyla Sebat Gençlik idarecilerinin gözünden kaçmamıştı.

DİKKAT ÇEKEN BİR STOPER

Sebat Gençlik, 1968-1969 sezonunda Türkiye Amatör Şampiyonu olmasına rağmen üçüncü lige alınmamıştı. Protestosunu, Başbakanlık Kupası maçına çıkmayarak gösteren takım yılmadı ve bir sonraki sezon tüm engellemelere rağmen 3. Lig’e yükselme başarısı gösterdi. Kadrosunu güçlendirmek isteyen Akçaabat ekibi genç Kadir’i transfer etti. Kadir Özcan böylece ilk profesyonel imzasını 3. Lig’de mücadele edecek olan Sebat Gençlik takımına attı. Daha sonra Trabzonspor’da da beraber oynayacakları Faruk Özak ve Şenol Güneş ile beraber iki sezon Sebat Gençlik formasını terletti. Savunmanın ortasında uzun boyu ve güçlü fiziği ile dikkatleri üzerine çeken Kadir Özcan 1972-1973 sezonu öncesi 1. Lig’de mücadele eden Giresunspor ve Samsunspor’un da radarına girdi. O dönem 2. Lig’deki Trabzonspor, 1971-1972 sezonunu dramatik bir şekilde ikinci bitirince yeni sezon öncesi kadrosunu Trabzon doğumlu genç oyunculardan kurmak istiyordu. “Öze Dönüş” projesi kapsamında Kadir Özcan’ı da transfer etmek isteyen Bordo-Mavililer dönemin Sebat Gençlik başkanı Kazım Kolot ile bir görüşme yaptı. Yapılan sıkı görüşmeler sonucunda Kadir Özcan Giresunspor veya Samsunspor forması giymek yerine şehrinin takımı Trabzonspor’da oynamaya karar verdi.

EFSANE KADRO OLUŞUYOR

1972-1973 sezonu öncesi Kadir ile birlikte Şenol, Necati, Ali Kemal, İhsan, Bekir ve Aziz gibi Trabzonlu genç oyuncular Bordo-Mavili takıma katıldı. Geçmiş sezonlarda İstanbul takımlarından transfer edilen kariyerlerinin sonlarına gelmiş oyuncuları gönderen Trabzonspor yönetimi, transfer edilen genç oyuncularla Trabzonlu deneyimli oyunculardan kurulu karma bir takımla sezona başladı. Kadir Özcan daha ilk senesinde formayı kaparak ilk 11’in değişmez isimleri arasına girdi. 1973-1974 sezonunda Trabzonspor aynı transfer politikasına devam ederek, Turgay, Hüseyin, Hüsamettin, Ali Yavuz, Şener, Engin, İlyas, Mustafa, B. Turgay ve Faruk’u kadrosuna kattı. Böylece Bordo-Mavililerin uzun yıllar Türk futboluna ambargo koyacak kadrosu oluşturuldu.

5 YILDA 11 KUPA

1973-1974 sezonunu 2. Lig Kırmızı Grup şampiyonu olarak tamamlayan Trabzonspor’da Kadir Özcan gösterdiği performansla göz doldurdu. Birinci ligdeki ilk iç saha golümüzü de Beşiktaş’a karşı penaltı vuruşundan Kadir Özcan attı. Ligdeki ikinci sezonumuzda İstanbul hegemonyasına son veren takımımızın en önemli isimleri arasında yerini aldı. 1977-1978 sezonunun sonuna kadar aralıksız terlettiği Trabzonspor formasıyla;

-İkinci Lig Şampiyonluğu

-Birinci Lig Şampiyonluğu (2)

-Türkiye Kupası (2)

-Cumhurbaşkanlığı Kupası (3)

-Başbakanlık Kupası (2)

-Kıbrıs Barış Kupası kazandı.

TÜM TÜRKİYE EZBERE BİLİRDİ!

Kadir, sadece Türk futbolunda değil dünya futbolunda da en iyi savunma beşlilerinden biri olarak gösterilen; Şenol Güneş - Turgay Semercioğlu - Necati Özçağlayan - Kadir Özcan - Cemil Usta hattının dört numarasıydı. O yıllarda Trabzonspor kadrosu yazılırken bu efsane beşli futbolseverler tarafından ezbere ve tek nefeste okunurdu. Bu savunmayı geçip Trabzonspor’a gol atmak neredeyse imkânsızdı. Özellikle iç saha maçlarında rakip takımlar Trabzonspor’un ceza sahasına girdiklerinde veya köşe vuruşu kullandıklarında gol atmış gibi sevinç yaşarlardı.

Doğdukları şehrin takımında oynamanın verdiği ruhu sahada sonuna kadar yansıtan bu takımın başarısız olma ihtimali de ortadan kalkıyordu. Amatör ruhla oynayıp sahada modern futbolun örneklerini gösteren bu uzun saçlı gençler Trabzon şehrini dünyaya tanıttılar. Kadir Özcan o yılları; “Biz öyle bir ekip olmuştuk ki, öyle bir ekip ruhu taşımaya başlamıştık ki, nasıl söyleyeyim yenilgi bize zül veriyordu. O kadar bir hırs vardı ki bizde, sahaya çıktığımız zaman o hırsı herkes sonuna kadar taşıyordu. Ondandır ki senede 1-2 defa ancak mağlup edebiliyordular bizi…” diye aktarıyordu. Bunu kanıtlar niteliktedir ki, kaybedilen bir Eskişehirspor karşılaşması sonrası Kadir Özcan gözyaşlarını tutamayıp sahanın ortasında ağlamıştı. Bu olay, açık ara şampiyon olup tüm kupaların toplandığı bir sezonda yaşanmıştı...

CEMİL USTA İLE BERABER FUTBOLA VEDA ETTİ

Kadir Özcan 18 Mart 1975 tarihinde ilk Ümit Milli maçına Romanya karşısında çıktı. Karşılaşma 1-1 sona ererken Ümit Milli takımımızın tek golü Kadir’den geldi. Toplamda 5 kez Ümit Milli olan efsane oyuncumuz 29 Ekim 1975 tarihinde de ilk A Milli maçına İrlanda karşısında çıktı. A Milli formayı da 5 kez giyme başarısı gösterdi.

1977-1978 sezonu sonrasında yönetim tarafından satış listesine konan Kadir Özcan, Zonguldakspor’a transfer oldu. İki sezon Zonguldakspor’da oynayan Kadir, 1980-1981 sezonunda Galatasaray’a transfer oldu ve sezon sonunda futbola veda etti.

14 Ağustos 1983 tarihinde efsane kaptanımız Cemil Usta ile beraber Orduspor’a karşı oynanan maçta jübilesini yaptı.

TEKNİK DİREKTÖR KADİR ÖZCAN

Efsane oyuncumuz Kadir Özcan jübile maçının ardından futboldan bir süre uzaklaştı. 90’lı yılların başından itibaren teknik adam sorumlusu olarak yeniden çok sevdiği bu oyuna geri döndü. Bulancakspor, Sökespor, Bafraspor, Ünyespor, Nevşehirspor, Çaykur Rizespor, Orduspor, Gümüşhanespor, Akçaabat Sebatspor, İBB, Fenerspor, Kasımpaşa, Malatyaspor, Kartalspor, 1922 Konyaspor ve 1461 Trabzon takımlarını çalıştırdı. 1997-1998 sezonunun Ekim ayından sezon sonuna kadar Trabzonspor’da yardımcı antrenörlük görevinde de bulunan Kadir Özcan 1461 Trabzon’u çalıştırdığı dönemde evinde aniden rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayan efsane oyuncumuz 22 Ekim 2013 tarihinde 61 yaşındayken aramızdan ayrıldı.

EYY GİDİ KADİR…

Kadir Özcan’ın vefatının ardından ismi Trabzonspor Gençlik Geliştirme Merkezi’ne verilerek ölümsüzleştirildi. Kadir Özcan’ın terlettiği “4” numaralı 1976-1977 altın sezonumuzun parçalı forması ailesi tarafından Trabzonspor Mustafa Şamil Ekinci Müzesi’ne verildi.

Efsane oyuncumuz Kadir Özcan aramızdan ayrılalı yedi yıl oldu...

Şenol Güneş’in formasına bakıp içini çekerek “Ey gidi Kadir…” dediği gibi,

Mehmet Cemil Altun’un ismini duyduğunda gözyaşları ile birlikte “Kader birliği yaptığımız arkadaşımız” cümlesindeki gibi, her geçen yılda efsanemizi sevgi, saygı ve hasretle anıyoruz.

Cennetin defansında Kaptan Cemil ile birlikte huzurla uyu.



Arakli Medya
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

BAŞKENT’TE TRABZON RÜZGARI

Haberi Oku