BlackNETs projesi ve deniz bilimleri farkındalık amaçlı etkinlikte Deniz ekosistemleri, biyoçeşitlilik, su ayak izi, deniz çöpleri, balıkçılık donanımları, hayalet ağlar ve hayalet avcılık konularında uygulamalı eğitim Deniz Bilimleri Fakültesi Çamburnu Kampüsünde gerçekleştirildi.
10 ar kişilik gruplara bölünen öğrencilere eğitim Fakülte laboratuvarları, yetiştiricilik tesisi ve fakülte sahilinde Prof Dr. Coşkun Erüz, Prof.Dr. Fatma Telli Karakoç, Prof. Dr. Hacer Sağlam, Doç. Dr. Koray Özşeker, Dr. Öğret. Üyesi Dr. Neira Purvanty İsmail, Yük. Müh. Nurettin Başkan ve Yük.Lis. öğr. Melike Tüysüz tarafından verildi.
Prof Dr. Coşkun Erüz, eğitimin ardından yaptığı açıklamada Karadeniz, dünya denizleri arasında benzersiz, yarı kapalı bir denizdir ve hacminin %86'lık kısmı anoksik bir yapıya sahip bir denizdir. Sadece %14'ü oksijenli yüzeye yakın 100-200m lik üst kısmında üstyapılı organizmalar ve balıkların yaşayabildiği çok kırılgan bir su kütlesi ve denizdir. Karadeniz çevresinde yaşayan 160 milyon insanın ürettiği ve atmosfer, karalardan boşaltma veya nehirler tarafından taşınan ve de denizcilik faaliyetlerinden kaynaklanan katı, sıvı ve gaz kirleticilerden yoğun şekilde etkilenen Avrupa'nın en kirli denizidir.
BlackNETs projesi, özellikle Karadeniz'deki "Sessiz Tuzaklar-HayaletAĞLAR" olmak üzere deniz çöpü kirliliğini azaltmak için uluslararası ortaklıkla sınır ötesi farkındalık ve eylemlerde bulunmayı amaçlamaktadır.
BlackNETs "KARADENİZ i Sessiz Katiller Hayalet Ağlardan Kurtarma " projesi Mare Nostrum-Romanya liderliğinde, Türkiyeden Karadeniz Teknik Üniversitesi, Deniz Bilimleri fakültesi, Bulgaristan dan IOBAS ve Gürcistan'dan Ilia Devlet Üniversitesi ortaklığına 2024-2025 döneminde yürütülmektedir. Projenin toplam bütçesi 456.660,26 €'dur.
Proje Interreg NEXT Karadeniz Havzası programı tarafından finanse edilmiş ve Avrupa Birliği tarafından desteklenmiştir.
Projenin temel amacı terk edilmiş, kazara kaybolmuş veya atılmış balıkçılık araçlarının Karadeniz'in su kütlesi ve bentik ekositem üzerindeki etkisini belirlemek ve en aza indirmektir.
Projede öncelikle hayalet ağ sorununun durumunu ve terk edilmiş balıkçılık araçlarının seçilen bölgelerde( Türkiye’de Trabzon kıyılarında) birikim noktalarını belirlemek balıkçılar ve uzmanlara dönük bir anket çalışması yürütüldü. Balıkçılar ve paydaşlar için hayalet ağlar anketi; hayalet ağların varlığını, miktarlarını, türlerini ve artış eğilimlerini anlamamıza yardımcı olarak Karadeniz'deki sorun hakkında kapsamlı bir bakış açısı sağlaması amaçlanmaktadır. Ayrıca, birikim bölgelerine ait birikim alan verileri belirlenerek, bu verilerden hayalet ağ ve donanımların birikim alanları ve e sıcak noktaların bir haritasını oluşturmamızda yardımcı olmuştur.
Birikim alanlarının haritalanmasından sonra, birikim alanlarından terk edilmiş balıkçılık araçlarını azaltmak ve geri almak için kurtarma faaliyetleri düzenlenecektir.
Bir BlackNETs #ghostbusters kampanyası, ile temizlik faaliyeti ve hayalet ağların Karadeniz ekosistemi üzerindeki etkisine dair farkındalığı artırmayı amaçlayan bir Film hazırlanmaktadır. Denizci ve toplumun diğer kesimlerinde hayalet ağlar ve zararları farkındalığını artırmak, denize daha koruyucu bakmalarını sağlamak ve toplumun deniz çöpleriyle nasıl başa çıkılabileceğini bilmesini sağlamak için deniz çöpü- hayalet ağlar sorununu ortaya konulup sunulmaltadır.
Trabzon kıyılarında dalgıçlar ve su altı dronu ( ROV) kullanılarak çekilmiş olan hayalet ağ filmi, topluluğa denize karşı bir aidiyet ve kişisel sorumluluk duygusu aşılamayı amaçlamaktadır.
Proje çalışmaları ile, ayrıca deniz çöpü sorununun ekonomik, çevresel, kültürel ve sosyal yönlere olan etkisini vurgulamaktadır. Farkındalığı artırmak ve insanlara deniz çöplerinin gerçekten var olduğu ve zarar verdiğini, birey olarak çözümün bir parçası olabileceğimizi göstermek için sosyal medyada yoğun bir şekilde tanıtılacaktır.
Proje kapsamında, Karadeniz'de terk edilmiş balıkçılık araçlarını önlemek, azaltmak ve geri kazanlam için dijital bir rehber kitap-klavuz hazırlanacaktır. Kılavuz halkın kullanımına açık olacaktır.
Projenin temel amacı, Karadeniz'de terk edilmiş, kazara kaybolmuş veya atılmış balıkçılık ekipmanları miktarının en aza indirilmesidir. BlackNETs projesinin, Karadeniz'de kaybolan hayalet ağların ve av araçlarının azaltılması konusunda Türkiye'de ve ortak ülkelerde önemli bir farkındalık ve uluslararası işbirliği yaratacağını umuyoruz. Çalışmalarımız ve işbirliklerimiz hedefimize ulaşmamız konusunda bize umut veriyor” ifadelerini kullandı.
Arakli Medya