Eğitim:
'NEDEN KURUMSAL YÖNETİM?' PANELİ DÜZENLENDİ
 Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) tarafından Dünya Gazetesi ve Yapı Kredi işbirliğinde, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nın ev sahipliğinde düzenlenen Anadolu Panelleri Trabzon Buluşması etkinliğindeki "Neden Kurumsal yönetim" panelinde katılımcılara firmalarda kurumsallaşmanın önemi konusunda bilgi verildi, soruları yanıtladı. TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, oda olarak kurumsal yapının dijital dönüşüme ayak uydurması konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını ve üyelerine daha etkin hizmet verdiklerini söyledi.

TTSO Toplantı Salonunda düzenlenen panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, kurumsallaşma basite alınmaması gereken bir konu olduğunu belirterek, organizasyonun düzenlenmesinde katkısı olan kuruluşlara teşekkür etti.

Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği Başkanı Tamer Saka da açılışta yaptığı konuşmada, "TKYD olarak 'Kurumsal Yönetim' anlayışının ülkede tanınması, gelişmesi ve en iyi uygulamalarıyla hayata geçirilmesi amacıyla 2003 yılından itibaren faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Adillik, şeffaflık, hesap verebilirlik ve sorumluluk ilkeleri üzerine inşa edilen kurumsal yönetim anlayışının, etki ettiği tüm alanlarda yol gösterici olma misyonuyla hareket ediyoruz. Kurumsal Yönetimin önemini yaptığımız tüm faaliyetlerle her platformda vurgulamaya çalışıyoruz. Kurumsal yönetim ilkelerini benimseyen, kültürlerine adapte eden ülkeler ve kurumlar; riskleri, değişimleri rakiplerine göre daha önceden görüp aksiyon alabiliyor. Bu da günümüzde koruması son derece güç olan güven unsurunu sürdürülebilir kılarken, fırsatları da beraberinde getiriyor" dedi.

"NEDEN KURUMSAL YÖNETİM?" PANELİ DÜZENLENDİ

Açılış konuşmalarının ardından Dünya Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı Şeref Oğuz'un moderatörlüğünde TKYD Başkanı Tamer Saka, TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Yapı Kredi Yönetim Kurulu Üyesi Nevin İmamoğlu İpek, Türkiye Raporu Direktörü ve TKYD Ekonomi Danışmanı Can Selçuki'nin konuşmacı olarak yer aldığı "Neden Kurumsal Yönetim?" konulu panel gerçekleştirildi.

HACISALİHOĞLU: KURUMSAL YAPIMIZI DİJİTAL DÖNÜŞÜMLE GÜÇLENDİRİYORUZ

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, kurumsallaşmanın sürdürülebilir olması için sadece özel sektörün değil kamunun da kurumsal yapıda olmasının gerekliliğini vurgulayarak, "Şirketlerin yapısında gerçek anlamda ihtiyaç duyulan kişilerin görevde olması gerekiyor. Özellikle KOBİ'lerde aile yapısından dolayı görevlendirmeler oluyor. Bu sistemin sürdürülebilir hale getirilmesi için görevlere gerekli kişiler getirilmelidir" dedi. Başkan Hacısalihoğlu, oda olarak da kurumsallaşma konusunda önemli adımlar attıklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"TTSO, Akreditasyon Belgesine sahip, üyelerine Avrupa kalitesinde hizmet veren bir kurumdur. Hizmet kalitemizi artırmak için dijitalleşme konusunda da dönüşümler yaptık. Kurumsal yapının, dijital dönüşüme mutlaka ayak uydurması lazım. Bu konuda çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Üyelerimiz, şirket kurulumu işlemlerini odaya gelmeden bilgisayar ortamında tamamlayabiliyor. Ayrıca akreditasyon konusunda da kendi kendini denetleyen bir sistemi kurmaya başladık. Kurumsal yapımızı, dijital dönüşümle güçlendiriyoruz. Uygulamaya koyduğumuz dijital dönüşüm sistemlerini kullanan üyelerimizde dolaylı olarak bu dönüşüme ayak uyduruyor."

Türkiye Raporu Direktörü ve TKYD Ekonomi Danışmanı Can Selçuki, Türkiye'de kurumlarda devamlılık sıkıntısı olduğunu ifade ederek, "Kurumsal altyapı olmadığı için yönetici değişikliklerinde şirket bilgi varlığı aktarılamıyor. Kurumsal hafıza kaybı oluyor. Firmalarda yönetime kalitesi araştırması sonuçlarına göre, Türkiye'nin en iyi şirketleri yönetim kalitesi bakamından dünya ile başa baş durumda. Ancak KOBİ'ler bu konuda dünyanın gerisinde kalıyor. Ama buna rağmen yönetim kalitesinin aslında olduğundan iyi durumda olduğunu düşünenlerin sayısı da fazla. Eksiklerimizi kabul etmiyoruz ve bu da süreçleri yavaşlatıyor. Dünyada şu anda küreselleşmenin kuralları yeniden yazılıyor. Bu gibi durumlarda Türkiye gibi üretim kapasitesi yüksek ülkelerin önünde büyük fırsatlar var. Buna uyum sağlamalıyız. Birinci sıradaki ticaret partnerimiz AB ülkeleri, Yeşil Mutabakat kapsamında büyüt altyapısını değiştiriyor. Küresel kurallara hızlı şekilde intibak etmeliyiz" diye konuştu.

Yapı Kredi Yönetim Kurulu Üyesi Nevin İmamoğlu İpek da, kredi verirken banka olarak şirketlerin nasıl yönetildiği konusuna çok dikkat ettiklerini belirterek, "Özellikle yatırım kredilerinde şirketlerin kurumsallaşması önemli bir faktör bizim için. Kurumsal yapının güçlü olması, alınan kredinin verimli kullanılabilmesi için önemli bir kriter. İç kontrol sistemleri, yönetim yetkilerinin ayrışması da şirketlerde önemli bir kurumsallaşma göstergesidir" ifadesini kullandı.

TKYD Başkanı Tamer Saka, sürdürülebilirliğin önündeki en büyük engelin kurumsallaşma olduğunu belirterek, "Kurumsallaşma bir yaşam biçimidir. Bakkal da olsan kurumsallıkta alacağın bir yol vardır mutlaka" dedi.

Panelin son bölümünde katılımcılar panelistlere kurumsallaşma konusunda sorular yöneltti. TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, panele katılan konuklara günün anısına plaket takdim etti.



Arakli Medya
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Ali Kemal GÜVELİ’den Büyük Başarı…

Haberi Oku