Güncel:
Bu mantarın kilosu 5 bin TL

 Bu mantarın kilosu 5 bin TL


Bayburt’un Demirözü İlçesine bağlı Gökçedere Beldesi’nin Araba Konakları Karakullukçu Yaylası mevkiinde yılın ilk mantarları toplanmaya başlandı.


Yayla ve ormanda doğal yollarla yetişen kuzu göbeği mantarı hem fiyatı hem de görünüşü ile meraklı doğaseverlerin ilgisini çekiyor. Bölge halkından Yakup Aktürk, Mustafa Karaoğlan, Ramazan Aktürk ve Enes Ay yemyeşil doğada topladıkları mantarları odun ateşi yakıp közde pişirerek ateş başı sohbetini sürdürdüler.


Bölge halkından doğasever Yakup Aktürk yaptığı açıklamada çocukluğumdan itibaren bu bölgede tarım ve hayvancılık ile uğraşıyoruz. Mantar çok hassas bir konu kesinlikle bilmedikleri mantarları insanlar tüketmesinler bölge insanından, çobanlardan bu bölgede yetişmiş insanlardan yenilebilecek mantarlar konusunda bilgi almadan rastgele mantar tüketmesinler. Son dönemde dünya çapında çok nadir olarak bulunan ve başta kanser hastalığı olmak üzere birçok kronik hastalığın tedavisinde kullanılan kuzu göbeği mantarını da bugün toplayarak yeme fırsatı bulduk. İnternet alışveriş sitelerinde kilosu 5 Bin TL’ye satılan kuzu göbeği mantarı konusunda işletme kurup bu ürünü pazarlamak için çalışmalara başladık. Geçtiğimiz hafta Gökçedere Beldesi Köy Konağında misafirimiz olan Kosgeb Bayburt İl Müdürü Mete Emir ile konuyu görüştük. Mantar ürünümüzü paketleme, pazarlama, ekipman konusunda bize 100 Bin TL’lik makine ve ekipmanın yüzde doksanını hibe verebileceklerini söylediler dedi.

Doğal bitkiler üzerine uzun yıllardır çalışmaları bulunan bölge insanı Ahmet Fettah AZAK ise yaptığı açıklamada kan şekerini dengelemede sorun yaşayan kişilerin de tüketebileceği bir besin olan kuzugöbeği mantarı, demir eksikliği sorunu olanlar için de tedavi edici özelliğe sahiptir. Kuzu göbeği mantarının antioksidan olan selenyum maddesi içeriği yüksek olduğu için prostat kanserine karşı olumlu etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir dedi.


Kansere karşı etkili
Kuzu göbeği mantarının içeriğinde yer alan niosin ve selenyum maddeleri kansere karşı büyük bir etkiye sahiptir. Bu maddelerin özellikle prostat kanserini önlediği bilinmektedir. Prostat kanseri riski olanlar için kuzu göbeği mantarı kullanımı tavsiye edilir.


Diyabete iyi gelir
Diyabet hastalığında kan şekeri düşüklüğüne iyi gelen doğal yöntemlerden birisi kuzu göbeği mantarıdır. Kan şekerini dengelemek ve buna bağlı gelişen sağlık sorunlarından etkilenmemek için sık sık kuzu göbeği kullanımı yapmanız tavsiye edilir.



Karaciğer ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkiye sahiptir. Aynı zamanda karaciğer enzimlerinin yenilenmesine de yardımcı olur.

B1, B2, B3, C vitaminlerini ve kalsiyum, sodyum, çinko, potasyum minerallerini içerir. 1 tane kuzugöbeği mantarı neredeyse 1 kilogram etin taşıdığı proteine eşit miktarda protein içerir.


İçerdiği antioksidanlar sayesinde de vücudun zararlı mikroorganizmalara karşı korumasını destekler. Yani bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır.

Vücuttaki bağ dokusunu onarır. Eklem ağrılarını azaltırken zihin gelişiminde de etkili olan bir mantar türüdür.

B2 vitamini eksikliği göz hastalığı yaşama riskini arttırabilir. Bu mantar türünde yüksek miktarda B2 vitamini vardır. Bu nedenle göz sağlığı içinde önemli bir mantar türüdür. Ayrıca, bağırsak ve mide rahatsızlıklarına bağlı şikayetleri azaltmaktadır.


Mantara karşı alerjiniz varsa kuzugöbeği mantarını da dikkatli tüketmenizde fayda vardır. Ayrıca aldığınız mantarın gerçekten kuzugöbeği mantarı olup olmadığından da emin olmalısınız. Özellikle yüksek miktarda protein içermektedir. Bu nedenle tüketirken dikkat edilmelidir. Aşırı miktarlarda tüketilmemelidir. Bunların dışında dikkat edilecek her hangi bir nokta bulunmamaktadır.

Nasıl   tüketilmeli?

Mantarlar çok sert ise suda haşlanmalıdır. Eğer mantarlarınız çok sert değilse direkt soteleyerek tüketebilirsiniz. Bir başka pişirme yöntemi ise buharda pişirilmesidir. Sotelenen veya buharda pişirilen mantarlar direkt yenilebileceği gibi garnitür olarak da yenilebilir.



Arakli Medya
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Ali FAİZ: Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın...

Haberi Oku