Güncel:
Çebi: Enerji en büyük silah

 AK Parti Ortahisar İlçe Başkanı Selahaddin Çebi, enerjide dışa bağımlılğın Türkiye’nin tam bağımsızlık anlayışına ters bir durum olduğunu söyleyerek “AK Parti hükümeti hem karada hem denizde dört bir koldan dev yatırımlarla enerji arayışlarını sürdürüyor. Nükleer enerji de dışa bağımlılığın ortadan kaldırılması adına atılmış dev adımlardan biridir.” dedi.

DÜNYA POLİTİKASINI ŞEKİLLENDİRİYOR
Dünya politikasının şekillenmesinde enerjinin büyük bir role sahip olduğu söyleyerek enerjinin önemine vurgu yapan Çebi, “Enerji gücünü elinde bulunduran ülkeler dünya siyaseti istedikleri ölçüde şekillendiriyor, yönlendirebiliyorlar.” dedi. 

HEDEF DIŞA BAĞIMLILIĞI ORTADAN KALDIRMAK
AK Parti iktidarının göreve geldiği ilk günden bugüne enerjide temel hedefinin enerjide dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak olduğunu ifade eden Çebi, “Enerjide hedeflerimiz dışa bağımlığın ortadan kaldırılması sorasında kendimize yetecek enerji kaynaklarına ulaşmak ve sonrasında enerji ihraç eden bir ülke konumuna gelmektir. Bu amaçlara ulaşmak için hem karada hem de denizde enerji arayışlarımız sürüyor. Öte yandan güneş, rüzgâr ve biyokütle gibi yenilenebilir enerji alanında da yatırımlar sürdürülüyor.” ifadelerine yer verdi. 

ENERJİ BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR
Çebi, enerjiye yatırımların öneminin Ukrayna-Rusya savaşının etkileri göz önüne getirildiğinde bir kez daha ortaya çıktığını belirterek şöyle devam etti: “Enerji bir ülkenin eli kolu, ayağı, gücü kısaca herşeyidir. Enerjide ne kadar söz sahibi iseniz, gücünüz, etkiniz de o kadardır. Hem sahada hem masada yumruğu güçlendiren, enerji bağımsızlığıdır. Enerji demek aynı zamanda ekonomik refah ve güven ortamının oluşması demektir. Bu çerçevede enerji konusundaki dışa bağımlılık, Türkiye’nin hedefleri açısından kabul edilebilir bir durum değildir.”

DEV YATIRIM
Enerji alanındaki en büyük yatırımlardan birinin nükleer güç santrali olduğuna işaret eden Çebi, "Dünyanın geleceğinde önemi artan nükleer teknoloji, sağlıktan savunma sanayine her alanda kullanım sahası genişliyor. Dünyanın 32 ülkesinde 443 nükleer güç santrali halen faaliyettedir. Gelişmiş ülkelerinin tamamı çok uzun zamandır nükleer güç santrallerinden faydalanıyor. Türlü engellemelere rağmen çalışmaları sürdürülen, dev enerji yatırımlarımızdan Akkuyu Nükleer Güç Santrali, yılın her günü, günün 24 saati çalışarak, 4 bin 800 megavatlık kurulu gücüyle elektrik üretecek, tek başına ülkemizin ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacak elektrik üretimi sağlayacaktır. 

AVRUPA’DA 6 DÜNYA’DA 14 ÜLKEDEN BİRİYİZ
Türkiye'nin enerji yatırımlarıyla birlikte elektrik kurulu gücünün mart sonu itibarıyla 100 bin megavatı aştığı bilgisini veren Çebi şunları söyledi: “2002'de yaklaşık 32 bin megavat seviyesinde olan elektrik kurulu gücü mart sonu itibarıyla 100 bin 334 megavata ulaştı. Son 4 yılda yapılan elektrik üretim yatırımlarının yüzde 86'sı yenilenebilir enerji alanında gerçekleşti. Son 20 yılda kurulu gücümüzü 3 kattan fazla artırdık. Türkiye, dünyada kurulu gücü 100 bin megavat bandını aşan 14 ülkeden biri olurken,  Avrupa'da ise 100 bin megavata ulaşan 6'ncı ülke oldu.”



Arakli Medya
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

TTSO heyetinden Araklı Belediye Başkanı Çebi'ye...

Haberi Oku