Güncel:
ERMENİLERİN YAPTIĞI MEZALİMİN BELGESİ BU KİTAPTA

 Yomra Belediyesi, Yomra tarihini kitaplaştırdı. Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, "İlçemizin dününü ve bugününü ortaya koyan çok önemli bir kaynak yayın hazırladık" dedi.

2 yıllık çalışma ile hazırlanan "Dünden Bugüne Yomra" isimli kitap, Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarihçi Mehmet Akif Bal tarafından kaleme alınırken proje direktörlüğünü Gazeteci Avni Özaslan yürüttü. 5 bölümden oluşan kitabın ilk bölümünde Yomra'da tarih ve yaşam anlatıldı. Bu bölümünde Yomra'nın kuruluşundan bölgedeki kadim medeniyetlere kadar geniş bilgilere yer verildi. Osmanlı Devleti zamanındaki Yomra'nın da ayrıntıları ile anlatıldığı birinci bölümde, 1. Dünya Savaşı'nda Yomra'nın iç kesimlerinde yaşanan Türk-Rus harpleri, Rus işgali sırasında Yomra'da Ermenilerin yaptığı zulümler, Yomra Kalafka'da Ermenilerin İslam ahaliye yaptığı katliam ve Kurtuluş Savaşı döneminde bölgedeki Ermeni-Rum faaliyetleri kaleme alındı. Aynı bölümde Kalafka'da Ermenilerin İslam ahaliye karşı gerçekleştirdiği mezalimin belgesi de yayımlandı.

Dünden Bugüne Yomra isimli eserin ikinci bölümünde Yomra'nın beşeri özelliklerine; üçüncü bölümünde Yomralı şehitler ve gaziler ile Yomra civarındaki şehitliklere yer verildi. Dördüncü bölüm ise akademisyenler tarafından Yomra üzerine hazırlanan akedemik yayımlara ve Yomra'yı konu alan çeşitli yazılara ayrıldı. Kitabın beşinci bölümünde Yomra'nın 25 mahallesi fotoğraflarla anlatıldı.

Yomra'nın dününü ve bugününü net olarak ortaya koyan çok önemli bir kaynak eser hazırladıklarını ifade eden Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, her Yomralının bu kitabı okumasını arzu ettiğini dile getirdi. Özellikle gençlerin 1. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı yıllarında Yomra'da yaşananları çok iyi bilmelerini arzu ettiğini kaydeden Başkan Bıyık, "Atalarımızın bu toprakları bizlere yurt olarak bırakmak için verdikleri destansı mücadeleyi, ecdadımızın çektiği zorlukları, maruz kaldıkları mezalimleri her Yomralı bilmeli. İşte bu kitap; doğduğu, yaşadığı toprakların tarihini öğrenmek isteyenlere bu imkanı sunuyor" dedi.

Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, Dünden Bugüne Yomra isimli kitabın yazarı Tarihci Mehmet Akif Bal ve kitabın baskı maliyetlerini karşılayan İstanbul Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık'a teşekkür etti. Başkan Bıyık, baskı işlemlerine devam efilen kitabın yaklaşık 10 gün sonra ellerinde olacağını ve para ile satılmayacağını sözlerine ekledi.

ERMENİ VEKİLE KİTABİ GÖNDERECEK

Öte yandan Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan'ın hadsizliğine Yomra Belediyesi tarafından hazırlanan kitap ile cevap verdi. Bu kitabı okuması için Paylan'a göndereceğini kaydeden Bıyık, "HDP'li Garo Paylan, sözde Ermeni soykırımı iddiasıyla kanun teklifi vermiş. Paylan'a hazırladığımız Dünden Bugüne Yomra kitabını göndereceğim. Umarım okur da Yomra'nın Galafka Köyü'nde Ermenilerin İslam ahaliye yaptığı mezalimi belgeleri ile birlikte görür. Umarım biraz utanır" diye çıkıştı.





Arakli Medya
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Ali FAİZ: Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın...

Haberi Oku