Güncel:
Her iki olayda da tek sevindirici olan can kaybımızın olmamasıdır

 Trabzon'un merkez Fatih ve 2 No’lu Erdoğdu Mahallelerinde 19 Mart 2022 tarihinde gerçekleşen istinat duvar göçmesi ve kaya kopması olayları üzerine Şube Yönetim Kurulumuz yerinde incelemelerde bulunmuştur.

Fatih Mahallesi, Çiçek Apartmanları bölgesinde yapılan gözlemsel incelemede, arkasında dolgu malzemesi özelliği olmayan malzeme bulunan duvarın tam bir devrilme yaptığı görülmüştür.


Duvarın yıkılması sebebiyle oluşan malzeme ve yıkılmayan istinat duvarı boyunca yapılan dolgu çalışması mevcut durumu gözlemlemekte güçlük oluştursa da, yıkılan duvar ve devam eden duvar önü boyunca yapılan kademelendirme ve duvar imalatlarının duvar altına ilerlemiş olduğu düşünülmektedir.

Yıkılan istinat duvarı yıllarca bu yükü taşımış olsa da, mevcut duvar arkası dolgu malzemesi riskin oluşmasına bir sebepken, duvar altında yapılan imalatın hem

oluşturmuş olabileceği titreşim ve imalatın bizati kendisi, hem de duvar arkası malzemenin günlerce yağan kar ile doyuma ulaşması sonucu bu olayın yaşandığı düşünülmektedir. Detaylı incelemelerin yapılması neticesinde, ivedilikle standartlara ve yönetmeliklere uygun yeni istinat duvar projesi ve imalatı yapılması gerekmektedir.

2 No’lu Erdoğdu Mahallesinde yaşanan kaya düşmesi olayında ise, site sakinleri ve muhtarla yapılan görüşmeden ve yapılan gözlemlerden oluşan görüşe göre zaten devam eden sürecin maalesef yüze vurmasıdır. Her iki olayda da tek sevindirici olan can kaybımızın olmamasıdır.

Yapılan incelemede üst kottan zemine gelen su gözlemlenmiş olup, kayalarda çatlamalar ve ara kota yapılan beton duvarda da deformasyonlar vardır. Bu bölgede ivedilikle doğal yüzeyin temizlenip, gerekli düşürme çalışmaları sonucu, sağlam kayaç bulunup, hem üst kottaki hem de afeti yaşayan kottaki yapıların güvene alınması için ivedilikle standartlara ve yönetmeliklere uygun yeni duvar projelendirmesi yapılması gerektiği düşünülmüştür.


Bu iki olay zaten bildiğimiz ve çözüm oluşturmak üzerine komisyonumuz ve Ortahisar Belediye’miz ile istişare içinde bulunduğumuz sürecin ne denli ivedi bir çalışmaya muhtaç olduğu gerçeğini bir kez daha tüm açıklığıyla önümüze sermiştir.

Hali hazırda yapı çevrelerinde bulunan ve neredeyse hiçbir teknik destek alınmadan üretilmiş istinat duvarlarının, zamanla bizlere kendilerini hatırlattığı bu süreçte ivedilikle İnşaat Mühendisleri Odamız, ilgili belediyeler ve konu hakkında teknik bilgiye sahip olan İnşaat Mühendisleri ile birlikte oluşacak mekanizmanın tüm ruhsatsız istinat duvarlarının yapı sağlığına uygun olup olmadığının tespit edilmesinin gerekliliği belirmiştir. Bu bağlamda Ortahisar Belediye’mizin bu iki olay öncesi oluşturduğu refleksi değerli buluyor ve konunun paydaşı olarak İnşaat Mühendisleri

Odası Trabzon Şubesi olarak üzerimize düşeni yapmak konusundaki kararlığımızı kamuoyunun bilgilerine sunuyoruz.


TMMOB

İnşaat Mühendisleri Odası

Trabzon Şubesi Yönetim Kurulu



Arakli Medya
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Siyasi ayrım yapmadan BÜTÜN KARDEŞLERİMDEN...

Haberi Oku