Güncel:
Hüseyin Alan, 'Bizim fay hattı dediğimiz yeri boşaltacaklarına hala imar izni veriliyor
 

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa, Mersin, Samsun, Trabzon ve Türkiye’nin güney ve doğusunda hissedildi. Deprem sonrasında en büyüğü 7,6 olmak üzere bir deprem daha meydana geldi. AFAD’dan yapılan açıklamada 243 artçının meydana geldiği duyuruldu. Deprem sonrası açıklamada bulunan İçişleri Bakanı Soylu, dördüncü seviye uluslararası alarm ilan edildiğini duyurdu. Depremde toplam 3 bin 432 vatandaş hayatını kaybederken, 21 bin 103 yurttaş da yaralandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay  5 bin 775 binanın yıkıldığını teyit ettiklerini söyledi. AFAD’ın açıklamasında 11 bin 302 binanın yıkıldığı yönünde ihbar olduğunu söyledi.

 

 JMO Başkanı Hüseyin Alan, “Bizim fay hattı dediğimiz yeri boşaltacaklarına hala imar izni veriliyor. Şu an 24 il 110 ilçe fay hattı üzerinde. Korkuyla izliyoruz” dedi.

JMO, 2 Mart 2021'de “Fay Üzerinde Yaşayan Kentlerimiz: Kahramanmaraş Raporu-9” isimli kritik bir rapor yayımladı. Rapor, can ve mal kaybının yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınması amacıyla Cumhurbaşkanlığı, bakanlıklar, valilikler ve belediyeler başta olmak üzere tüm siyasi parti liderleri ve milletvekilleri de dahil tüm ilgili yerlere gönderildi. Depremin merkezi ve büyüklüğünün 2 yıl önceden tespit edildiği bilimsel raporda şu tespit ve uyarı yapıldı:

“Kahramanmaraş il merkezinin 10-11 km kadar güneyinden geçen Doğu Anadolu Fayının Pazarcık ya da Türkoğlu segmenti 1513 yılından bu yana yıkıcı deprem üretmemiş, 7.4 büyüklüğüne varacak bir deprem üretme kapasitesine sahip bir faydır ve Türkiye'nin üzerinde deprem beklentisi olan önemli sismik boşlularından biridir. Yine Türkoğlu ve Nurhak ilçe merkezleri ile 40'a yakın eski köy statüsünde bulunan mahallesi ile bazı baraj ve gölet gibi tesisler doğrudan diri fay hatları veya zonları üzerine oturmaktadır.”

“YALVARIYORUZ, DUYAN YOK”

JMO Başkanı Hüseyin Alan, bilimsel raporlarla deprem gerçeğini ortaya koyup ilgili yerlere gönderdikleri halde hiç kimseye seslerini duyuramadıklarını belirterek, “Bizim fay hattı dediğimiz yere hala imar izinleri veriliyor. Osmaniye'nin sanayisi fay zonu üzerine yapılmış. Bakü-Ceyhan boru hattı, birçok barajımız fay hattında. Acilen fay yasası çıkarılmalı, afet, acil durum ve iklim değişikliği bakanlığı kurulmalı. Yalvarıyoruz, sesimizi duyan yok” dedi.

 

Hüseyin Alan, Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi hakkında çarpıcı bir açıklamada bulundu. Kahramanmaraş’ı adeta yok eden deprem öncesi, fay hatıllarını belirleyen bir çalışma yaptıklarını dile getiren Alan, “Büyükşehir Belediye Başkanı Paleosismoloji çalışmalarına inanmadığını söyledi” dedi. Alan şunları dile getirdi:

“Maraş il temsilcimiz maalesef bu konuyu büyükşehir başkanı ile konuştuk dedi. Paleosismoloji çalışmalarına inanmadığını söyledi. Bilime inanmayan biri. Bunlara göre yapılacak çalışmaları inanmadığı için yaptırmadığını belirtmişti. Halbuki biz şunu istemiştik, Kahramanmaraş büyükşehir belediyesi imar planlarına incelesin, fay zonlarının üzerine gelenlere sakınım bantları oluştursun buralara bina inşa edilmemesini arzu etmiştik. ama bu çalışmalara inanmadığını ifade etmişti. Biz belediyenin fayların belirleyip buna göre imar planı yapılmasını istemiştik. Kabul etmedi.”



Arakli Medya
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ TOPLANTILARI...

Haberi Oku