Güncel:
KANUNİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİNDE KORNEA NAKLİ BAŞARI İLE YAPILDI

 Yüksekten düşme sonucu beyin ölümü gerçekleşip organlarını bağışlayan hastadan alınan Kornealar yıllardır görme kaybı yaşana K.T. isimli hastamıza ışık oldu.


Kornea tabakası çocukluk çağında geçirmiş olduğu bir yaralanma nedeniyle kalıcı hasar kalıp görme fonksiyonu bozulan hastamıza Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanemizde tam kat kornea nakli başarı ile yapıldı.



Sağlık Bakanlığı Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Merkezi koordinatörlüğünde Trabzon Özel Medicalpark Yıldızlı hastanesinde beyin ölümü gerçekleşip organları bağışlanan ve alınan hastanın karaciğer ve böbrekleri Samsun19 Mayıs Üniversitesine, kornealarının birisi ise Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanemize gönderildi. Korneanın uygunluk ve endotel sayım işlemlerinin tamamlanmasının ardından nakil bekleyen sıradaki en uygun hastamız olan K.T. isimli hastamıza 01.02.2022 tarihinde Kornea nakli (Penetran Keratoplasti) ameliyatı başarı ile tamamlandı. Hastamız operasyon sonrası sağlığına ve tekrar görmesine kavuştu.

Operasyonu başarı ile tamamlayan Op. Dr. Ahmet Kalkışım “Hastamız tarafımıza çocukluk çağında geçirilmiş yaralanmaya ikincil olarak gözün en ön kısmı olan kornea tabakasının santralinde yoğun bir nedbe dokusu sonucu uzun yılladır olan görme kaybı şikayeti ile başvurmuştu. Hastamız yıllardır kornea nakli beklemekte olduğunu öğrenmiştik. Hastamızın muayeneleri tamamlayıp nakil için uygun olduğuna karar verip sağlık bakanlığı doku ve organ nakli sistemine işleyerek nakil sırasına almıştık. Kornea nakli için gerekli sertifikasyon işlemlerini tamamlayıp doku nakil merkezi sertifikamızı aldığımız için Sağlık Bakanlığımızdan bu hastamız için uygun kornea dokusu talep etmiştik. Bu hafta sonu organlarını bağışlayan bir vatandaşımız olduğunu öğrenince hemen Trabzon doku organ koordinasyon merkezi bize ulaşıp irtibat sağlayıp kornealarını ekibimiz tarafından alınmasını sağlanmış oldu. Gerekli izinler alındıktan ve testler tamamlandıktan sonra çok şükür başarılı bir şekilde Penetran Keratoplasti ameliyatını tamamlamış olduk. Hastamız ameliyat sonrası kontrollerinde çok iyi durumda, yüz güldürücü sonuç elde etmiş olduk. İlimizde ve bölgemizde Kornea Naklini başlatmış olmanın büyük mutluluğunu yaşıyoruz” açıklamasında bulundu.



Kornea nakil ekibinden Op. Dr. İrfan Akalın “ Trabzon ilimiz ve bölgemiz için çok değerli ve önemli bir hizmeti yapmış ve başlatmış olmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Yaklaşık 1 yıldır kornea naklini merkezimizde yapabilmek için gerekli eğitim ve sertifika süreçleri, tıbbi cihaz altyapısı, ameliyathane ekipmanları, ilgili ekiplerin oluşturulması dahil yoğun emekler sonucunda hastanemizde Kornea doku temin ve nakil merkezini kurmuş olduk. Bugünde onun meyvesini almış bulunuyoruz. Çok başarılı şekilde ilk kornea naklimizi merkezimizde tamamlamış, hastamızın şifa bulmasında vesile olmuş olduk. Hastamız mutlu bizde çok mutluyuz. Bundan sonra bu hizmetlerin daha artarak devam edeceğini düşünüyorum. Bizlere destek olan İlimize bölgemize kazandırılmasında büyük destekleri olan Trabzon Sağlık Müdürlüğümüze ve Başhekimliğimize teşekkür ediyorum.”

Kornea nakli konusunda bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Cenap Mahmut Esenülkü “İlimiz için çok önemli bir gün, Trabzonda çok uzun yıllardan sonra ilk defa yapılan ve bundan sonra da yapılacak olan Kornea naklini hastanemizde başarı ile tamamlamış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Hastanemizde Göz Kliniğimizden Op. Dr. Ahmet Kalkışım başkanlığında ilgili uzman hekim ve hemşire arkadaşlarımız Bakanlık onaylı eğitim ve sertifikasyon süreçlerini tamamlayarak Trabzon’da ilk ve tek merkez olarak hastanemiz Doku Temin ve Nakil Merkezi ünvanını almıştır. Bunun akabinde Göz Kliniğimiz ilk hastalarını kabul ederek uygun hastaları Kornea nakli sırasına almaya başlamıştır. Kliniğimize refere edilen bir hastamıza da Bakanlık koordinasyon merkezi aracılığı ile uygun kornea bulunup nakil işlemi bir ilk olarak hastanemizde başarı ile yapılmıştır.

Kornea dokusu göz ön bölümünde bulunan, görme işlevinde hayati önemi ve görevleri olan saydam bir tabakadır. Kornea nakli bir doku naklidir. Halk arasında göz nakli olarak bilinen şey aslında kornea dokusunun naklidir. Kornea nakli; ileri derece Keratokonus, ciddi kornea enfeksiyonu sonrası oluşan korneal skarlar, korneanın doğuştan olan ilerleyici dejenerasyonları, yaralanmalar sonrası oluşan korneal parçalanmalar, yanıklar ve skarlar, göz içi cerrahi işlemler sonrası oluşan kornea yetmezlikleri ve romatolojik hastalıklara bağlı kornea erimeleri gibi birçok göz hastalığının tedavisinde tüm dünyada uygulanan altın standart tedavi yöntemidir.

Buradan vatandaşlarımıza duyuruyoruz, bu ve benzer göz rahatsızlıkları olan ve kornea nakli önerilen vatandaşlarımız hastanemiz göz kliniği kornea birimine başvurup, Kornea nakli sistemine ve sırasına alınıp Sağlık Bakanlığımızın koordinesiyle yürütülen bu hizmetlerden güvenle faydalanabilirler. Ben şimdiden tüm hastalarımıza şifalar, gören gözler diliyorum.”



Arakli Medya
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

TTSO heyetinden Araklı Belediye Başkanı Çebi'ye...

Haberi Oku