Güncel:
KTÜ Farabi Hastanesi'nden Önemli Açıklama!
 

Egzersiz de Bir Tedavi Gibi Bireye Özgü Olarak Reçetelendirilmelidir

 

Fiziksel egzersiz, her yaştaki bireyde zindeliği artırmak, bireyin yaşam kalitesine katkıda bulunmak ve onu başta kalp damar hastalıkları olmak üzere pek çok hastalıktan korunmak ve tedavi sürecine olumlu katkı sağlamak üzere şiddetle önerilen bir yaşam aktivitesidir.

KTÜ Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet AYAR, konu hakkında önemli açıklamalarda bulundu:

Egzersizden maksimum fayda sağlamak için şiddeti ve süresini ayarlamak; kişinin (yapılacak egzersizin şiddeti ve süreleri bakımından) sağlık durumuna göre risk taşımayan seviyelerini belirleyerek “egzersizi bir tedavi gibi bireye özgü olarak reçetelendirmek” gerekir.

Egzersiz yoluyla kilo kontrolü sağlamak isteyen fazla kilolu ve obez kişiler için yapılacak egzersiz aktivitesi esnasında esas olarak vücuttaki yağları yakmak da kritik bir önem taşımaktadır. Ayrıca gençlerin spora (elit ve profesyonel seviyeye) uygunluğu ve sporcuların mevcut sportif kapasiteleri ve gelişimleri için antrenman programının da ayarlanması gerekmektedir.

Yetkili sağlık personelinin, kişilere uygun egzersiz programı sağlayabilmesi için bireylerin vücut egzersiz kapasitesi bakımından mevcut değerlerinin ölçülerek belirlenmesi önem arz etmektedir. Bu konuda “Kardiyopulmoner Egzersiz Testi” yaygın olarak kullandığımız bir testtir. 

Kardiyopulmoner Egzersiz Testi Nedir?

Kardiyopulmoner Egzersiz Testi (KPET) istirahatte de kullanılabilmekle birlikte egzersiz esnasında bireylerin akciğer, kalp ve kaslarının performansını belirlemede kullanılan ve vücuda herhangi bir girişimde bulunulmadan uygulanan bir testtir.

Test ile Hangi Bilgileri Elde Ediyoruz?

Kardiyopulmoner Egzersiz Testi (KPET) ile istirahat ve egzersiz esnasında akciğer fonksiyonları, egzersiz esnasında kalp performansı, egzersiz esnasında kanda oksijen miktarı, egzersiz esnasında oksijen kullanımı (VO2 maksimum/pik), laktat eşiği, egzersiz esnasında kasların fonksiyonları hakkında bilgi sahibi olabiliyoruz.

 

Kimler Egzersiz Testine İhtiyaç Duyar?

Test, KTÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Egzersiz Fizyolojisi Laboratuvarı’nda yapılmaktadır. Bu testten (vücut kapasitelerini, maksimum efor kapasitelerini ve mevcut antrenman/form durumlarını belirlemek isteyen amatör ve profesyonel) sporcular; sağlıklı yaşam için zinde olmak ve form tutmak üzere kişisel egzersiz planlaması yapmak isteyenler; fazla kilolu veya obez bireyler (yürüyüş koşu gibi aktiviteler esnasında yağ, karbonhidrat harcama durumlarını ve ideal egzersiz şiddet seviyelerini kendileri için özel olarak belirlemek isteyenler) faydalanabilmektedir. Çünkü ölçüm yapılamadığı durumlarda, bir genellemeye göre egzersiz programı yapılmakta ve bu plan her birey için en ideal faydayı sağlayamamaktadır.

Merkezimizde, Trabzonspor’un lisanslı sporcularının testlerini de başarıyla gerçekleştirmekteyiz. Bununla birlikte amatör pek çok genç sporcunun keşfinde yapmış olduğumuz testlerin önemli olduğunu gördük. Bu test ile dinlenmekle geçmeyen uzun süreli yorgunluk, nefes darlığı ve efor intoleransı yaşayan, henüz kesin bir hastalık tanısı konmamış kişilere, (ameliyata uygunluk ve risk analizi için) majör cerrahi planlanan hastalara, rehabilitasyon hastalarına hitap edebiliyor, özürlülük heyet muayenelerini hastane şartlarında yapabiliyoruz.

Test Güvenli midir?

Kardiyopulmoner Egzersiz Testi (KPET) Bilinen bir hastalığı olmayanlar için (günlük aktivite veya yaşam şartlarında gerçekleştirilen fiziksel aktiviteler ile aynı olmakla birlikte) son derece güvenli bir testtir. Test esnasında sürekli EKG kontrolü ile egzersizin etkileri, kalp damar sağlığı (nabız değerleri, EKG değişiklikleri ve kalp ritmi) bakımından takip edilmektedir.



Arakli Medya
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

BAŞKENT’TE TRABZON RÜZGARI

Haberi Oku