Trabzon Sürmene Belediye Başkanı Rahmi Üstün, değerlendirme toplantısında açıklamalarda bulundu.
Değerlendirme toplantısına Sürmene Kaymakamı Mehmet Ali Öztürk, İlçe Başkanı Hüseyin Azizoğlu ile Belediye Başkan Yardımcıları Ali Aydın ile Ahmet Durmuş da katıldı.
Toplantıda ilk olarak İlçe Başkanı Azizoğlu ile Kaymakam Öztürk birer selamlama konuşması yaptı. Kaymakam Öztürk, “Sürmeneye hizmet etmeyi arzu ediyoruz” dedi.
Başkan Üstün'ün açıklamalarından satır başları şu şekilde;
'EKONOMİK SIKINTIDAN DOLAYI İCRAATA GEÇİREMEDİK'
''Ben 2014 seçimlerinden sonra belediye başkanı oldum. Ondan sonra Sürmene içerisinde neler yapabileceğimizi, hem ilçe başkanımız, hem başkan yardımcılarımız hem de meclis üyelerimizle masaya yatırdık. Takdir edersiniz düşünme ayrı bir şey, icraata geçirilmesi, kaynağının bulunması belli süreç alıyor. İlk başta düşünüp sürece getirdiğimiz bir çok projeyi hayata geçirdik, ancak bir kısmını hem zamandan dolayı hem de ekonomik sıkıntılardan dolayı icraata geçiremedik. Ama buna rağmen ilçemizde güzel şeylerin yapıldığına biz inanıyoruz''
SANAYİ, TARIM VE TİCARET YOK… GERİYE EĞİTİM VE TURİZM KALIYOR
''Önemli olanları sizinle paylaşmak istiyoruz, Sürmene aslında sanayi ve tarım ilçesi değil. Eskiden ticaret ilçesiydi, son zamanlarda ticarette çok yok. Geriye bir eğitim ve turizm kalmıyor. Eğitim konusunda sağ olsun, bizim hayırsever iş insanlarımız Sürmene’de ki eğitim yatırımlarının büyük kısmını kendileri yaptırdı. Hala da yaptırmaya devam ediyor''
''Eskiden yapılanlar o günün şartlarına göre moderndi. Ama aradan 50 sene geçince onlarda artık çağa uygun olmadığı içni bir kısmının yenilenmesi gerekiyordu. Eğitim konusunda ilçemizde 7 tane yeni okul yaptırdık. Bunların bir kısmını hayırsever iş insanlarımız, bir kısmımı da bakanlarımız ve milletvekillerimizin desteğiyle ki özellikle Süleyman Soylu Bakanımızın desteğiyle hayata geçirdik. Bu okulların yapımının her birinin arkasında bir hikaye var''
KIZ ÖĞRENCİ YURDU SIKINTISI VARDI
Bizim eğitim konusunda ilçemizde noksanlarımız vardı, eskimiş okullarımız vardı. Bunları yenilememiz gerekiyordu. Okulları yeniledik, yenilerini yaptırdık. Öğrenci yurdu konusunda ilçemizde hala sıkıntı var. Özellikle kız öğrenci yurdu konusunda sıkıntımız vardı. Belediyemizin hemen yan tarafında yeni yurt binası inşaatı vardı.
Burası eskiden de yurttu. 2012 yılında FETÖ’cüler, Türkiye genelinde 382 öğrenci yurduna depreme dayanıklı değil diye rapor tutturdular. Yurdun arsası Milli Eğitim Vakfının, Binayı KYK işletiyordu. Ama depreme dayanıklı raporu olmadığı için boşaltıldı. Üniversiteden rapor istedik. Üniversite depreme dayanıklı diye rapor verdi. Ama KYK Yönetmeliğine uygun değildi.
Tuvalet ve banyolar koridordaydı. Odalar da 4 - 5 kişilik odalardı.
3. İHALEDE İNŞAAT BAŞLADI
Dolayasıyla bunun altında bu şekilde kalkamayacağımızı görünce ve ardından deprem yönetmeliği değişti. Daha sonra güçlendirme zarureti doğdu. Güçlendirme maliyeti çıkarılınca yapım maliyetinin 3’de 2’sini tuttu. Dolayasıyla yıkıldı yeniden yapılması doğdu..
Milli Eğitim Vakfına, KYK’Ya siz yapın dedik. ‘Paramız yok yapamayız’ dediler. İçişleri Bakanımız SÜleyman Soylu’ya gittik. Yine yapalım dedi.
7,5 milyona ihaleye çıktık. Fiyat artışları gelince müteahhit feshetti işi.
Ardından yeniden ihaleye çıkıldı. 27,5 Milyon TL’Ye çıkıldı. Alan firma yüzde 10 üzerinde fiyat verince onaylanmadı. 3. Kez ihaleye çıktı. 32,5 Milyon TL’Ye yeniden ihale edildi.
Şu anda yapımı başladı.
BELEDİYE BİNASI DA DEPREME DAYANIKSIZ ÇIKTI
Eski belediye binamızda da depreme dayanıklı mıdır diye rapor istedik. O da depreme dayanıksız çıktı. Yenilenmesi gerekti. İçişleri Bakanımıza gittik. Onu da ihale etti. Belediye ve hükümet binası inşaatı başladı. Bu sene sayın İçişleri Bakanımızdan ricacı olacağız. Ödenekler fazla koysunlar diye…
Daha önce kadınlar plajımız vardı. Bu yeni yapılacak plajı bitirdikten sonra bize yani İlçe belediyesine devredecek. Biz halka açık plaj olarak işletmeyi düşünüyoruz.
Kadın Gelişim Merkezi.. Hayırsever iş insanımız tarafından yapılacak.
SÜRMENE’DE DENİZ ÜSSÜ İNŞAATI 2023’DE BAŞLAYACAK
Çamburnu’nda Yeni Çam Tersanesi alanı var. Orada 9. Deniz Üssü kurulmasını talep ettik. Sağ olsunlar Deniz Kuvvetleri Komutanımız, genel Kurmay Başkanımızdan 9. Deniz Üssü’nün Çamburnu Tersanesinde kurulmasını talep ettik. Kuruldu yalnız, son zamanlarda Akdeniz’de gaz arayışları sonucunda Yunanistan ve diğer ülkelerinin sıkıntı yaratması nedeniyle Deniz Kuvvetleri’nin gemileri ağırlıklı orada. Zaman zaman bizim buraya gelip ikmal işlerini tamamlayıp tekrar görev yerlerine dönüyorlar.
Biz tekrar Genel Kurmay Başkanımızı ziyaret ettik. İnşaatlar başlanacaktı, neden başlanmadı diye talepte bulunduk. 2023 ödenekleri geldikten sonra inşaatları da başlayacak.
TOKİ KONUTLARINDA SON DURUM
TOKİ ile ilgili 2 sene önce 96 daire yapılacak... Sürmene’de hazine arazisi bulmak çok zor. İstimlak ile ilgili çalışma yaptık. Ama tarım arazisiydi. Tarımdan çıkarılması 1 yıl, projelendirilmesi, imarının yapılması büyükşehire gidip gelmesi 2 seneyi geçti. Yer Çarşı Merkezi’ne yakın olduğu için maliyeti çok yüksek.
TOKİ binaları dar gelirli vatandaşlara yapıldığı için Sürmene’de arsa fiyatları çok yüksek.
Bu arada bize 100 daire daha sözü verildi. TOKİ ile konuştuk, Üzümlü Mahallesinin olduğu alanda Hazine Arazisinde yapmayı planlıyoruz.
Daha önceki çalışmasını yaptığımız alanla ilgili şimdi Orta Gelirliler için proje hazırlanıyor. Orayı da onlar için yaptırmayı düşünüyoruz.
Gazeteci Yazar Arif AZAK’ın “MAVİ BAYRAKLI PLAJ” sorusuna cevap veren Başkan Üstün, Mavi Bayrak Çamburnu’nda çöp tesisi kurulmadan önce alındı. Çöp tesisi kurulunca mavi bayrağı kaldırdılar. Şimdi oraya çöp dökme işi bitti. Araklı Taşönü Mevkiine çöpler taşınıyor. Evsel atıkları topluyoruz. Denizlerimiz temiz olmaya başladı.
50 YAŞIN ALTI YÜZME BİLMİYOR
50 yaşın altındakiler yüzme bilmiyor. Hem sahil yolunun geçmesiyle denizle irtibat kesildi, hem de denizler kirli diye girilemiyordu. Yüzme havuzuna ihtiyaç vardı.
TURİZMLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR
Turizmle ilgili özel teşebbüs bu işte önde.. Çamburnu’nda yeni bir tesis yapıldı. Zarha dağı tediğimiz yerde 3 ; 4 tane bungalov ev yapılmaya başlandı. Onlarda bittiğinde turistleri rahatlıkla ağırlayabileceğiz. Yine iş insanımız Sürmene’nin batısında otel yaptı. Turizm konusunda bir takım çalışmalarımız var.
ÇAY FABRİKASININ TAŞINMASI İÇİN 350 MİLYON TL’YE İHTİYAÇ VAR
ÇAYKUR’un kaldırılması işi yaklaşık maliyeti 350 milyon TL. ÇAYKUR benim fabrikamı bir yere kurun beni de oraya taşıyın diyor. 350 milyonluk yatırımı bizim karşılamamız mümkün değil.
SEYİR TERASI İÇİN ÜRÜN YETİŞMEYEN ARAZİYE UÇAK PARA İSTEDİ
Seyir terası ile ilgili 3 sene görüşme yaptık. Vatandaşın arazisinde. Vatandaş istimlak edilmesine rıza göstermiyor. Bedava vermeye hiç rıza göstermiyor. İstediği paralar da uçuk paralar. Biz bu vesileyle seyir terası yapmaktan vazgeçtik. O dediği arsasına, tarım ürünü bile yetişmeyen o arsasına gönlüm razı olmadı. Nihayetinde bu benim param değil, ilçenin parası..
MİLLETVEKİLİ ADAYI OLACAK MI?
Ben düşünmüyorum. Onu peşinen söylüyorum. Sürmene’den bir aday olmasını canı gönülden istiyorum.
Arakli Medya