Güncel:
Tes-İş Sendikası Genel Başkanlığı 34 Şube Başkanı ile Trabzon'da buluştu
 

TES-İŞ (Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası)  Başkanlar Kurulu, Kamu ve özel sektör toplu iş sözleşmelerini, 2023 yılı için tespit edilen asgari ücreti, vergi dilimlerini, emeklilikte yaşa takılanları, taşeron ve geçici işçiler için getirilmesi beklenen düzenlemeleri ve çalışma hayatının gündeminde yer alan diğer konuları görüşmek üzere 34 Bölge Başkanı Trabzon’da buluştu.

Başkanlar Kurulu toplantısının bir gün öncesinde; “Genişletilmiş Temsilciler Kurulu” toplantılarının ilki olan Karadeniz Bölgesi Trabzon Şubesi Genişletilmiş Temsilciler Kurulu toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Tes-İş Sendikası Genel Başkanı İrfan KABALOĞLU, Toplu Sözleşmelerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin ÖZİL, Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Eşref ERDEN, Mali İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Trabzon Oflu Hemşerimiz Adem AŞIKKUTLU, Sosyal İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Fatih TÜLEK, Hukuk ve STK’lardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Dural Karakoç, Ar-Ge’den Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Naif BALANDİ, Eğitimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Osman Güngör, Trabzon Şube Başkanı Cengizhan GÜNDOĞDU, 34 Bölge Başkanı ve İşyeri Temsilcileri katıldı.

 

Toplantıda konuşan Tes-İş Sendikası Genel Başkanı İrfan KABALOĞLU: “Pandeminin ve Rusya-Ukrayna savaşının etkileri dünya ekonomisini durağanlık ve daralma tehlikesi ile karşı karşıya bırakmıştır. Özellikle küresel düzeyde yaşanan enerji krizi nedeniyle; emtia ve temel tüketim mallarında yükselen fiyatlar, üyelerimizin ve ücret karşılığı geçinen tüm kesimlerin satın alma gücünü ve yaşam standardını olumsuz bir şekilde etkilemektedir.

Açıklanan asgari ücret zammının ve toplu iş sözleşmeleriyle belirlenen ücret zamlarının kısa sürede erimemesi için ekonomide istikrarın sağlanması, enflasyonun kontrol altına alınarak tek haneli rakamlara indirilmesi gerekmektedir. TES-İŞ, daha önce açıklanan asgari ücret zamlarının ardından yaptığı gibi kıdem farkının korunması ve iş barışının sağlanması amacıyla işverenlerle ek protokol yapılması için gerekli girişimlerde bulunacaktır. 

 

Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri, çerçeve protokol ile belirlenecek zammın yanında kamuda çalışan işçiler arasında eşit işe eşit ücret ilkesinin gözetilmesi ve işyerlerinin farklı durumları nedeniyle ortaya çıkan bazı sorunların sendikalar ile yapılacak görüşmeler aracılığıyla çözülmesi gerektiğine inanmaktadır. Aynı şekilde; özel sektörde örgütlü işyerlerimizde bağıtlanacak toplu iş sözleşmeleri için çalışmalarımız da başlamıştır.

Toplu iş sözleşmesi müzakerelerinde ücret artışlarıyla ilgili uzlaşma sağlayamadığımız hemen her işyerinde Yüksek Hakem Kurulunun adil olmayan ve gerçek enflasyon rakamlarını yansıtmayan kararları nedeniyle sorunlar yaşanmaktadır. Başkanlar Kurulumuz, grev yasağı olan işkolumuzda özgür toplu pazarlık düzeninin korunabilmesi için Yüksek Hakem Kurulunun adil bir yapıya kavuşturulmasını talep etmektedir.

DSİ’de geçici statüde ve asıl işlerde çalışan işçiler ile sulama birliklerinde çalışan işçiler, TEİAŞ, EÜAŞ, diğer KİT ve BİT’lerde hala kadroya geçemeyen taşeron işçisi ve geçici işçilerin kadroya alınmalarını sağlayacak düzenlemenin bir an evvel çıkarılmasını ve bu kurumlardaki mağduriyet ve eşitsizliklerin giderilmesini talep etmektedir. Başkanlar Kurulumuz, çok tehlikeli ve tehlikeli işlerin görüldüğü işkolumuzda fiili hizmet zammı ile ilgili gerekli yasal düzenlemelerin yapılması da dahil olmak üzere, Kurumlar nezdinde çalışmaların devam etmesine karar vermiştir.

Bazı özel sektör işyerlerimizde üyelerimize banka promosyonu ödenmemesi, farklı uygulamalara ve promosyon alamayan üyelerimiz açısından kayıplara neden olmaktadır. Başkanlar Kurulumuz; bu konunun gündemde tutulmasına ve ilgili çalışmaların sürdürülmesine karar vermiştir.

 

Emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT)ilgili düzenlemede talebimiz kimsenin kapsam dışında bırakılmaması, yeni mağduriyetlere meydan verilmemesidir.

Ülkemizde gelir vergisinin çok büyük bir bölümünü adil olmayan oranlarla ücretli çalışan kesim ödemektedir. Yılsonuna doğru artan vergi dilimleri nedeniyle, işçilerin Ocak ayında aldıkları ücret yılsonuna gelindiğinde kademeli bir şekilde azalmaktadır. Dolayısıyla Başkanlar Kurulumuz, işçilerin Ocak ayında aldıkları maaşı yılsonunda da aynı şekilde almalarını ve vergide adaletin sağlanmasını talep etmektedir. Başkanlar Kurulumuz, bu talep yerine getirilinceye kadar konuyu çalışma hayatının öncelikli maddelerinden birisi olarak gündeme getirecektir.

Sendikal örgütlenme hakkı en önemli temel hak ve özgürlüklerden bir tanesidir. TES-İŞ Türkiye’deki sendikalar arasında kendi işkolunu en yüksek oranda örgütlemeyi başarmış lider sendika konumundadır. Türkiye’nin diğer bölgelerinde de önümüzdeki süreçte üye ve temsilcilerimizle buluşma toplantıları yapılacaktır” dedi.

 

 

           Şube faaliyet alanındaki Doğu Karadeniz Bölgesi’nin 6 ilindeki işyerlerinden Temsilciler ve İşyeri komisyon üyelerinin katılımı ile gerçekleştirilen temsilciler kurulunda Genel Başkan çalışma hayatını ilgilendiren genel sorunlarla ilgili sendikanın faaliyetleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Trabzon Şube Başkanı Cengizhan GÜNDOĞDU ise şube faaliyet alanlarındaki işyerlerini ilgilendiren konularda  katılımcılara bilgiler vermesinin ardından soru-cevap seklinde toplantı tamamlandı ve bu konular Tes-İş Sendikasının Başkanlar kurulunun gündemine taşındı.



Arakli Medya
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

BAŞKENT’TE TRABZON RÜZGARI

Haberi Oku