Güncel:
Trabzon'da savunma sanayi yatırımı yapılmalıdır

 Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nın (TTSO) maden, beton, çimento ve mermer sektörlerini içeren 2. Meslek Komitesi'nden Meclis Üyesi Fatih Mengüç, pandemi süreci ve son gelişmelerle ilgili sektörlerin talepleri ve çözüm önerilerini içeren bir açıklama yaptı.

Dünyadaki son gelişmelerin her kesimi olduğu gibi meslek komitesindeki sektörleri de etkilediğini ifade eden Fatih Mengüç, "Beton üretiminden başlarsak; dövizdeki artışla birlikte yurtdışına çalışmanın çok cazip olması sonucu çimento fabrikalarının yurtdışına daha fazla çimento satabilir hale gelmesinden dolayı iç piyasadaki fiyatlar aşırı derecede yükselmiştir. Bu yükselme, sadece bizim değil diğer inşaat ve altyapı üretimi yapan firmaların maliyetlerini de çok yükseltmiştir. Dolayısıyla bu durumun ne kadar daha devam edeceği ve nasıl sonuçlanacağı öngörülemeyen belirsizlik ortamında gerek yatırımcı firmalar gerekse ticaret erbapları zorluk çekmektedir" dedi.

"İLİMİZDE SAVUNMA SANAYİ YATIRIMI YAPILMALIDIR"

Bölgedeki savaş gerilimi ve diğer gelişmelerin, 2. meslek komitesinde de bulunan savunma sanayi şirketlerinin önemini çok daha ön plana çıkardığını da vurgulayan Mengüç, "Artık kendi silahımızı, milli savunma sistemimizi oluşturmamızın ne kadar önemli olduğu yaşanan son güncel gelişmelerle daha fazla ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla savunma sanayi sektöründen bölge olarak daha fazla pay almalıyız. Savunma sanayi şirketleri yurtdışından tedarik ettikleri ve tedarik etmekte güçlük çektikleri ürünler için çok ciddi millileştirme projeleri başlatmışlardır. Böyle katma değer yaratacak projeleri alan konusunda kısıtlı imkânlara sahip Trabzonumuza yönlendirmemiz önemlidir. Bu konuda odamız öncülüğünde bir tarama toplantısı yapılması ve bu konuda belli alanlara odaklanılmasının şehrimize katma değer katacağını ve vizyon oluşturacağını düşünüyorum" diye konuştu.

"KAMU ALACAKLARININ ÖDENMESİ VEYA YAPILANDIRILMASI GEREKMEKTEDİR"

Mengüç, firmaların şehirdeki altyapı yatırımları nedeniyle kamu kurumlarından alacakları olduğunu belirterek, "Firmalarımızın o günkü fiyatlardan verdikleri ürünlerin hammaddelerini dahi yerine koyamadıklarını görmekteyiz. Bu konularda gerek belediyeler gerek kamu kurumlarının acilen bu alacakları ödeme ya da yapılandırma konusunda ciddi bir çalışma yapması gerekmektedir" dedi.

Fatih Mengüç, 2. meslek komitesindeki endüstriyel soğutma sanayinde faaliyet gösteren firmaların da hammadde ve lojistikteki sıkıntılardan dolayı fiyat vermekte bile zorlandığını vurguladı.



Arakli Medya
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Ali FAİZ: Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın...

Haberi Oku