Magazin:
Beşikdüzü Beşikdağı Teleferik hizmete başladı

 Trabzon’un Beşikdüzü ilçesinde AKP’li Belediye Başkanı Orhan Bıçakçıoğlu döneminde yapılan teleferik projesi, seçimlerde CHP’ye geçen Beşikdüzü Belediyesi’nin elini kolunu bağlamıştı.

 

İller Bankası’ndan kullanılan 35 milyon krediyle 120 milyona mal edilen, bugünkü maliyeti 350 milyonu aşan teleferik tesisi, 2018 yılında hizmete başlamış, yaklaşık bir yıl sonra tesisi çalıştıran firmanın sözleşmesi, yükümlülüklerini yerine getiremediği gerekçesi ile feshedilmişti. Tesise yapılan helikopter pistine bugüne kadar sadece bir kere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bulunduğu helikopter indi, daha sonra kullanılmadı.  

 

Çalıştırılamayan teleferik atıl hale gelirken, İller Bankası’na olan borç nedeniyle belediyenin kasasına üç yıl boyunca para girmedi, belediye işçilerin maaşlarını ödeyemez hale geldi.

Beşikdüzü Belediyesi, teleferik tesisini AKP’li Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ne devretmek istedi ancak belediyenin CHP’li olmasından dolayı Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin bu talebe yanaşmadığı ileri sürüldü.

CHP’li belediye tesisin yeniden hayata geçirilebilmesi için üç kez ihaleye çıktı. Nihayet ihale şartlarını kabul eden istekli firma bulundu. Serse Teleferik LTD. ŞTİ. adlı şirket tesisi 24 yılığına kiraladı.

 

BAYRAMIN İLK GÜNÜ HİZMETE BAŞLADI

28 Aralık 2022 ihale tarihinden itibaren firma, Karadeniz Bölgesi’nin en uzun teleferiği olma özelliğini taşıyan 3 bin 600 metre uzunluğundaki teleferiğin, restoran, kafeterya ve oyun alanlarından oluşan tesisin bakımını tamamlayarak bayramın ilk günü vatandaşın hizmetine sundu. Beşikdüzü Belediye Başkanı Ramis Uzun ve Serse Teleferik firmasının ortaklarından Selçuk Esiner, basın mensuplarına tesisi tanıttı.

 

TURİZM SEZONUNA HAZIR HALE GELECEK

Turizm sezonu başladığında tesisin her yönüyle hazır hale geleceğini ifade eden Serse firmasının ortaklarından Selçuk Esiner, “Öncelikle tesisin eksikliklerini giderdik. Tesisi A’dan Z’ye kontrol ettirdik. Bakım, onarım ve eğitim çalışmalarına başladık. Tesisin işletme ruhsatını da aldık. Şuandan itibaren tesisimizi teknik olarak çalıştırmaya hazırız. Tesisin içine ilave yatırımlar da gerçekleştirdik, yarım kalan yatırımları tamamlamaya çalıştık. Turizm sezonu başladığında tesisimiz her yönüyle ziyaretçilerimize hazır hale gelmiş olacak” dedi.

 

BU SİSTEMDEN TÜRKİYE’DE 2 TANE VAR

Konaklama tesisinin de kısa süre içinde hayata geçirileceğini ifade eden Esiner, “Bu sistemden Türkiye’de iki tane var, bir diğeri Antalya’da. Karadeniz’in en uzun teleferiği 55 kişilik bir kabinden oluşuyor. İki tane kabinimiz var. Buranın iklim yapısına göre çok uygun. Bu sistemin son kuşağı bu. Çok güvenli olan bu sistemle saatte 400 kişiyi Beşikdağı’na çıkarma imkanımız olacak. Yıllık 600-700 bin kişi hedefliyoruz. Yarım kalan bir otel inşaatımız var. En geç 3 yıl içinde faaliyete geçirmeyi hedefliyoruz. Bunlar tamamlandığında Beşikdağı’nda peyzajla donatılmış, konaklama, yeme içme alanlarının olduğu yaklaşık 10 dönümlük bir alanımız olacak. Doğa sporlarına da hizmet eden bir merkez olacak” diye konuştu.

 

TURİZMCİLERİN GÖZDESİ OLACAK

Teleferik tesisinin, Beşikdüzü’nü turizmcilerin gözdesi haline getireceğini söyleyen Belediye Başkanı Ramis Uzun, “Bütün yerli ve yabancı turistleri burada misafir edeceğiz. Beşikdüzü teleferikten doğayı seyretmek farklı bir ayrıcalık olacak dedi. 

Haber-Video: Arif AZAK



Arakli Medya
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Akademik Odalardan Trabzonspor’a destek

Haberi Oku