Ekonomi:
Fiskobirlik Üreticinin Güvenini Yeniden Kazandı

  Bir dönem yaşadığı ekonomik sorunlarından dolayı fındık üreticisinin tercih etmediği Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK), üyelerine ve bankaya borçlarının büyük bölümünü ödemesinin ardından girdiği piyasada üreticilerin güvenini yeniden kazanarak eski itibarına kavuştu.

FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha önce olduğu gibi sürekli piyasada bulunacaklarını söyledi. 

Ekonomik nedenlerden dolayı uzun bir aradan sonra piyasaya girerek fındık alımı yapan FİSKOBİRLİK'in eski günlerine hızla döndüğünü belirten Bayraktar, "Üreticilerimize ne söz verdiysek yerine getiriyoruz. Bu da kuruma güvenin artmasına neden oluyor" dedi. 

Üreticinin yanında olmaya devam edeceklerini kaydeden Bayraktar, şöyle konuştu:

"Kurumun ekonomik nedenlerden dolayı kötü günler geçirdiği ortada. Bu ekonomik sorunlarını çeşitli yöntemlerle aşmaya çalıştık. Çok ciddi borçlarla kurumu devralmıştık ancak o günler artık geride kaldı. Üreticilerimize bir miktar borcumuz var. Bu miktar yaklaşık 15 milyon lira civarında. Bunun dışında ise bazı bankalara taksitli ve vadeli borcumuz var ama bunların karşılığında da depolarımızda ciddi anlamda ürün var. 2 bin tonun üzerinde kabuklu fındık, yaklaşık 10 bin ton civarında ise fındık ham yağımız var. Fındık yağı ticaretimiz de devam ediyor."

"Belirli program dahilinde sıkıntılarını çözen, yeni yatırımlar yapan ve çalışanlarının maaşını ödeyen bir kurum durumundayız artık" diyen Bayraktar, "Geçen yıl sadece üreticiden 3 bin tonun üzerinde fındık almışız. Sanayicilerden de aldığımız ürünle bu miktar 5 bin tonu geçti. Hepsinin parasını da verdik. Ödemeler tıkır tıkır yapılıyor. Yeter ki bize gölge olmasınlar, önümüzü kesmeye çalışmasınlar" ifadelerini kullandı.

"Piyasada olmaya devam edeceğiz"

FİSKOBİRLİK'in daha da güçlenmiş bir şekilde piyasada var olma kararlılığının süreceğini anlatan Bayraktar, "Yeni fındık sezonunda bundan önce olduğu gibi piyasada olmaya devam edeceğiz. Aynı şekilde peşin para vererek ürünleri almayı sürdüreceğiz. Harmandan fındık alımlarımız aynı şekilde olacak. Ödediğimiz fındık fiyatı da piyasanın bir miktar üzerinde olacak. Emanet yöntemlerimiz de olacak. Bundan sonra FİSKOBİRLİK her yıl daha da güçlenerek piyasada yer alacak" dedi.

 İnsanların beklentisinin "müdahale kurumu" olduğuna değinen Bayraktar, şöyle devam etti:

"Müdahale alımı yapacak bir kurum ancak devlet desteği alarak yapabilir bazı şeyleri. Biz kooperatif ve ticari işletme anlamında ürün alıyoruz.  Bu kurum devamlı piyasada ve güçlenerek olmaya devam edecek. Bu anlamda da üreticinin güvenini her geçen gün daha da kazanan bir kurum haline geldik. Trabzon Araklı, Giresun, Ordu, Kumru, Korgan ve Kocaeli kooperatiflerimize getirilen ürünlerden anlıyoruz ki üreticiler her geçen gün bizlere daha da fazla güveniyor. Buralarda kurum olarak beklediğimiz sonuçları aldık."

- Verilen sözler tutuldu 

Üreticilere verilen sözlerine yerine getirildiğinin altını çizen Bayraktar, şunları kaydetti:

"Bu yıl 5 bin ton fındık almışsak kurum olarak bu rakam seneye 10 bin tona çıkacaktır. Bu anlamda çok ümitliyiz. Sezon başında alımlara başladığımızda ve piyasaya yeniden girdiğimizde bazı kesimler FİSKOBİRLİK'in ürünlerin parasını veremeyeceğini iddia ederek üreticileri yanıltıp tedirgin etmişti. Üretici zamanla verdiğinin karşılığını alınca bizlere ve kuruma güvenmeye başladı. Çünkü götürdüğü fındığın parasını aldığını kendi gözleriyle gördü. İnşallah gelecek sezonlarda daha iyi şartlarda alım yaparak bu güvenin sarsılmaması için elimizden geleni yapacağız."

Bayraktar, gelecek nesillere borçsuz ve daha güçlü bir kurum bırakmak için uğraş verdiklerini sözlerine ekledi. 

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Arsin Yatırım Adası Projesi’nin rafa kaldırılmasını...

Haberi Oku